Et fiyatları düşünce üretici mezbahalara koştu

Et fiyatlarındaki fahiş artış sebebiyle Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı izni verilmesinin ardından Balıkesir'deki mezbahaların önünd

Et fiyatlarındaki fahiş artış sebebiyle Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı izni verilmesinin ardından Balıkesir'deki mezbahaların önünde kuyruklar oluştu. Üreticiler, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını kestirmek için kuyruğa girdi. Mezbahalarda geçen hafta neredeyse durma noktasına gelen işler, son üç gündür yüzde 50 civarında arttı. Yoğunluğun birkaç gün daha devam edeceği belirtildi.

Türkiye'nin kırmızı et üretiminin yüzde 6'sını karşılayan Balıkesir'de üreticiler, ilde hizmet veren 17 mezbahaya adeta akın etti. Fiyatlar daha fazla düşmeden hayvanlarını kestirmek isteyenler, sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruklar oluşturdu. Sönmezler Et'e ait mezbahada da yüzde 50 iş artışı olduğunu belirten işletme sahibi Selman Arslançeri, geçen hafta içinde günde 30 büyükbaş ve 100 küçükbaş hayvan kesildiğini söyledi. Et fiyatlarındaki düşüşten sonra günde 100 büyükbaş ve 800 küçükbaş kesimi yaptıklarını ifade eden Arslançeri, "Özellikle küçük üretici, fiyatlar daha fazla düşmeden hayvanını kestirmek istiyor. Son üç günde fiyat 3 lira indi. Geçen hafta kemikli dana eti 19,5 lirayken bugün 16 lira oldu. Küçükbaş eti fiyatı da 18'den 17 liraya kadar düştü. Bunların 1-2 lira daha düşeceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Hayvan üreticileri ise ithal et kararına tepkili. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen üreticiler, yem fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek düşürülmesini talep etti. Bazı üreticiler de et fiyatlarındaki fayiş artıştan sonra iflas ettiklerini ve devletten yardım beklediklerini söyledi.