Hazineden iki ayrı ihale düzenlenecek!

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 29 Nisan tarihinde 2 değişimli ihale düzenlenecek.

Hazine Müsteşarlığı, 30 Nisan 2010 valörlü 12 Ocak 2011 itfa tarihli değişken kuponlu ve 19 Ocak 2011 itfa tarihli sabit kuponlu senetlere ilişkin değişim ihaleleri yapılması kararlaştırıldı.

Açıklamada, iç borçlanma stratejisi çerçevesinde Müsteşarlığın düzenleyeceği ihalelerin detaylarını, ihale gününden en az bir gün önce kamuoyuna ilan etmesinin öngörüldüğü hatırlatıldı.

12 Ocak 2011 itfa tarihli kuponlu senet Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 29 Nisan 2010 tarihi için Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak, karşılığında 4 Ocak 2017 itfa tarihli değişken kuponlu senet ihraç edilecek.

19 Ocak 2011 itfa tarihli sabit kuponlu senet Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 29 Nisan 2010 tarihi için Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki fiyattan geri alınacak, karşılığında 25 Ocak 2012 itfa tarihli iskontolu senet ihraç edilecek.

Yatırımcılar ihraç edilen senet için fiyat teklifinde bulunacaklar. İhalede çoklu fiyat ihale yöntemi uygulanacak. Rekabetçi olmayan teklif (ROT) ve ihale sonrası teklif yoluyla satış yapılması olmayacak.

Bilindiği üzere, değişim ve geri alım ihaleleri aktif borç yöntemi kapsamında, borç servisinin dönemler arası dengeli dağılımının sağlanması ve ikincil piyasada fiyat etkinliğinin artırılması amaçlarıyla yapılıyor. Bu çerçevede, ihalede oluşan fiyatın piyasa koşullarını yansıtmaması durumunda değişim yapılmayacak.

Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi gereği değişim ihalelerine yalnızca Piyasa Yapıcı Bankalar katılabilmesi olanağı var.