Elektromanyetik Dalga Kirliliği Masaya Yatırıldı

Antalya'da, 'Elektromanyetik Dalga Kirliliği" masaya yatırıldı

Antalya'da, 'Elektromanyetik Dalga Kirliliği" masaya yatırıldı. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, "Elektromanyetik dalgalar bir zaman bombasıdır. İstemeden de olsa hepimiz elektromanyetik deneylerin kobayıyız. Bunların zararları yıllar sonra çıkacak" dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği işbirliği ile düzenlenen sempozyumda 'Elektromanyetik Dalga Kirliliği" masaya yatırıldı. AKM Perge Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Prof.Dr. Selim Şeker, Dicle Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Daşdağ, baz istasyonlarının kurulmasını ve denetimini yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Mersin Bölge Müdürü Reşat Yılmaz, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Necati
Dedeoğlu, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Şükrü Özen, Antalya Barosu'ndan Avukat Tuncay Koç ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Hediye Gündüz konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatör Yardımcısı Engin Erarslan yaptı. Erarslan, elektromanyetik dalga kirliliğinin önemine değinerek, "Eskiden hava kirliliği, gürültü kirliliğinden söz edilirdi. Şimdiki kirlilik elektromanyetik dalgalardan oluşuyor" dedi.
ANTALYA ÖRNEK OLMALI
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Necati Dedeoğlu, yaşanan elektromanyetik kirliliğin kent halkının sorunu olduğunu söyledi. Halkın büyük çoğunluğunun bu konuda bilgisiz olduğunu ifade eden Dedeoğlu, "Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda hassasiyeti diğer belediyelere örnek olmalı" dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Selim Şeker ise dünyada yaşanan sanayi devriminin çevreyi büyük ölçüde etkilediğini söyledi. Şu an bilgi çağında yaşanıldığına dikkat çeken Şeker, "Elektromanyetik enerji bilgi çağının ruhudur. Bunun zararı yok denemez. İstemeden de olsa hepimiz elektromanyetik deneylerin kobayıyız. Bunların zararları yıllar sonra çıkacak" diye konuştu.
Manyetik dalgaların kısa dönemdeki etkilerini de dinleyicilere anlatan Selim Şeker, şunları söyledi: "Baş ağrısı, halsizlik, göz yanmaları, yorgunluk ve gece uykusuzlukları kısa dönemdeki elektromanyetik dalgaların zararlarının başında geliyor. Uyku insan vücudunun bakıma alınmasıdır. Yattığımız alanlarda bu dalgaları yayan cihazları bulundurmayın. Amacımız elektromanyetik alanı kontrol altına alarak, zararı en aza indirmek olmalıdır."
ÇOCUKLARI CEP TELEFONUNDAN UZAK TUTUN
Dicle Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Süleyman Daşdağ, X ve Gama ışınlarının sağlık sektöründe birçok hastalığın teşhisinde önemli görevler üstlendiğini ancak bilinçsiz kullanımla yeni sağlık sorunlarının meydana geldiğini söyledi. Daşdağ, bir tomografi çekiminde 400 akciğer grafisi çekimine eşit gelen X ışını alındığını anlattı. Daşdağ, çocukların kafa taslarının yetişkinlere oranla daha zayıf olduğunu belirterek, "Mümkün olduğunca çocukları cep telefonundan uzak tutun" diye
konuştu.
BAZ İSTASYONLARI GÜVENLİ MESAFEDE
Baz istasyonlarının kurulmasını ve denetimini yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Mersin Bölge Müdürü Reşat Yılmaz da, baz istasyonlarının cep telefonları için gerekli bir kurulum olduğunu ifade etti. Baz istasyonları kurulurken yönetmelik gereği güvenlik mesafelerine uyulduğunu söyleyen Yılmaz, "Hiçbir baz istasyonu güvenlik sertifikası olmadan kurulamaz. Cep telefonu kullanıp baz istasyonu olmasın diyemeyiz" dedi. Reşat Yılmaz vatandaşların güvenlik mesafesinden endişe duyulan baz
istasyonlarının ölçümü için kendilerine başvurabileceğini belirterek, "Gerekli sonuçlar kendilerine iletilecektir" diye konuştu.