Köylüler, Saklıkent'te hidroelektrik santrali eylemi yaptı
Muğla'nın Fethiye ilçesine yapılmak istenen hidroelektrik santraline tepki gösteren köylüler, Saklıkent Kanyonu girişinde eylem yaptı.
Fethiye'nin E
Fethiye ' nin Eşen Çayı ve Karaçay üzerine özel bir şirket tarafından yapılması planlanan hidroelektrik santrallerine karşı çıkan köylüler eylemlerini sürdürüyor . Geçtiğimiz hafta şirket yetkilileri ile bir araya gelen köylüler , şimdi de Saklıkent Kanyonu girişinde toplanarak basın açıklaması yaptı .
TEMA Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli ile basının karşısına geçen köylüler , hidroelektrik santrallerinin yapılmasıyla Palamut , Çavdır , Çukurincir , Gölbent , Kayadibi , Korubükü ve Aklar köylerinin sular altında kalacağını iddia etti . Ellerinde pankartlarla hidroelektrik santrali istemediklerini belirten köylüler , alkışlarla şirket yetkililerini protesto etti .
Köylüler adına konuşan Kayadibi Köyü Muhtarı Gürhan Karasel , hidroelektrik santraline kesinlikle karşı olduklarını ifade etti . Bölgede düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi ( ÇED ) toplantılarına dahi bir muhtar olarak davet edilmediğini belirten Karasel , yetkili kişilerin kendilerini muhatap almamalarından şikayetçi olurken , bölge halkı olarak yapılacak her türlü hidroelektrik santrali projesine karşı olduklarını dile getirdi .
" DEVLET KENDİ YATIRIMLARINI SULAR ALTINA ATMAZ "
Çukurincir Köyü Muhtarı Servet Yılmaz ise devletin , bölgedeki seraların sulanması için 650 bin TL yatırım yaptığını hatırlatarak , hidroelektrik santrallerinin bu alanları sular altında bırakacağı iddiasında bulundu .
Çukurincir ve çevresinde bu yıl 50 ' ye yakın yeni sera kurulduğunu anlatan Yılmaz , " Sera için yapılan yatırım , kurulacak olan hidroelektrik santralinin kurulmasıyla birlikte sular altında kalacak . Çay kenarında bulunan yerleşim yerleri sular altında kalacak . " dedi .
" TARİHİ YERLER SULAR ALTINDA KALACAK "
Karaçay üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santralleriyle ilgili açıklama yapan Fethiye TEMA Temsilcisi Okyay Tirli de projeyi yapacak olan firmanın köylüleri değil kendi cebini düşünerek yatırım yapmak istediğini savundu . Şirketin , köylüyü düşünmeden suya el koyduğunu da ileri süren Tirli , şöyle konuştu :
" Köylü , yapılan HES projelerinin bölgelerinde ekmek kapıları olan tarım ve turizm gibi konulara zarar vereceğini bilmektedir . Bu nedenle müthiş bir geçim kaygısı taşımakta , geçimlerini korumak için de çok şeyi göze almış durumdadır . Şayet bu proje başlarsa üç yıl sürecek . Tarihi yerler olan Santos , Kınık ve Patara yolu sular altında kalacaktır . "