Farklı dinlerin temsilcileri Mardin'de buluştu

KADİP (Kültürlerarası Diyalog Platformu) ile İKADER (İzmir Uluslar arası Kültürel İşbirliği Derneği)'in düzenlediği çalışma gezisi Mardin'den sonra Mi

  KADİP ( Kültürlerarası Diyalog Platformu ) ile İKADER ( İzmir Uluslar arası Kültürel İşbirliği Derneği ) ' in düzenlediği çalışma gezisi Mardin ' den sonra Midyat ' ta devam etti . Geziye KADİP Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Suat Yıldırım , Genel Sekreter Ahmet Muharrem Atlığ , Yönetim Kurulu Üyeleri ; Süryani Katolik Cemaati yönetim kutulu Başkanı Zeki Basatamir , Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş , Şalom Gazetesi köşe yazarı Selim Aviyenta , Zaman Gazetesi köşe yazarı Dr . Hamdullah Öztürk , İstanbul Süryani Metropoliti Yusuf Sağ ' ın kızı Fetva Sağ , İstanbul Ermeni Kilisesi Baş Rahip Aret Tatul Anusyan , Hafız Abdullah Demir , KADİP asistanı Münevver Karataş ile İzmir İKAMER Derneği Daşkanı Hasan Çalımcı , Müftülük İl Vaizi Celil Mahir Dindar , Yeni Asır Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kadir Sıvacı , Katolik Kilisesi Rahibi Gabriel Feroni katıldı .

Hey ' et Midyat gezisini , şimdi müze olan tarihi Estel Hanı ' nı , SODES kapsamında sürdürülen " Bana Bir Fırsat Verin " projesini yürüten " Midyat ve Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği " ni , Etüt Merkezi ' ni ve Mor Gabriel ( Deyrulumur ) manastırını gezerek başladı . Metropolit Samuel Aktaş ' a nezaket ziyaretinde de bulunan KADİP Başkanı Prof . Dr . Suat Yıldırım , geziye ilişkin şunları söyledi :

" KADİP 1996 ' dan beri , Osmanlı mirasında mevcut , farklılıklarımızla birlikte karşılıklı anlayış ve beraber yaşama geleneğini somut hale getirmeye gayret etmektedir . Çeşitli kültür ve din mensupları olarak , birbirimizi kendi konumlarında kabul ederek , farklılıkları küçümsemeksizin ve onları giderme gayesi gütmeksizin , barış içinde yaşayabileceğimizi , hatta belirli konularda işbirliği yapabileceğimizi kabul ediyoruz . Geçen zaman içinde , bu alanda bilimsel toplantılar ve seminerler düzenledik . Bu gezimizde Mardin Valisi Sayın Hasan Druer ' i , Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ' nu , Müftü Mehmet Kızılkaya ' yı , Deyri Zaferan Metropoliti monsenyör Saliba Özmen ' i , Artuklu Üniversitesi Rektör vekili Prof . Dr . Kadri Yıldırım ' ı ziyaret edip faydalı görüşmeler yaptık . Farklılıklarla birlikte yaşama tecrübesini pek güzel şekilde yaşayan bu yöreyi yakından görme fırsatı bulduk ve bu tecrübeyi nasıl zenginleştirebileceğimizi konuştuk . Bazı mabetleri , müzeleri ve turistik yerleri gezdik . "