11. Yerel Aile Çalıştayı'nda aile kurumunun sorunları ele alındı

Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından Konya'da düzenlenen '11. Yerel Aile Çalıştayı' Konya, Karaman ve Ankara'dan üniversite temsilcile

  Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından Konya ' da düzenlenen ' 11 . Yerel Aile Çalıştayı ' Konya , Karaman ve Ankara ' dan üniversite temsilcileri , sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bürokratların katımıyla başladı .

Konya Polis Evi ' ndeki programda konuşan Konya Vali Yardımcısı Zikri Şahin , aile kurumunun önemine dikkat çekti .

Çalıştayın amacının aile kurumunun artan ve şekil değiştiren sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerilerini mercek altına almak olduğunu ifade eden Şahin , çalıştayda Karaman , Konya ve Ankara ' da aile yapısını ve sorunlarını ve çözüm önerileri de ele alarak tartışacaklarını dile getirdi .

Toplumsal yapının çekirdeği olarak bilinen ailenin kadın , erkek , çocuk , büyük anne ve büyük babadan oluştuğunu hatırlatan Zikri Şahin , ailenin toplumsal yapıların devamını sağlayan en küçük birim olduğunu vurguladı .

Sosyalleşme sürecinin ilk ve en sağlam temellerinin atıldığı kurumun aile olduğunu bildiren Şahin , şunları söyledi : " Bireyin toplumsal bir aktör olarak toplumsal alana çıkmasını ve bu alanda bir birey olarak yer almasını sağlayan kurum olan aile bireylerin sosyalizasyon sürecine katılırken sergiledikleri davranışların ilk elden kazanıldığı en önemli sosyal kurumdur . Ailenin temel işlevi bireyi toplumsal yaşama hazırlamak , bireyin sosyalleşmesini sağlamak ve toplumsal yapının devamını sağlamaktır . Toplumdaki moral değerlerin bir sonraki nesle aktarılmasını sağlayan aile aynı zamanda bireylerin fiziksel , sosyal , psikolojik ihtiyaçlarını sağlar . Aile , bireyin toplumsal değişimlere uyum sağlamasına ve bireyin aidiyet duygusu kazanmasına katkı sağlayan özelliklere sahiptir . Bu işlevler göz önünde bulundurulduğunda ailenin toplumdaki yeri ve önemi büyüktür . Yüklendiği toplumsal görevin devamı için aile kurumunun vazgeçilmez bir değere sahip olduğu ortadadır . "

Toplumsal değişim süreci içerisinde aile kurumunda da bazı değişimler gözlenebileceğini belirten Şahin , " Aile kurumunun toplumdaki değişimden etkilendiği ve yeni duruma uyum gösterdiği ve yeni aile biçimleri ürettiği gözlenmektedir . Tarımın ekonomideki yerinin sanayi ve hizmet sektörüne kaymasına ve tarımda makine kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak ülke nüfusunun önemli bir kısmı kırdan kente göç etmektedir . Tarımsal üretim tarzı yerine sanayi ve hizmet üretim tarzının ön planda olduğu bir dönem yaşamaktayız . Bu nedenle daha çok sanayi toplumunun karakteristiğini yansıtan değişim ortaya çıkmıştır . Moral değerlerin önemli yer tuttuğu geleneksel geniş aile yerini sanayi toplumlarındaki organik dayanışmanın yoğun olduğu çekirdek aile almaya başlamıştır . " şeklinde konuştu .

Toplantının basına kapalı bölümünde ise Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ( SHÇEK ) Genel Müdürü İsmail Barış ve Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Ayşen Gürcan birer konuşma yaptı .

Daha sonra SHÇEK ile sunum yapıldı ve ailelerin sosyal , ekonomik , sağlık , eğitim , hukuki sorunları ele alındı .