Yeni Gıda Kanununa Odalardan Tepki

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, meclis alt komisyonunda kabul edilen yeni gıda kanunun küçük çaplı gıda işletmelerindeki güvenli gıda üretimini ve iç kontrolleri kaldırdığını ve bu durumun halk sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi

  Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman , meclis alt komisyonunda kabul edilen yeni gıda kanunun küçük çaplı gıda işletmelerindeki güvenli gıda üretimini ve iç kontrolleri kaldırdığını ve bu durumun halk sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi .
Tüyap Bursa tarafından 9 ' uncusu düzenlenen Gıda ve Gıda Ürünleri Fuarı ' nda Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ' nce çeşitli seminerler düzenlendi . Seminere konuşmacı olarak katılan Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman ve Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Fatih Taşdöğen , dinleyicilere yeni gıda yasasının eksik ve hatalı kısımları hakkında önemli bilgiler verdi .
Meclis alt komisyonu tarafından kabul edilen ' Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanun Taslağı ' nın iki hafta içerisinde Meclis ' te görüşülmeye başlayacağını belirten Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman , birçok yanlışlığın yapıldığı yasanın çıkması durumunda küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin sorumlu teknik personel çalıştırma zorunluluğunun ortadan kalktığını vurguladı .
Türkiye ' deki gıda işletmelerinin yüzde 80 ' inin 10 ' un altında işçi çalıştırdığının altını çizen Petek Ataman , " Yeni yasaya göre 30 beygir kapasitenin altında ya da 10 işçiden az personeli olan gıda işletmelerinde gıda mühendisi çalıştırılması mecburiyeti kalkıyor . Baktığınızda çok açıkça görebiliyorsunuz ki böyle işletmeler ülkemizdeki gıda sektörünün yüzde 80 ' ini oluşturuyor . Mühendisin olmadığı ve dolayısıyla sağlıklı üretim koşullarının sağlanmadığı bu işyerlerinde yaşanacak sıkıntıların hesabını kim verecek? Eğer yasa bu hali ile Meclisten geçerse , halkımızın sağlığı büyük tehdit altında olacaktır " dedi .
Gıda güvenliğinin sağlanması ve gıda sektöründe çalışan mühendislik dallarının geleceğinin bu yasa ile belirleneceğini aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Taşdöğen ise , yeni yasanın çıkarılması durumunda gıda , kimya ve ziraat mühendisliği mesleklerinin yok sayılmaya başlanacağını kaydetti . Bu üç mesleğin geri planda bırakılacağını ifade eden Fatih Taşdöğen , veteriner hekimlik mesleğinin ise gıdayla ilgili her alanda ön plana çıkarılacağına işaret etti .
Yeni yasayı çıkarmakta ısrar eden Tarım ve Köy İşleri Bakanı ' nın tek kaygısının kendi mesleğinin şartlarını daha iyi hale getirmek olduğunu iddia eden Taşdöğen , " Toplumun gıda güvenliğini tehlikeye sokacağı net bir şekilde ortadayken bana göre bu yasanın yıllar sonra bu kadar ciddi gündeme gelmesi ve apar topar çıkarılmak istenmesinin altında tek bir neden yatıyor . Sayın Bakan veteriner olması sebebiyle kendi mesleğinin kahramanı olmak istiyor " diye konuştu .
' MESLEĞİMİZ YOK EDİLMEK İSTENİYOR '
Gıda Mühendisleri Odası olarak vatandaşın sofrasına gelen gıdaların kontrol altına alınmasını amaçladıklarını söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş , yeni yasa çalışmaları yürütülürken meslek odası olarak görüşlerine başvurulmamasına anlam veremediklerini belirtti . Yeni taslak çalışmalarını başından beri kaygı içerisinde izlediklerini kaydeden Serkan Durmuş , veteriner hekimlik mesleğinin ön plana çıkarılmaya çalışılırken , diğer üç önemli mühendislik dalının saf dışı bırakılmasının izlenilen yanlış bir politika olduğunun altını çizdi . Yasa çıkarılana kadar her türlü platformda mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Durmuş , " Eğer yasa yine de bu hali ile Meclis ' ten geçirilirse , biz de yasal haklarımızı kullanarak mahkemelere gideceğiz . Umarım yapılan yanlışlık biran evvel anlaşılır ve karşılıklı görüşmeler ile uzlaşmalar sağlanır " şeklinde konuştu .