Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Düren: Bu kadar küfür olmaz

Beşiktaş yönetiminde Basın Sözcüsü, İletişimden Sorumlu Üye ve Futbol Komitesi Üyeliği görevlerini yürüten Prof. Dr. Mete Düren, Fenerbahçe maçı önces

  Beşiktaş yönetiminde Basın Sözcüsü , İletişimden Sorumlu Üye ve Futbol Komitesi Üyeliği görevlerini yürüten Prof . Dr . Mete Düren , Fenerbahçe maçı öncesi hakem Hüseyin Göçek ile ilgili açıklamalarından ötürü , " Bu zamana kadar korumuş olduğum çizgiyi çok fazla aşmış olduğumu düşünmüyorum ama yinede bazı şeyleri söylemeyebilirdim diye düşünüyorum . " dedi .
Düren , Haberturk . com ' a yaptığı açıklamalarda , Sivasspor karşısında İnönü ' de TFF Başkanı Mahmut Özgener ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım aleyhine yükselen küfürlere de değindi ve " Maç başında takıma ve hocasına sahip çıkmak ne kadar doğruysa maç boyunca federasyon başkanına ve Fenerbahçe başkanına bu kadar küfür olmaz yani . Olmaz . Ne olursa olsun , ne yaparlarsa yapsınlar bu olmaz . Bunu kabul etmek mümkün değil . Biz kendi başkanımıza yapılan hakareti ortadan kaldırırken başka başkanlara yapılan hakareti mübah kabul ediyoruz diye bir şey yok . " diye konuştu .
Yeni sezon için yönetim olarak düşünülen yapılanmadan bilgiler veren Mete Düren , takım içerisinde bir ücret dengesizliği olduğunu belirterek formda bir Delgado ' nun Alex ' den daha iyi işler yapacağını ifade etti ve ekledi , " Delgado olsaydı Tabata ' ya bile gerek kalmazdı "
Sponsorlar araclığıyla 2 yıldız transferi gerçekleştirceklerini ve yabancı oyuncularla ilgili ciddi bir kontenjan problemleri olduğunu kaydeden Düren , bu sorunu halletmeleri gerektiğini dile getirdi .
- Fenerbahçe maçının hakeminin Hüseyin Göçek olmasına tepki göstermiştiniz . Tepkinizde haklı olduğunuza inanıyor musunuz?
Hakem tayin edilmeden önce kulağımıza gelen bir takım isimlerden biriydi Hüseyin Göçek . Maçın ağırlığı itibariyle Hüseyin Göçek olmasında sakınca olduğunu ifade ettim çünkü artık hakem hatalarını telafi edebilecek durumumuz kalmamıştı .

İSTEDİĞİN HAKEMLE DE MAÇ KAZANAMAYABİLİRSİN
- Endişelerinizde haklı çıktığınıza inanıyor musunuz?
Maç sonunda söylenmiş bir çok söz var . Bunların hepsi çok doğru sözler olmayabilir . Normal şartlarda maçtan sonra 24 saat konuşmamak lazım aslında . Bir çok faktörü gözden geçirmek lazım . Bir takımın puan kaybetmesinde çok faktör var . Çok faktörlerden bir tanesi hakem hatası . O anda belki sen bir taraftar gözüyle konuşuyorsun . Belki o anda sadece o gözüne çarpıyor ama yönetici olarak daha sonra düzeltmen gereken başka faktörler olduğu da aklına geliyor . Yahut zihninde onları da canlandırmak zorunda kalıyorsun çünkü istediğin hakemle de maç kazanamayabilirsin .
- Fenerbahçe derbisinden önce hakem konusunda aldığınız duyumlara göre endişelerinizi dile getirdiğinizi söylüyorsunuz . Bana Beşiktaş yönetiminde o cümleleri en son kuracak kim diye sorsalardı Mete Düren derdim .
Zaten muhtemelen aldığım cezada bunları senden beklemezdik gibi bir ceza diye düşünüyorum . Çünkü ben söylediklerimde kırıcı veya hakaret içeren şeyler olduğunu düşünmüyorum ama bu söylemlerime kendisini muhatap görenler bunları senden beklemezdik hoca diyerekten ceza verdiler diye düşünüyorum . Buna bende çok üzüldüm . Maçtan sonra insan sevdiği şeyleri koruma içgüdüsüyle bazı şeyleri istemeden söyleyebiliyor . Ama içgüdü hakaret etmek değil , koruma içgüdüsü . Bunu dinleyenin veya bunda cezai bir şey var mı diye kovuşturanın da bu gözle dinlemesi lazım . Daha doğrusu hiç konuşmamak lazım , o en doğrusu . Ama oradaki amaç hakaret etmek değil , oradaki amaç , babanın yavrularını koruması gibi sevdiği bir şeyi koruma altına almak için adeta böyle arkama geçin der gibi bir şey . Bir yerde kendisini siper etmek . Ama bazen insan ölçüyü kaçırabiliyor . Bu zamana kadar korumuş olduğum çizgiyi çok fazla aşmış olduğumu düşünmüyorum ama yinede bazı şeyleri söylemeyebilirdim diye düşünüyorum , geriye dönüp baktığım zaman .

BU KADAR KÜFÜR OLMAZ
- Sivasspor maçına gelelim . Taraftarların küfürlü tezahüratları için ne düşünüyorsunuz?
Maç başında takıma ve hocasına sahip çıkmak ne kadar doğruysa maç boyunca federasyon başkanına ve Fenerbahçe başkanına bu kadar küfür olmaz yani . Olmaz . Ne olursa olsun , ne yaparlarsa yapsınlar bu olmaz yani . Bunu kabul etmek mümkün değil .
- Ama bunu yapan Beşiktaş taraftarı .
Bu başka statlarda da oluyor . Ben bunu Beşiktaş taraftarı yaptığı için söylemiyorum . Fenerbahçe , Galatasaray statlarında da oluyor , heryerde oluyor . Bu hiç bir yerde olmaması gereken bir şey . Ama yönetici böyle olursa taraftar ne yapsın gibi bir takım şeyler çıkıyor karşına . Onun sorumlusu biz değiliz . Böyle de olmaması lazım . Ben bu tepkileri daha çok Fenerbahçe-Beşiktaş maçından evvelki açıklamalara değil de Fenerbahçe-Beşiktaş maçının olumsuzluklarına yoruyorum . Benim açıklamalarımın neticesi bunların oluştuğuna inanmıyorum . Şimdi ben o açıklamaları yaptım , Fenerbahçe maçını biz 3-0 kazandık , bu benim yüzümden mi olacaktı? Sonuçta o açıklamaları yaptım , arkasından kaybettik , arkasından böyle bir tepki geliyor . Ben onun sorumluluğunu yönetici olarak üstlenmiyorum . Ama ben bugün yine de bunun yanlış olduğunu söylüyorum . Biz sadece kendi başkanımıza değil biz diğer kulüp başkanlarına da küfür edilmesine karşıyız . Biz kendi başkanımıza yapılan hakareti ortadan kaldırırken başka başkanlara yapılan hakareti mübah kabul ediyoruz diye bir şey yok .
- Maç sonunda Beşiktaşlı futbolcularun hakem Kuddusi Müftüoğlu ' na olan aşırı tepkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Futbolcuların üzerinde bir gerginlik olduğu kesin . O gerginlikte çok büyük beklentiler varken , o büyük beklentilerden bir anda bayır aşağıya yuvarlanmanın sonucu . Fenerbahçe maçını kazanan bir takım olarak , Sivas karşısına çıkmış olsaydık futbolcuların haleti ruhiyesi çok farklı olurdu .
- Futbolcuların bu kadar aşırı tepki gösterdikleri Kuddusi Müftüoğlu ' nun yönetimi için ne düşünüyorsunuz?
Maçın gidişatını etkileyecek kadar öyle çok yani bir penaltıyı bize vermedi , bir penaltıyı onlara vermedi . Ki bizimki daha bir penaltı gibi bir penaltıydı ama yani geçen maçtaki gibi bariz hatalar yaşanmadı .

HOCAYLA DEVAM , ÇÜNKÜ O ARAGONES GİBİ DEĞİL
- Beşiktaş adına bundan sonra ne olacak?
Bundan sonra birincisi hocayla devam edeceğiz . Geçen sene şampiyonluk heyecanı ile sezon sonuna kadar gelsin de nasıl olsa arkası gelir gibi bir beklenti vardı . Şampiyon olduktan sonra olmayacak değil ya gibi bir düşünce hakimdi . Ama bu sene ligin sonucundan bağımsız olarak devam etme kararını herkese açıklayalım , bunu sende bil , futbolcularda bilsin dedik . Ki Trabzon maçından evvel hadi gel imzayı atalım dedik . Daha doğrusu Trabzon maçından daha da evvel söylemiştik bunu . Ama o dönemde takım biraz karışık olduğu için yani tablo biraz daha karışık gibiydi . Daha çok iddialı dıuruma gelememiştik . Hani hocada o zaman takım kötü giderken ben böyle bir teklifi kabul etmiş olursam sanki fırsat kollamış gibi gözükmek istemiyorum dedi , haklı olarak . Ama bizde sonuçta bunun takım için önemli olduğunu söyledik ve hocada hak verdi . Bir futbolcunun gelecek sezon için sözleşmesinin devam ettiğini bilmesi nasıl önemliyse , o sözleşmeyi o hocayla yaşayacağını da bilmesi de önemlidir .
Mustafa hocada istemez mi eylül ayında ne yapacağını bilmeyi . Hoca 61 yaşında daha . Çalışmayı bırakmayı düşüneceğini zannetmiyorum . Seninde en sevdiğin kulüp Beşiktaş ise o zaman gel çalış . Hoca futbolu bırakmayı düşünen bir insan değil ki . Yani Aragones gibi değil .

TAKIM İÇİNDE ÜCRET DENGESİZLİĞİ VAR
- Bundan sonra ne olacak dedim , birincisi Mustafa hocayla devam edeceğiz dediniz . Peki ikincisi?
İkincisi , takımın içerisinde ciddi bir ücret dengesizliği var yani dengesizliği yaratan , oyunculardan bekleneni alamamak gibi problem var . Çok para verirsin ama oyuncu parasını hak etmiştir helali hoş olsun dersin .
- Aksi örnek Tabata gibi mi?
Onun aldığı parada bir şey yok . Onun bonservisi pahalı . Kendisinin aldığı para çok yüksek bir para değil .

SPONSORLARLA TRANSFER YAPILACAK
- Ama sonuç olarak çok yüksek bir bonservis bedeli ödendi .
Tamam ama burada mesele bonservisi olmayan oyuncuların aldığı garanti paralardan bahsediyoruz . Gelecek sezonla ilgili buna göre bir revizyon gerekiyor diye düşünüyorum ben . Üçüncüsü sponsorlar vasıtasıyla düşünülen bir yada iki yabancı oyuncu var . Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor . Yabancı oyuncularla ilgili ciddi bir kontenjan boşaltma problemimiz var . Bunu halletmemiz lazım .
- Delgado dersem .
Delgado ' yu şahsen hoca istiyor . Bende isterim .
- Ama oynayan bir Delgado ' yu istersiniz değil mi doğal olarak .
Elbette . Sağlık kuruluda çok emek verdi Delgado ' ya . Keşke biraz daha erken gelseydi , Delgado ' nun son bir ayı Arjantin ' de boşa geçti . Yani o yüzden oradan dolayı bir kaybımız var . O bir ayı bizde geçirseydi , Tabata ' ya gerek bile kalmayabilirdi o zaman belki . Ama artık onun tartışmasına gerek yok .
- Takım içinde ciddi bir revizyon düşünüyor musunuz?
Ciddi bir revizyon yapabilecek bir ekonomik tablo yok zaten .
- Revizyon için ekonomik tablo yok ama ihtiyaç var mı?
Her takımın revizyona ihtiyacı var . Şimdi yaş ortalaması yükseliyor . İbrahim Üzülmez diyorsun , Yusuf diyorsun , Rüştü diyorsun , bunlarla biz yeniliyoruz ama İbrahim Üzülmez ' in yerine İsmail Köybaşı ' nı aldık . Türkiye ' nin en istikbal vaat eden genç sol bekini ama kesemedi İbrahim Üzülmez ' i . Böylede bir durum var . Sen ondan daha iyisini koyamadığın sürece yapacak bir şey yok , devam edeceksin . Bu durum ne yapıyor , yaş ortalamamı yükseltiyor . Revizyon yapalım , gençleştirelim ama şu aşamada belli pozisyonların demirbaşları var ve yerinden oynatamıyorsun . Allah razı olsun , İbrahim Üzülmez ' in Allah ' ı var yani . En garanti oynayan , en stabil oyuncu oldu . Kendisine bakıyor . Hem vücut yağısından hem kafa yapısından kaynaklanan bir erdem bu .

BOBO BİR YERE KADAR
Planlamalar bu şekilde . Takımda biraz yıldız ve lider eksikliğini kapatacak , giderecek , maçın seyrini değiştirecek oyuncu konusunda eksiklik var . Bugün bizim kaderimizi değiştirecek bir Bobo çıkıyor . Ama Bobo nereye kadar . Bir yerden sonra , ondan bir üstü gerekiyor . Bobo bir lig maçını çevirebilir ama Avrupa ' da . . .
- İhtiyaç Alex gibi mi dersem .
Formda bir Delgado Alex ' in yaptığından daha fazlasını da yapabilir . Alex bir takım kişisel özellikleriyle , tek başına çevirebiliyor bazen . Çok az teknik direktörde onu istediği gibi oynatır . Mustafa hocanın sisteminde takım savunmasını yapan yani 80 dakika bir oyuncunun hiç ortalıkta olmayıpta 85 . dakikada bir gol atması ile yerini takımda garanti etmesi diye bir şey söz konusu bile olamaz . Musatafa hoca takım oyuncusu seviyor . Daum öyle değil . Daum bana 85 ' de atsın bir gol diyor . Daum o konuda Mustafa hocadan daha Türk . Mustafa hoca o konuda Duam ' dan daha Avrupalı , yani daha Alman .