Rasmussen: 'Abd'nin Avrupa'daki nükleer silahları gerekli'

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Amerika'nın Avrupa'da bulundurduğu nükleer silahların 'gerekli' olduğunu söyledi.

Estonya'nın başkenti Tallinn'de devam eden Gayrıresmi NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk günü sonunda basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, ABD'nin Belçika, Almanya ve Norveç gibi Avrupa ülkelerinde soğuk savaş döneminden kalma 200 kadar nükleer silahın varlığının 'gerekli' olduğunu söyledi. Rasmussen, "Bu konudaki kişisel görüşüm, Amerika'nın Avrupa ülkelerindeki nükleer silahlarının nükleer yıldırıcılık açısından gerekli olduğudur" dedi.

Rasmussen, bir soru üzerine Rusya ile Ukrayna arasında Sivastopol Deniz Üssü'nün kullanım süresinin uzatılması anlaşmasının NATO ile ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi. Rasmussen, "Bu karşılıklı yapılan bir anlaşmadır ve ne Rusya ne de Ukrayna ile ilişkilerimizi etkilemeyecektir" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in dün imzaladıkları anlaşma, Rus Karadeniz Filosu'nun Ukrayna'nın Kırım bölgesindeki Sivastopol Deniz Üssü'nden 2042 yılına kadar yararlanabilmesini öngörüyor. Öte yandan toplantıya katılan dışişleri bakanları aile fotoğrafı çektirirken, toplantıda Türkiye'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun fotoğraf çekimine geç kaldığı görüldü.