Köşk Akçaköy'de 'Sağlıklı Yaşam Ve Sigara' Paneli

Aydın İl Sağlık Müdürlüğü il genelinde halkı bilinçlendirmek amacıyla düzenlediği sağlık, taraması, panel ve konferanslara devam ediyor

Köşk Akçaköy'de 'Sağlıklı Yaşam Ve Sigara' Paneli
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü il genelinde halkı bilinçlendirmek amacıyla düzenlediği sağlık, taraması, panel ve konferanslara devam ediyor. Program kapsamında Köşk İlçesi'ne bağlı Akçaköy'de köylülere sağlıklı beslenme, kanser ve sigaranın zararları ile ilgili konferans verildi.
Köy meydanında ve köyün kıraathanelerinde düzenlenen etkinliğe Köşk Kaymakamı İsmail Soykan,Sağlık Müdür Yardımcısı Bekir Sıtkı Şahin, Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Psikolog Yasemin Aslan Eğitim Şube Müdürü Zekeriya Dönmez, Köşk Sağlık Grup Başkanı Dr. Ali Bulut katıldı. Köy halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe konuşmacı olarak Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Hocaları'ndan Prof. Dr. Erdal Beşer ve Doç. Dr. Mehmet Polatlı katıldı.
Aydın İl Sağlık Müdür Yardımcısı Bekir Sıtkı Şahin köylülere hitaben yaptığı konuşmada "Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen 'kanser hastalığı', ülkemizde gerçekleşen ölümlerde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde de özellikle sağlıksız beslenme ve yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakaları, önemli sağlık sorunu olarak varlığını sürdürmektedir. Kanserin en önemli bilinen nedenlerinden bir tanesi sigaradır. Bu nedenle sigara ile mücadele sadece sağlık sektörünün değil ulusal mücadele gerektiren bir sağlık sorunudur" dedi.
Sağlık Müdürlüğü olarak sigarayla mücadelede üç ana strateji izlediklerinin bu stratejilerden ilkinin "Başlamayı Önlemek" olduğunu ifade eden Şahin "Bunun için tüm sağlık kuruluşlarımızda verdiğimiz koruyucu sağlık hizmetleri ve bugün burada yaptığımız gibi çeşitli eğitimlerle henüz sigaraya başlamamış çocuklarımızı, gençlerimizi bu bağımlılıktan uzak tutmaya çalışıyoruz. İkinci stratejimiz ise 'Bırakma Desteği'dir. Bağımlı olan ve bu bağımlılıktan kurtulmak isteyen vatandaşlarımız için hastanelerimiz bünyesinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerimiz bulunmaktadır. Ayrıca iki yılda bir Bakanlığımızca sigarayı bırakmayı desteklemek amacı ile ödüllü "Bırak- Kazan" kampanyaları düzenlenmektedir. Bu kampanyalarda ilimiz en yüksek katılımla en başarılı il olarak yerini almaktadır. Üçüncü stratejimiz ise bağımlı olanların başkalarına zarar vermesini önlemektir. Bunun için 4207 sayılı tütün ve tütün ürünleriyle mücadele yasasının takibi ve denetimi ile ilgili "Dumansız Hava Sahası" çalışmalarını yürütüyoruz. Yaklaşık 150 kişilik denetim ekiplerimizle sigara yasasına uyum konusunda titizlikle çalışmaktayız" dedi.
Yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı köyde sigarayı bırakan 150 kişiyi de teşekkür eden Aydın İl Sağlık Müdür Yardımcısı Bekir Sıtkı Şahin, köyde hiçbir bayanın sigara kullanmamasının daha çok sevindirici olduğunu söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından köylülere sağlıklı beslenme, kanser ve sigaranın zararları konusunda konferans verildi.