İnce Bağırsaktan Vajina

Antalya'da, doğuştan vajinası bulunmayan 18 yaşındaki bir kıza Akdeniz Üniversitesi'nde mikrocerrahi yöntemiyle ince bağırsaktan vajina yapıldı.

  Antalya ' da yaşayan Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi G . K . , üç yıl önce kist nedeniyle başvurduğu hastanede doğuştan vajinasının ve rahminin ( Rokitansky Sendromu ) olmadığını öğrendi . Vajinası bulunmadığını öğrenince büyük bir şok yaşayan G . K . , Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ' ne sevk edildi . Akdeniz Üniversitesi ' nde yapılan muayenede genç kıza ince bağırsaktan vajina yapılmasına karar verildi .
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ' nın birlikte gerçekleştirdiği operasyonla , genç kızın ince bağırsağından alınan 15-20 santimetrelik parçalar , mikrocerrahi yöntemle dikilerek vajina oluşturuldu .
ÇOCUĞUM OLMAYACAK DİYE KORKTUM
Rokitansky sendromunu ilk kez 15 yaşındayken duyduğunu anlatan G . K . , ilk duyduğunda ne olduğunu anlayamadığını söyledi . Rahminin olmadığını öğrenince en çok çocuğu olmayacak diye üzüldüğünü belirten G . K . , " Bu durum beni psikolojik olarak etkiledi . Ama daha sonra benim gibi çok sayıda genç kızın ameliyat olduktan sonra sağlığına kavuştuğunu ve evlenip normal bir yaşantı sürdüğünü öğrendim . Bu psikolojik olarak rahatlamama neden oldu . Şu an sağlığım oldukça iyi . Birkaç hafta içerisinde taburcu olacağım "
dedi .
BEŞ BİN KADINDA BİR GÖRÜLÜYOR
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ' nde bugüne kadar doğuştan vajinası olmayan 34 kadına ince bağırsaktan vajina yaptıklarını açıklayan Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Anabilim Dalı Başkanı Doç . Dr . Ömer Özkan da , ilk olarak 1829 yılında tanımlanan Rokitansky Sendromu ' nun her 5 bin kadında bir görüldüğünü söyledi .
Rokitansky sendromu hastalarının büyük kısmının doğuştan rahminin bulunmadığını belirten Doç . Dr . Özkan , " Ayrıca vajenin üst üçte birlik kısmı yoktur . Ürogenital sinüsten oluşmuş kısa bir vajen vardır . Sebebi bilinmeyen bu sendromda yumurtalık fonksiyonları normaldir " dedi .
CİNSEL HAYATLARI OLMUYOR
Hastalığın genellikle adet görememe ve cinsel ilişkiye girememeyle ortaya çıktığını anlatan Özkan , hastaların normal cinsel hayatlarını sürdürebilmeleri için ameliyatla normal uzunlukta bir vajina oluşturulması gerektiğini söyledi . İnce bağırsaktan vajina yapmanın teknik olarak daha zor olduğu için çok fazla tercih edilmediğini belirten Özkan , " Ama biz daha tatmin edici sonuçlar verdiği için ince bağırsağı tercih ediyoruz . Yaptığımız ameliyatlar sayesinde hiç adet görmeyen ve şiddetli ağrıları olan
kadınlar ameliyattan bir ay sonra iyileşti " diye konuştu .
7 BİN HASTA KADIN UTANDIĞI İÇİN HASTANEYE BAŞVURMUYOR
Hastaların genellikle 16- 31 yaş grubundan oluştuğunu dile getiren Ömer Özkan , sözlerine şöyle devam etti : " Her 5 bin kadında bir görülmesine rağmen hastanelere gelen sayısı az . Bunun sebebi de bu durumdan utanmaları veya böyle bir ameliyat yapıldığını bilmemeleri . " Özkan , kendisine başvuran hastaların 5 ' inin evli olduğunu söyledi . Hastaneye başvuran kadınlar arasında yeni evleneceklerin de bulunduğunu belirten Özkan , sözlerini şöyle tamamladı : " Yapılan ameliyatların ardından 3 hastamız sağlığına kavuştu
ve evlendi . Hastalarımız sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da sağlıklarına kavuştu . "
( SE-SK-HO-Y )