El Kaide liderinin ölümü ile savaştan vazgeçmez

Irak'taki El Kaide liderlerinin öldürülmesi örgütün saldırılarını artırma ihtimalini yükseltiyor.

El Kaide liderinin ölümü ile savaştan vazgeçmez
  ABD ' li ve Iraklı yetkililer iç ; in bu suikastlar , geç ; en ayki seç ; imlerden kesin bir galibin ç ; ıkmamasıyla gü ; venlik ve istikrarın dibe vurduğu bir dö ; nemde ihtiyaç ; duyulan bir propaganda malzemesi oldu .

Operasyon , bundan ü ; ç ; yıl ö ; nce el Kaide ' nin Irak ' taki eski lideri Ebu Musab el Zerkavi ' nin suikastından bu yana terö ; rle mü ; cadelede elde edilen en bü ; yü ; k başarı olarak gö ; rü ; lü ; yor . Zerkavi ' nin ö ; lü ; mü ; , yerine geç ; en Ebu Eyub el Mısri ve el Kaide ' yle bağlantılı olduğu sö ; ylenen Irak İslam Devleti ö ; rgü ; tü ; nü ; n lideri Ebu Ö ; mer el Bağdadi ' nin Pazar gü ; nü ; ö ; ldü ; rü ; lmesinden daha bü ; yü ; k bir zafer olmuştu .

Zerkavi , el Masri ve el Bağdadi ' ye gö ; re ç ; ok daha fazla tanınıyordu . Her iki taraf da el Zerkavi ' yi propagandaları iç ; in araç ; olarak kullanıyordu . El Kaide iç ; in Zerkavi dü ; şmanlara korku salan bir karakterken , ABD kendisini kontrolden ç ; ıkmak ü ; zere olan isyancıların yü ; zü ; haline getirmişti .

Ancak Zerkavi ' nin ö ; lü ; mü ; , Ebu Hamza el Muhacir olarak da bilinen ve Mısırlı olduğu tahmin edilen el Masri ' nin yö ; netimi altında artan mezhepler arası kıyımlara ve bombalı saldırılara biz ç ; ö ; zü ; m olmadı .
El
BİR LİDER GİDER , BİR LİDER GELİR
Bu durum gö ; z ö ; nü ; ne alındığında el Masri ' nin ve el Bağdadi ' nin ö ; lü ; mlerinin de Irak ' ta el Kaide ' nin sonunun geldiğine işaret etmesi zor gö ; rü ; nü ; yor . Liderlerin biri gidiyor , yerine bir başkası geliyor .

Ancak bu olayın muhtemel bir sonucu var : El Kaide ' nin morali bozulacak ve 2007 ' de ABD ordusunun Irak ' taki etkinliğini ve operasyonlarının yoğunluğunu artırdığı gü ; nden beri zayıflamaya başlamasıyla birlikte ü ; zerindeki baskıda artacak .

Ö ; zel gü ; ç ; lerin isabetli baskınları o gü ; nden bu yana el Kaide ' nin orta ve ü ; st dü ; zeydeki bir ç ; ok liderini yakalamayı , tedarik zincirlerini kırmayı ve ö ; rgü ; tü ; n saldırılarının sayısını azaltmayı başardı .

KAYGILARA CEVAP OLDU
ABD gü ; ç ; lerinin Irak ' tan ç ; ekilme planının bir parç ; ası olarak geç ; en yaz bazı kasaba ve şehirleri terk etmesinin ardından bombalama olaylarında yaşanan artış , Irak hü ; kü ; metinin bu tehditle başa ç ; ıkamayacağı ve ABD ' nin istihbarat ç ; alışmalarının zarar gö ; receği yö ; nü ; nde kaygı yarattı . Hafta sonu iki liderin ö ; ldü ; rü ; lmesinin bu kaygıları bir nebze olsun zayıflatması umuluyor .

Ancak ö ; nü ; mü ; zdeki haftalar daha ö ; nemli olacak . El Kaide , Irak ' ta bir misilleme saldırısı dü ; zenleyerek dü ; n ABD ' li ve Iraklı siyasetç ; ilerin yaptığı kendine gü ; venli aç ; ıklamalara cevap vermeye ç ; alışacak . Bu hedefi gerç ; ekleştirme kapasiteleri ve gelecekte yaşanacak saldırıların temposu da el Kaide ' nin potansiyeli ve Irak ' ın cevap verebilme gü ; cü ; hakkında daha net bir resim oluşturacak .