Avrupa'da uçuşlar yarı zamanlı başladı-video haber

İzlanda da patlayan volkandan yayılan kül bulutu hava sahalarını kapattı. Avrupa Birliği hava koridorları açarak uçuşların yapılabileceğini ifade etti.

  Eurocontrol ' den yapılan aç ; ıklamada aç ; ıklamada , bugü ; n Avrupa ' da yapılması planlanan yaklaşık 28 bin uç ; uştan 14 bininin yapılmasının beklendiği belirtildi .

Avrupa ' da dü ; n iç ; in planlanan uç ; uşların yü ; zde 67 ' si yapılamamıştı .

Eurocontrol , perşembe gü ; nü ; nden bu yana Avrupa ' da iptal edilen seferlerin toplamının ise bugü ; nü ; n sonunda 95 bini aşmasının beklendiğini kaydetti .

Yanardağ hala ara ara patlıyor!

İzlandalı meteoroloji yetkilisi Sigtrudur Arnsdottir , yanardağdaki faaliyetlerin tıpki dü ; n olduğu gibi devam ettiğini , dü ; n gece aldıkları bilgiye gö ; re , yanardağda daha fazla lav olduğunu sö ; yledi .

Meteoroloji uzmanı Bjorn Einarsson da Arnsdottir ' in aç ; ıklamasını destekleyerek , yanardağda daha fazla lav gö ; rü ; lmesinin , volkanın daha az kü ; l ü ; reteceği anlamına geldiğini ifade etti .

Einarsson , yanardağdaki sarsıntıların biraz arttığını , ancak bunun kü ; l bulutlarının miktarıyla ilgili ipucu vermeyeceğini belirterek , yanardağdaki faaliyetlerin lav ü ; reten patlamalara dö ; nü ; ştü ; ğü ; nü ; n altını ç ; izdi .

Einarsson , bir saat ö ; nce aldıkları habere gö ; re , kü ; l bulutlarının yü ; ksekliğinin 5 bin metreye dü ; ştü ; ğü ; nü ; , bunun da kü ; l bulutlarının alç ; aldığını gö ; sterdiğini kaydetti .

Kü ; l bulutlarının 6 bin metreden başlayıp 10 bin metreye kadar ç ; ıktığı bildiriliyordu .

Avrupa hava sahası aç ; ılıyor

Kü ; l bulutu 5 gü ; n bü ; yü ; k kısmı kapalı olan Avrupa hava sahası kısmen aç ; ıldı . Buna karşılık İngiltere hava trafiği yetkilileri ü ; lkeye yeni bir kü ; l bulutunun yaklaştığı uyarısında bulundu .

Hollanda ' nın Amsterdam kentinden havalanan 3 uç ; ak New York , Şanghay ve Dubai ' ye uç ; tu .

' RİSK YOK '
Dü ; nya Sağlık Ö ; rgü ; tü ; ( WHO ) , İzlanda ' daki yanardağın patlamasının ardından Avrupa ' yı saran volkanik kü ; l bulutlarının sağlık iç ; in risk oluşturmadığını bildirdi .

Volkanik kü ; l bulutunun sağlıkta bü ; yü ; k etkisi olmayacağı aç ; ıklamasından ikna olmayan bazı uzmanlar ise DSÖ ; ' nü ; n uyarısının abartılı olduğunu ileri sü ; rdü ; .

WHO , geç ; en hafta , solunumla ilgili potansiyel tehlikeler oluşturabileceği uyarısıyla Avrupalılardan , kü ; l bulutunun yere inmesi durumunda evlerinden ç ; ıkmamasını istemişti .

WHO ' nun bugü ; nkü ; mesajının DSÖ ; ' nü ; n geç ; en haftaki aç ; ıklamasıyla ters
dü ; ştü ; ğü ; belirtiliyor .
Alman havayolu Lufthansa da dü ; n gece Frankfurt havaalanından bazı uç ; uşların yapıldığını aç ; ıkladı . Lufthansa ' nın Air Berlin ile birlikte gerç ; ekleştirdiği uç ; uşlar , dü ; nyanın farklı bö ; lgelerinde mahsur kalan Alman vatandaşlarını ü ; lkelerine dö ; ndü ; rme amacıyla ö ; zel izinle yapıldı . Lufthansa sö ; zcü ; sü ; Uzak Doğu , Afrika ve Amerika kıtasından toplam 15 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini aç ; ıkladı .

Fransa ' nın başkenti Paris ' teki havaalanlarında sınırlı sayıda uç ; uş başlıyor . Paris ' teki Charles de Gaulle havaalanından perşembe gü ; nü ; nden bu yana ilk uç ; uş New York JFK havaalanına yapılacak .

İngiltere ' nin kuzeyindeki hava sahası kısmen aç ; ılırken , meteoroloji yetkileri ü ; lke ü ; zerine yaklaşmakta olan yeni kü ; l bulutları konusunda uyarıyor . İskoç ; ya ve ü ; lkenin kuzeyindeki Edinburgh , Glasgow , New Castle gibi havaalanlarından uç ; uşlara bu sabah başlandı . Ü ; lkenin orta kesimlerindeki Manchester gibi havaalanlarından uç ; uşlara ise yerel saatle 13 . 00 ' da ( TSİ 15 . 00 ) başlanması beklenirken , Tü ; rkiye ' den de ç ; ok sayıda kişinin seyahat ettiği başkent Londra ç ; evresindeki Heathrow , Gatwick , Stansted , Luton gibi havaalanları hala kapalı .

Donanmaya ait 3 gemi de dü ; nyanın ç ; eşitli yerlerinde mahsur kalan İngiliz vatandaşlarını ü ; lkeye getirmek iç ; in yolladığını aç ; ıkladı .

Gemilerden biri , Afganistan ' dan dö ; nen İngiliz askerlerini İspanya ' dan getirecek . Times gazetesi İngiltere hü ; kü ; metinin , dü ; nyanın dö ; rt bir yanında mahsur kalan yaklaşık 150 bin vatandaşını ü ; lkeye getirmek iç ; in donanmaya ait ü ; ç ; gemiyi yola ç ; ıkarmaya hazırlandığını yazdı .

İrlanda ' nın hava sahası sivil uç ; uşlara kapalı tutuluyor . İrlanda Havacılık İdaresi , yanardağdaki hareketliliğin sü ; rmesi ve değişen hava koşullarının , sınırlı sayıda uç ; uşun bu sabahtan itibaren başlatılmasına yö ; nelik planların iptaline neden olduğunu bildirdi .

Ö ; te yandan , İrlanda ' nın Aer Lingus hava yolu şirketi , volkanik kü ; l bulutunun zorunlu kıldığı uç ; uş iptallerinin kendilerine her gü ; n 4-5 milyon euroya mal olduğunu , şu ana kadar şirketin kaybının tahminen 15-20 milyon euro olduğunu kaydetti .

İspanya da kü ; l bulutunun Avrupa ' da hava trafiğini engellemesi nedeniyle mağdur durumda kalan 200 bin kadar İngiliz ' e kolaylık sağlanacağını bildirdi .

Norveç ; ise , İzlanda ' daki volkandan kaynaklanan kü ; l bulutu nedeniyle ü ; lkenin gü ; neybatısındaki hava sahasını yeniden kapattı .

Tü ; rk Hava Yolları A . O . ise , 15-19 Nisan tarihleri arasındaki 5 gü ; nde ortaklığın Avrupa seferlerinin yü ; zde 57 ' sine yakınının iptal edildiğini , sefer iptalleri nedeniyle ortaya ç ; ıkan gelir kaybı ve ilave maliyetlerin şirkete getirmiş olduğu yü ; kü ; n 5 gü ; n iç ; in yaklaşık olarak 6 , 5 milyon avro olarak hesaplandığını bildirdi .

Sınırlamalar gevşedi

Telekonferans yö ; ntemiyle bir araya gelen Avrupa Birliği ulaştırma bakanları , hava trafiğine yö ; nelik bazı sınırlamaları gevşetme kararı aldı . Avrupa hava sahasını 3 ' e bö ; len bakanlar , bunlardan birinin tamamen kapalı olmasına , diğerinin sınırlı kullanımına , diğerinin de tü ; m uç ; uşlara aç ; ık olmasına karar verdi .

Buna gö ; re , volkana yakın olan ve risk derecesi yü ; ksek olan bö ; lgede hava trafiğine izin verilmeyecek . Volkana daha uzak bö ; lgede bulunan coğrafi alanlarda ise Eurocontrol ' ü ; n koordinasyonunda aşamalı olarak ö ; nlemler azaltılacak . Ancak herhangi bir olumsuz gelişme halinde hava sahasının yeniden kapatılması kararı alınabilecek . Volkanın pü ; skü ; rttü ; ğü ; kü ; llerin etkisinin olmadığı alanlarda ise uç ; uşlar normal şekilde devam edecek .

Bu uygulama sayesinde bugü ; nden itibaren uç ; uş sayısı artmaya başladığı bildirildi .

Gazeteler ne yazıyor?

Liberation ( Fransa ) : İzlanda yanardağının dumanı zamane toplumun kırılganlığının sembolü ; oldu . Havayolu şirketleri , İzlanda ' dan gelen kü ; l bulutunun yarattığı tehlikeye şü ; pheyle yaklaşıyor . Şirketlerin bu yü ; zden ne kadar para kaybettikleri gö ; z ö ; nü ; nde bulundurulursa , bu şü ; phenin nereden kaynaklandığını anlamak zor değil .

El Mundo ( İspanya ) : Avrupa havalarındaki kaos ortamını engellemek mü ; mkü ; ndü ; . Ama yetkililer bunun iç ; in geç ; kaldı . Krizin ancak dö ; rdü ; ncü ; gü ; nde işe koyulup test uç ; uşlarına geç ; ilmesine karar verildi . Hü ; kü ; metler de kendileri iç ; in en kolay ç ; ö ; zü ; m yolunu seç ; erek , kü ; l bulutunun ç ; ekilmesini beklemeyi tercih etti . Bulutun iç ; indeki kü ; l yoğunluğunun ne dü ; zeyde olduğu belli değil .

Volkskrant ( Hollanda ) : Volkan kü ; lü ; nden oluşan bulut , uç ; an bir zımpara kâ ; ğıdına benzetildi ve uç ; ağa ç ; arpıp da zarar vermemesinin imkâ ; nsız olduğu vurgulandı . Sadece soyut olarak tanımlanabilecek bir tehlike , insanların gö ; zü ; ndeki ö ; nemini giderek yitiriyor .