Uykudayken Yemek Yeme Rahatsızlığı Antalya

-UYKUDAYKEN YEMEK YEME RAHATSIZLIĞI ANTALYA (A.A) - 17.04.2010 - SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM O

 

-UYKUDAYKEN YEMEK YEME RAHATSIZLIĞI

ANTALYA ( A . A ) - 17 . 04 . 2010 - Sütçü İmam Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd . Doç . Dr . Özlem Orhan , uykuyla ilişkili yeme bozukluğu olan hastaların gece uyanarak bilinçsiz şekilde yemek yaptığını ve yediğini belirterek , ' Hastalar arasında donmuş gıda , kedi , köpek maması , el kremi , amonyak , sigara , pişmemiş spagetti , yumurta kabuğu , tutkal , temizlik maddesi gibi son derece itici gelen şeyleri yiyenler var ' dedi .

Orhan , Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından Antalya ' da düzenlenen 14 . Bahar Sempozyumundaki sunumunda , açlığın uyanıklıkla ilgili biyolojik bir dürtü olduğunu ancak uyku sırasında da farklı patolojik durumlarda yeme durumuyla karşılaşılabildiğini kaydetti . Bazı bireylerin gece uykudan uyanıp yemek yediklerini ancak sabah bunu hatırlamadıklarını anlatan Orhan , bu hastalığın ' Uykuyla ilişkili yeme bozukluğu ' şeklinde adlandırıldığını belirtti . Orhan , şöyle konuştu :

' Bu hastalıkta , uyku sırasında tekrarlayıcı şekilde istem dışı yeme olayı söz konusu . Bu yeme epizotlarına ait kişi , kısmen veya tamamen hafıza kaybı yaşıyor . Yaygınlığıyla ilgili çalışma yok ancak uyku laboratuvarlarına gelen hastalarda binde 5 oranında bildirilmiş . Obezite gibi yeme bozuklukları grubunda yaygın görülüyor . Vakaların yüzde 60-85 ' ini kadınlar oluşturuyor ve genç yaşta görülüyor . Uyku ile ilişkili yeme bozukluğu kronik bir durum . 20 ' li yaşlarda başlıyor . Hastalar bu dönemlerde kolayca uyandırılamıyorlar . Aslında bu uykuda yürümeye benziyor . Zaten onun bir varyantı olabileceği ileri sürülmüş . Uykuya daldıktan sonraki ilk üç saatte ortaya çıkıyor . En az gecede bir kez ortaya çıktığı bildirilmiş . Vakaların yarısında uyanıklık düzeylerinde azalma olduğu belirtiliyor . Hastaların tamamen uykulu şekilde buzdolabına gittikleri , birşeyleri kızarttıkları , doğradıkları , dilimledikleri bildirilmiş . Hastalar sabah yüzünde yiyecek artıklarını görene kadar gece yemek yediklerini fark edemiyorlar . '

Orhan , bu hastaların gece yemek seçimlerinin de gündüzden farklı olduğuna dikkati çekerek gece yemelerinde karbonhidrat düzeyi yüksek , yağlı , şekerli gıdaları tükettiklerini ve tıkınırcasına yeme durumunun gözlendiğini kaydetti .

Hastaların kimi zaman yiyecek olmayan maddeleri de tükettiklerinin bildirildiğini vurgulayan Özlem Orhan , şöyle konuştu :

' Hastalar arasında donmuş gıda , kedi , köpek maması , el kremi , amonyak , sigara , pişmemiş spagetti , yumurta kabuğu , tutkal , temizlik maddesi gibi son derece itici gelen şeyleri yiyenler var . Hastaların bu davranışlarına yönelik deliller ortaya çıkınca utanıyorlar , kendilerinden nefret edip depresyon da geliştirebiliyorlar . Bu hastalar hatırlamıyor , uyandırılamıyorlar . '

Özlem Orhan , hastalığın sebebinin bilinmediğini , ancak genetik yatkınlıktan bahsedildiğini , stres ile ilişkisinin bildirildiğini ; travma sonrası , stres bozukluklarıyla bazı ilaçların yan etkisi olarak da hastalığın ortaya çıkabildiğini sözlerine ekledi .

17 . 04 . 2010 09 : 36 : 19