Köy Enstitüleri'nin Kuruluşu Kayseri'de Kutlandı

Köy Enstitülerinin 70. Yıl Dönümü Eğit-Der ve Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından kutlandı.

Köy Enstitüleri'nin Kuruluşu Kayseri'de Kutlandı
  Cumhuriyet Meydanında , Atatürk büstüne çelenk bırakma etkinliğiyle başlayan programda konuşan Eğit-Der Kayseri Şube Başkanı İsmet Memiş , 17 Nisan 1940 tarihinde açılan Köy Enstitüleri ' nin tarihi ile ilgili bilgiler verdi . Enstitülerin Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim seferberi olduğuna dikkat çeken Memiş , " Eğitim sistemi ve ilkeleri çağdaşlığa , üretime ve halka yöneliktir . Köy enstitülerinde eğitim içinde iş görülürken iş içinde eğitim görülüyordu . 17 Nisan 1940 ' da açılan Köy Enstitülerinde 1946 ' ya kadar 16 bin 400 öğretmen , 8 bin 756 eğitmen , 5 bin 300 Sağlık memuru yetiştirildi " dedi .
" KÖY ENSTİTÜLERİ BUGÜN Kİ OKULLAR GİBİ ' KLASİK EZBERCİ ' DEĞİLDİ "
Eğit-Der Kayseri Şube Başkanı İsmet Memiş , enstitülerin yapısı hakkında bilgi vererek , " Köy Enstitüleri bugün ki okullar gibi ' Klasik ezberci ' değildi . Dershaneleri , işlikleri , kitaplığı , uygulama bahçeleri , fırını , hamamı , çamaşırhanesi , reviri , açık hava tiyatrosu olan birer iş okullarıydı . Köy Enstitüleri devlet bütçesine yük olmadan tükettiklerinin çoğunu üreten kurumlardı . Köy Enstitülerinin eğitim yöntemi dönemin en ileri ve en donanımlı yöntemiydi . Bu modelde teorik ve pratik eğitim birlikte veriliyordu . Yalnız temel dersler değil ; yaşama dair bütün konular bir bütünlükle işleniyordu " diye konuştu .
" KÖY ENSTİTÜLERİ YAŞASAYDI , DEVLET OKULLARI SATIŞA ÇIKARILMAZDI "
Bu eğitim kurumlarının daha filizlenme aşamasında baltalandığını ifade eden Memiş , " Köy Enstitüleri 27 Ocak 1954 tarihi itibariyle kapatılmıştır . Bir ışık gibi köylünün üzerinde parlayan Köy Enstitülerinin ışığı söndürülmüştür . UNESCO bütün dünyaya Köy Enstitülerinin halkın eğitilmesinde en güzel örnek kurumlar olduğunu açıklamıştır . Köy Enstitüleri yaşasaydı , devlet okulları satışa çıkarılmazdı " şeklinde konuştu .
Törenin ardından kalabalık Öğretmenevi ' nde düzenlenecek panel sebebiyle , Öğretmenevi toplantı salonuna yürüdü . Panel öncesi günün önemi adına konuşma yapan Kayseri Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı İsmail Ulusoy , " Aynı düşünceyi paylaşan insanların bu şekilde bir arada olmaları . Biz dernek çalışanlarını daha da mutlu etti . Daha yüreklendirdi , daha güçlendirdi , daha kuvvetlendirdi " diye konuştu .