Dünya buzul çağına geri döner mi?

Yanardağın oluşturduğu kül bulutlarının küresel felakete dönüşmesinden korkuluyor. Uzmanlar, 2 milyon yıl öncesine dikkat çekerek "Buzul çağına dönülebilir" diyor

Dünya buzul çağına geri döner mi?
  İzlanda ' da yanardağın oluşturduğu kü ; l bulutunun iklimi de etkileyebileceği belirtiliyor . Meteoroloji uzmanları , kü ; l parç ; acıklarının gü ; neş ışınlarının dü ; nyaya gelişini etkileyerek havayı soğutacağını savunuyor . Antropologlar da volkan patlamalarının 2 milyon yıllık insanlık tarihinde buzul ç ; ağını başlatan bü ; yü ; k gü ; ç ; olduğuna dikkat ç ; ekiyor . Uzmanlara gö ; re yanardağ patlamasının olası etkileri :

Dr . Mustafa Coşkun ( Devlet Meteoroloji İşleri Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı Analiz ve Tahminler Şube Mü ; dü ; rü ; Vekili ) : Volkanik patlamalardan ç ; ıkan kü ; l bulutları karbonsu maddeler iç ; eriyor . Bunlar ö ; zellikle gü ; neşten gelen ultraviyole ışınları yansıtıyorlar . Kü ; l bulutları gü ; neş enerjisinin yeryü ; zü ; ne gelmesine neden oluyor . Bu da soğumaya neden oluyor . Bu soğuma 15 gü ; n iç ; inde kü ; resel olarak hissedilir . Ç ; ü ; nkü ; atmosfere giden kü ; l parç ; acıkları yani aeresoller , atmosferin genel dolaşımıyla her tarafa dağıtılıyor . Bu da ortalama 15 gü ; n sü ; rü ; yor .

Geç ; ici bir soğuma yaşanır

Gö ; khan Abur ( Meteroloji Yü ; ksek Mü ; hendisi ) : Oluşan bulut ç ; ok yoğun bir şekilde partikü ; l ve gaz iç ; eriyor . Bunlar ç ; ok sıcak olduğu iç ; in yü ; ksek seviyelere kadar gitti . Yukarı seviyedeki rü ; zgâ ; rlar bunları Avrupa ' ya doğru taşıdı . Yanardağdan ç ; ıkan kü ; l bulutlarının iklim değişikliklerine neden olduğunu 1983 ' te Meksika ' da , 1991 ' de Pasifik ' te meydana gelen patlamada gö ; rdü ; k . Yukarı seviye rü ; zgâ ; rları kuvvetli olmadığı iç ; in toz parç ; acıkları atmosferin ikinci tabakasında kaldı . Bu bulutlar ikinci tabakada mevcut olduğu iç ; in belli dö ; nemlere gü ; neş ışınlarının gelmesini engelliyor . İklim koşullarında değişikliklere neden olabilir . Son İzlanda ' daki patlamada ise yukarı seviye rü ; ggarları kuvvetli olduğu iç ; in toz parç ; acıkları dağıldı . Bu nedenle uzun vadede iklime etkisi olmaz . Ancak gü ; neş ışınlarını engelleyeceği iç ; in geç ; ici bir soğuma olur .

TBMM Ç ; evre Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof . Dr . Mustafa Ö ; ztü ; rk : Partikü ; ller solunum yoluyla insanların ciğerlerine kadar ulaşıp zehirlenmelere neden olabilir . Dü ; ştü ; ğü ; alan kara parç ; ası olursa , buradaki bitki ö ; rtü ; sü ; ne zarar verebilir . Yanardağın sü ; rekliliğine bağlı olarak havanın soğumasına neden olabilir . Uzman antropologların gö ; rü ; şleri ise şö ; yle :

Doç ; . Dr . Timur Gü ; ltekin ( Ankara Ü ; niversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Antropoloji Bö ; lü ; mü ; ) : İnsanlık tarihinde 2 milyonluk yıllık geç ; mişe yolculuk edersek , dü ; nyada en bü ; yü ; k volkanik patlama 74-75 bin yılları arasında Endonezya ' nın Sumatra Adası ' nda meydana geliyor . ' Sü ; per Toba Olayı ' denen bu patlama , dü ; nyada buzul ç ; ağının başlamasının sebebi olarak gö ; steriliyor . Buzullar , oluşunca dü ; nyada insanın gö ; ç ; yollarının oluşmasında rol oynuyor . Bu patlamanın ardından kü ; ller gö ; kyü ; zü ; nde gü ; neş ışınlarının yeryü ; zü ; ne ulaşmasını engelliyor . Bu da iklimin soğumasına sebep oluyor .