Büyükanıt'ın büyük hatasını Baykal nasıl düzeltti?

İşte Yazar Eyüp Can'ınbugünkü köşesine taşıdığı konu.

Büyükanıt'ın büyük hatasını Baykal nasıl düzeltti?
  27 Nisan e-muhtırasının hemen ertesi . . .

Muhafazakâ ; r camia ile de irtibatlı bir işadamı Genelkurmay Başkanı Yaşar Bü ; yü ; kanıt ' tan randevu ister .

Randevu ayarlanır , ertesi gü ; n karargâ ; hta buluşurlar . . .
Bü ; yü ; kanıt muhtıranın gerekç ; elerini ve laiklikle ilgili kaygılarını bir bir sıralar . . .
Fakat uzun zamandır tanıdığı işadamından ' destek ' beklerken itiraz gelir .
* * *
Bü ; yü ; kanıt en ç ; ok da şu itiraza şaşırır . . .
&ldquo ; Paşam her şey bir kenara . . .
Milletin ' peygamber ocağı ' olarak gö ; rdü ; ğü ; Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri , Hz . Peygamber ' in doğum haftası kutlamalarını hedef alan bir aç ; ıklamayı nasıl yapar? ' Kutlu Doğum Haftası ' etkinliklerini ' laiklik karşıtı eylem ' ve 23 Nisan kutlamasına ' alternatif ' oluşturmakla suç ; lamışsınız , olacak şey mi?
Dahası bö ; yle bir suç ; lamadan en ç ; ok kim
zarar gö ; rü ; r , ordu mu , hü ; kü ; met mi?&rdquo ;
* * *
Ç ; ok değil ü ; ç ; yıl ö ; nce yaşandı bu diyalog . . .
Arkasından AK Parti
aleyhine &ldquo ; laiklik karşıtı eylemlerin odağı&rdquo ; olmaktan dava aç ; ıldı .
&ldquo ; Kutlu Doğum Haftası&rdquo ; etkinlikleriyle ilgili aynı suç ; lama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalç ; ınkaya ' nın iddianamesinde de vardı .
Ö ; yle ki Diyanet İşleri Başkanlığı korktu , peygamberin miladi doğum tarihi 20 Nisan ' a denk geldiği iç ; in daha ö ; nce 2026 Nisan haftasında yaptığı etkinlikleri , 23 Nisan ile ç ; akışmasın diye 1420 Nisan arasına kaydırdı .

Ama bakın aradan iki yıl geç ; ti ve ö ; nceki gü ; n Haliç ; Kongre Merkezi ' nde ç ; ok ö ; nemli bir ' ilk ' yaşandı .
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ' ilk kez ' Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine katıldı .
Katılmakla kalmadı , geç ; mişte yapılan akıl almaz hataları telafi etmek ve Tü ; rk siyasetinin geleceği adına ' tarihi ' bir konuşma yaptı .
Tavsiye ederim www . chp . or . tr ' ye girip konuşmanın tam metnini okuyun .
Ben iki defa okudum .
Bir siyasetç ; inin yaptığı konuşmanın altına imza atabileceğim aklımın ucundan geç ; mezdi , bu konuşmayı kelimesi kelimesine hiç ; tereddü ; t etmeden imzalarım .
İnanın Tü ; rkiye ' de İslam felsefesi ve ilahiyatına en vakıf insanların başında gelen Prof . Mehmet Aydın konuşsa ancak bu kadar ' incelikli ' ve ' derinlikli ' konuşabilirdi . . .
Yani mesele sadece Baykal ' ın &ldquo ; Kutlu Doğum Haftası&rdquo ; na ' ilk kez ' katılmasıyla sınırlı değil . Ö ; yle olsa Baykal , e-muhtıracıların , başsavcının hatta CHP ' nin geç ; mişte sergilediği yanlış politikaları dü ; zeltmek iç ; in ' Siyasi manevra yapıyor ' der geç ; erdim .
Ama ö ; yle değil . . .
* * *
Bir kere Baykal ' ın konuşması iyi bir danışman eşliğinde sadece kitabi bilgilerle hazırlanabilecek bir konuşma değil .
O kavramları o yetkinlikte ve samimiyette ancak iç ; selleştirmişseniz kullanabilirsiniz .
&ldquo ; Sevgili Peygamberimizin hayatı Kuran ' dı&rdquo ; derken de samimiydi , ' akıl-vahiy ilişkisi ' gibi ç ; ok ç ; etrefil bir konuyu alabildiğine yalın izah ederken de . . .
&ldquo ; İslam ' ı doğru anlamanın tek yolu Kuran ve Hz . Muhammed ' in yaşamının doğru anlaşılmasını sağlamaktır&rdquo ; dedi .
Demekle kalmadı , &ldquo ; ihlas-takva-adalet&rdquo ; kavramları ü ; zerine kurulmuş doğru bir İslam-Kuran-Peygamber anlayışının nasıl sağlanabileceğini anlattı .
' Tebliğ ' ile ' temsil ' , ' hal ' ile ' kal ' , ' şeriat ' ile ' hakikat ' arasındaki farkı bilmeyen biri bu cü ; mleleri kuramaz .
* * *
Siz CHP ' li bir siyasetç ; iden en son ne zaman bö ; yle bir konuşma duydunuz?
Bırakın CHP gibi dinle arasına duvar ö ; rmeyi laikliğin gereği sayan bir partiyi , dini kavramlardan beslenen siyasetç ; ilerden bile bu yetkinlikte bir konuşmayı nadiren duyarsınız . . .

Baykal ' ın konuşmasından satır başları

' Kuran ' ı Kerim insanları tek tek , fert fert iç ; ten fetheder . Ruhları gergef gergef işler . . .
İslam potasında eritmek , Kuran ahlakıyla ahlaklandırmak iç ; in bü ; tü ; n ç ; abayı harcar . Bu yü ; zden sevgili peygamberimiz ' ben ahlakı tamamlamak iç ; in gö ; nderildim ' buyurur . Rahatlıkla sö ; yleyebilirim ki İslam ' ın ö ; zü ; gü ; zel ahlaktır . . .
Peki ya İslam ' ın siyasetle ilişkisi . . .
Yanlışlıklara karşı hepimizin duyarlı olması gerekiyor . Kuran ' da siyasi bazı dü ; sturlar ö ; n plana ç ; ıkmıştır . Şura , adalet , emanetin ehline verilmesi gibi ilkeler . Ama bunlar herhangi bir devlet modelinin , siyaset anlayışının tekelinde olmayan evrensel , her zaman ve her rejim iç ; in mutlaka gö ; zetilmesi gereken ana ilkelerdir .
Elbette şû ; ra lazımdır , istişare olmadan doğru fikre ulaşılmaz . Doğru kimsenin tekelinde değildir . İstişare şarttır . İstişareyi ister mecliste yaparsın , ister partiyle yaparsın , ister kendi ç ; evrendeki ilim adamlarıyla . . .
Bir diğer temel ilke işi ehline vereceksin . Benim adamım , yakınım , hımsım demeyeceksin . Adaleti gö ; zeteceksin . Adaletsiz yö ; netim olmaz . Padişahlıksa da adalet olacak , cumhuriyetse de , demokrasiyse de . . .
Hangisinin olacağına Kuran karar vermiyor . Kuran bir devlet rejimi tavsiye etmiyor . . .
İslam ' ın toplumsal hedefi ahlaklı ve adaletli bir toplum ve dü ; zen gerç ; ekleştirmektir . . .
Dinin egemenlik iddiası yoktur . İslam diniyle Mü ; slü ; manların meydana getirdiği fıkıh ö ; zdeş değildir . Din ayrı , fıkıh ayrıdır . . . Kuran bir hukuk kitabı değildir .
İslam ' ın hedefi insandır , bireydir . Her insan aklı ve hü ; r iradesiyle inanır , sorumluluğunu ü ; stlenir . Herkes kendi sevap ve gü ; nahının sahibidir .
Cennete ancak hak eden gider . Cennette hiç ; bir cemaate toplu rezervasyon yapma imkâ ; nı yoktur . . .