Antalya'da 'Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri' Semineri

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, internet yasaklarının küresel bir sorun olduğunu belirterek, "Çözüm bizde değil uluslararası platformda" dedi.

  Antalya ' nın Serik ilçesi Belek beldesindeki Gloria Golf Otel ' de , Türkiye Bilişim Derneği , Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen " Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri " ( BİMY ' 17 ) , Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ' ın katılımıyla gerçekleştirildi .
Bakan Yıldırım , yaptığı konuşmada , kamudaki karar süreçleri , prosedürlerin uzun olma alışkanlığının bilgi iletişim alt yapısını kurmada aynı şekilde sürmesi halinde bilgi toplumu olma yönündeki iddiaların gerçekleşemeyeceğini söyledi . Kamu bilgi işlem yöneticilerinin kendi kendilerine planlayıp yapma usulünden vazgeçmesi gerektiğini belirten Bakan Yıldırım , " Bunda ısrarcı olursak asla ve asla bilgi toplumu projesini gerçekleştiremeyiz . O yazılımı da biz yapalım , o donanımı da biz yapalım , paralar niye
dışarı vereceğiz gibi anlayışların artık değeri kalmadı . Ulaştırma Bakanlığı 15 milyar TL ' lik bütçe yönetiyor . Kendi eliyle yaptığı iş kendi imkanlarıyla yatığı iş 100 milyon TL ' yi bulmuyor . İş artık kamu ve özel sektör diye taraflar olmaktan çıktı . Bir çözümün paydaşları haline geldi . Bir araya geleceksiniz derdinizi anlatacaksınız . Ne yapmak istediğinizi anlatmak kamuda en önemli şeydir " ifadelerini kullandı .

" 3 YILDA İNTERNET KULLANICISI 60 MİLYONA ÇIKARTACAĞIZ "
Bilgi işlem yöneticiliğinin bilgisayarlar ' çalışıyor mu çalışmıyor mu? ' döneminin ötesine geçtiğini belirten Yıldırım , " İnternete eskiden sanal alem denirdi artık gerçeğin kendisi . Bir yandan iş yapma alışkanlıklarımızı değiştirirken diğer yandan da yasal engelleri kaldırmamız gerek . Son 7 yılda elektronik haberleşme kanunu yeniledik . İletişim sektöründe serbestleşme dönemini başlattık " diye konuştu .
Türkiye ' de 2013 yılında şu an 30 milyon olan internet kullanıcı sayısını 2013 yılında en az 60 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım , " Geniş bant abone sayısını 7 . 5 milyondan 2013 yılında 12 milyona 2023 ' de ise 30 milyon aboneye ulaştırmayı hedefliyoruz . Şu an 30 milyon dolar olan bilgi iletişim sektörünün toplam ciro hacmini ise 160 milyon doların üzerine çıkmasını hedefliyoruz . Bilgisayarlaşma oranı 10 milyondan 2013 ' de 20 milyona çıkartacağız . Bilgi toplumu hedeflerimiz arasında 2013
yılında 55 milyon insanımızı bilgisayar okuryazarı yapmak istiyoruz . 2023 yılında ise bu rakam 70 milyon olması hedefliyoruz . 2000 ' li yılların başında milli gelirin binde 2 ' si ayrılan AR-GE harcamalarını bu yıl binde 8 ' e ulaştırdık . 2023 yılında bu oranı yüzde 2-3 oranına getirmeyi istiyoruz . Bunu da yapısını değiştirip kamudan çıkartıp özel sektör ağırlıklı yapmak istiyoruz " dedi .

" YASAL ENGELDEN ÇOK ZİHİNSEL ENGEL VAR "
Bilgi işlem alanında gelişmenin önünü tıkayan 33 kanunda değişiklik yapmak için bir tasarıyı meclise gönderdiklerini söyleyen Bakan Yıldırım , " Bu kanun tasarısı sizin önünüzü açacak . Ancak bence yasal engelden ziyade hepimizin kafasında zihinsel engel var . Bu alanda zihinsel engel var . Belirli bir yaşın üzerindeki nesilde bu daha belirgin hale geliyor . Bu bir değişim , yenilik ve açılımdır . Buna kendimizi uyduramazsak yarıştan düşeriz . Türkiye artık off net ülke olma lüksü yok . Türkiye on net ülke
olmalıdır . Bizim son 7 yılda okullara yaptığımız yatırımın arkasında da bu var . Biz orta yaş üzerinden umudumuzu kestik . O nedenle gençlere yöneldik . İşin doğrusu bu . Bu alanı gençler ayağa kaldıracak " şeklinde konuştu .
Türkiye ' de nüfus dağılımının dengesiz olması nedeniyle bazı alt yapılarda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Yıldırım , şunları söyledi :
" Ülkemizin güvenliğini tehdit eden terör örgütü de bu alt yapıdan doğmuş . Bilişimde de bu hatayı yapmamak için yurdun her yanına aynı hizmeti yaymayı hedef haline getirdik . Bunun da gereğini yaptık . Tabi bu işi yaparken internetin olumsuz yanlarını da gördük . Kamu yöneticileri olarak görevimiz internetin en güvenli şekilde kullanılmasını sağlamak . Nesillerimizin herhangi bir yanlış içerisine girmesini engellemek . Bunu yasakçılık olarak görmek çok adil değil . Fakat bu Türkiye ' nin sorunu değil küresel bir
sorun haline geliyor . Çözüm uluslararasıdır . Ulusal çözüm mümkün değildir . Bilişim tabiatı icabı sınır tanımayan bir alan . Dolayısıyla burada oluşan suçun hangi hukuk olduğu belirlemede sorun var . O nedenle küresel çözümler üretmek mecburiyetindeyiz . Bunun da farkındalığı yavaş yavaş oluşmaya başladı . "
Bakan Yıldırım , dünyanın yüzde 85 ' inin internet kullanırken İngilizce de toplanmasının bir tehlike olduğunu belirterek , " Bu tehlikenin görülmesi lazım . Kendi dilimizde içerik üretmemiz lazım . Eğer fareyi klavyeden daha fazla kullanıyorsak o zaman biz izleyici olmaktan kurtulamayız . Bu da aslında önemle üzerinde durmamız gereken bir konu diye düşünüyorum " dedi .
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise , internetin Türkiye ' de önemli bir yer tuttuğunu söyledi . Güvenli internet konusuna çok önem verdiklerini belirten Acarer , kurumları bünyesinde kurulan internet başkanlığının en önemli çalışmasının güvenli internet olduğunun altını çizdi . Güvenli internet konusunda bir takım düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Acarer , " Özellikle çocukların zararlı yayınlardan korunması amacıyla bir takım düzenlemeler yapıldı . Bu konu Türkiye ' nin değil bütün
Dünya ' nın önemsediği bir konu . Uluslararası haberleşme örgütü bu yılı güvenli internet yılı ilan etti . Bu konuda bütün ülkelere de yayınladıkları mesajlar ile bu konunun öneminin altını çizdiler " diye konuştu .