İngiltere'nin siyasetçileri açıkoturumda buluştu

6 Mayıs'ta İngiltere'de yapılacak genel seçimleri için çalışmalarını sürdüren siyasi parti liderleri dün açıkoturum programında tartıştı.

İngiltere'nin siyasetçileri açıkoturumda buluştu
  Başbakan Gordon Brown , Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Liberal Demokratların lideri Nick Clegg , ö ; nceden belirlenmiş 200 kişilik izleyici kitlesinin sorduğu ya da e-posta yoluyla gö ; nderilen soruları yanıtladı .
90 dakikalık programın ana tartışma konusu iç ; meselelerdi ancak liderler başka konularda da sorulara yanıt verdi .
İlki ITV ' nin birinci kanalında yayınlanacak olan bu tartışma programını , Sky ve BBC 1 televizyon kanallarındaki programlar takip edecek .
Bu oturumlarda İngiltere ekonomisiyle dış politikasının tartışılması bekleniyor .
Ü ; ç ; liderin katıldığı ve ABD tarzı televizyonda tartışma programları , İngiltere ' de ilk kez yapılıyor .
Seç ; im tartışmaları
Konu , bugü ; nkü ; İngiltere gazetelerinde de geniş yer kaplıyor .

Guardian gazetesi oturumdan en şanslı ç ; ıkanın Liberal Demokratların lideri Nick Clegg olduğu yorumunu yapıyor .
Liberal Demokrat lider , partisini iktidardaki İşç ; i Partisi ile ana muhalefetteki Muhafazakarlar karşısında ö ; nemli bir değişim olarak tasvir ederek gü ; ç ; lü ; bir ç ; ıkış yaptı . Clegg , İngiltere siyasi tarihinde televizyonlarda yayımlanan ilk tartışma programını ele geç ; irirken kendisini , iki yorgun ve yaşlı partiye karşı taze ve dü ; rü ; st bir alternatif olarak sundu .
Clegg program başlarken diğer iki lider gö ; sterip ' Şimdi bu akşam size tek seç ; eneğinizin , yıllardır ikisi arasında seç ; im yaptığınız bu iki eskimiş parti olduğunu sö ; yleyecekler . ' diye konuştu .
YouGov danışmanlık şirketi tartışma programı sonrasında yapılan ilk kamuoyu yoklamasında , Clegg ' in yü ; zde 61 ' le ö ; nde gittiğini , Cameron ve Brown ' un yü ; zde 22 ve yü ; zde 17 ' le kendisini takip ettiklerini aktardı .
Independent gazetesi de ' Clegg iki partili sistemi parç ; a parç ; a etti ' diyor .
Nick Clegg dü ; n akşam televizyonlardaki tarihi televizyon programındaki gü ; ç ; lü ; performansıyla , İngiltere siyasetinin iki parti tekelini yıktı . ITV kanalının ComRes şirketine yaptırdığı ankete gö ; re izleyicilerin yü ; zde 43 ' ü ; tartışma programını Clegg ' in kazandığına inanıyor . Ardından yü ; zde 26 ile Cameron , yü ; zde 20 ile Brown geliyor .
Gö ; ç ; menlerin durumu
Financial Times gazetesi ise gö ; ç ; menlik meselesinin televizyon tartışma programındaki savaş alanı olduğu yorumunu yapıyor .
İngiltere ' nin siyasi parti liderleri , dü ; n akşam gö ; ç ; menlik politikaları konusunda atıştı , başbakanlık iç ; in televizyonlarda yayımlanan ilk canlı tartışma programı ateşli tartışmalara sahne oldu . Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti lideri David Cameron ' ın ü ; lkeye gelen gö ; ç ; menlerin sayısına yıllık bir ü ; st sınır koyma planlarını hem Başbakan Brown hem de Liberal Demokrat lider Clegg kınadı . Clegg , bunun uygulanamaz bir plan olduğunu sö ; yledi . Cameron program sü ; resince bir ç ; ok sefer diğer iki liderin eleştirilerine , saldırılarına maruz kaldı . Ama verdiği yanıtlar , izleyicilerden olumlu tepki aldı .
Daily Telegraph gazetesi de tartışma programına geniş yer ayırıyor ama bu programda en ç ; ok dikkat ç ; eken noktalardan birinin İnternetin gü ; cü ; olduğu gö ; rü ; şü ; nü ; aktarıyor okuyucularına .
Canlı yayın devam ederken dahi seç ; menler liderlerin performanslarına ilişkin gö ; rü ; şlerini internet ortamına aktarıyor ve siyasetç ; iler de bunun sonucunu istedikleri yö ; ne ç ; evirmek iç ; in mü ; cadele ediyorlardı .
Daily Telegraph , siyasilerin halkın gö ; rü ; şlerine etki etmek amacıyla sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook ' u da kullandıklarını yazıyor .