Berman'dan Meclis Üyelerine 'Çirkin' Mektup Washıngton

-BERMAN'DAN MECLİS ÜYELERİNE 'ÇİRKİN' MEKTUP WASHINGTON (A.A) - 16.04.2010 - ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ BAŞKANI HOWARD BERMAN, -B

 

-BERMAN ' DAN MECLİS ÜYELERİNE ' ÇİRKİN ' MEKTUP

WASHINGTON ( A . A ) - 16 . 04 . 2010 - ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman , Temsilciler Meclisi üyelerine gönderdiği mektupta , 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanımayı reddedenleri sert şekilde kınadı .

Demokrat Parti California milletvekili Berman , Amerikan Kongresindeki Türk Dostluk Grubu üyelerinin , Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ' ye yönelik olarak , 252 sayılı Ermeni tasarısının Genel Kurul ' a getirilmemesi yönünde bir mektup hazırladığına işaret etti .

Söz konusu mektupta , tasarının Temsilciler Meclisinden geçmesinin ABD ' nin ulusal güvenliğine " geri dönülemez zararlar " vereceği , Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini raydan çıkaracağı ve ABD ' nin Türkiye ' deki yatırımlar ile ihracatını riske atarak Amerikan ekonomisini olumsuz etkileyeceğinin ileri sürüldüğünü hatırlatan Berman , mektuptaki birçok hususa katılmadığını kaydetti .

Berman mektubunda , tasarıya muhalefet edenlerce dile getirilen , ulusal güvenlikle alakalı tezleri reddettiğini belirterek , " Türk-Amerikan ilişkilerinin karşılıklı çıkarları temel aldığını ve Türkiye ' nin bağlayıcılığı bulunmayan bir tasarı için ABD ' yi cezalandırma uğruna , ikili güvenlik ilişkilerinden sağladığı büyük faydadan vaz geçemeyeceğini " savundu .

Türkiye ' nin , 1915 olaylarını " soykırım " olarak tanıyan diğer ülkelere verdiği tepkinin de " sınırlı ve kısa süreli " olduğunu iddia eden Berman , Ermeni tasarısının Türkiye-Ermenistan protokolleri sürecini raydan çıkaracağı fikrine de katılmadığını ifade etti .

Berman , protokollerin geçen Ekim ayında imzalanmasından bu yana TBMM ' de " tozlandığını " öne sürererek , Türk hükümetinin bu süreçte ön şartlar ortaya koyduğunu ve protokollerin TBMM ' de yakın zamanda onaylanması ihtimalinin düşük olduğunu savundu .

Temsilciler Meclisinin Ermeni tasarısını kabul etmesi halinde Türkiye ' nin tüm Amerikan yatırımlarını reddedeceği ve tüm Amerikan ürünlerini satın almayı durduracağına inanmanın " saflık " olacağını öne süren Berman , şöyle devam etti :

" Tasarının Temsilciler Meclisinde onaylanması durumunda Amerikan ulusal güvenliğine potansiyel zarar gelmesini bekleyenlerin tezlerini kabul etmesem de bunlara saygı duyuyorum . Modern tarihin en büyük suçlarından birini reddetmeyi ise ne kabul edebilirim ne de buna saygı duyabilirim . "

16 . 04 . 2010 10 : 42 : 22