Tbmm Başkanı Şahin, İtalyan Bakan Carfagna'yı Kabul Etti

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İtalya Eşit Fırsatlar Bakanı Maria Rosario Carfagna ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Divan Salonu'nda yapılan kabulde TBMM Başkanı Şahin, bundan yaklaşık 40 gün önce İtalya'ya Gianfranco Fini'nin resmi konuğu olarak gittiğini ve 5 yıl öncede iki meclis arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını hatırlattı. İtalya'da Fini'nin yanı sıra, Senato Başkanı ve Cumhurbaşkanı ile de görüştüğünü söyleyen Şahin, iki ülke arasında mükemmele yakın ilişkiler olduğunu belirtti. İtalya Eşit Fırsatlar Bakanı Carfagna'nın ziyaretinin de son derece önemli olduğunu söyleyen Şahin, Carfagna'nın
özgeçmişini okuduğunu ve kadın ve çocuk hakları konusunda önemli çalışmalar yaptığını gördüğünü ifade etti. Anayasada kadın-erkek eşitliğine ilişkin hüküm bulunduğunu ifade eden Şahin, bununla yetinilmediğini ve gelecek hafta Mecliste görüşülecek Anayasa değişikliği teklifine ''Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik haklarına aykırı yorumlanamaz'' hükmünün eklendiğini anlattı.
TBMM'de olmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Carfagna da, kadın hakları ve fırsat eşitliğinin sağlanması için mücadeleye önce siyasilerden başlanması gerektiğini söyledi. Ülkelerde kadınlara uygulanan şiddet ile kadının sosyal ve siyasal yaşama katılmasının önlenmesinin uzun yıllardır görmezden gelindiğini anlatan Carfagna, ''Kadınları sosyal hayata, siyasete, iş hayatına sokmadan, eşit fırsatlar sağlamadan gerçek bir demokrasi tesis edilemez'' dedi.
Kadınlara yönelik şiddet, tecavüz ve taciz suçlarına dikkati çeken Carfagna, ''Bu konu küresel bir sorun dolayısıyla bu alanda küresel işbirliğine ihtiyaç var. Ülkeler bu konuda yardımlaşmalı'' diye konuştu. Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Carfagna, ''İtalya'da geçen yıl taciz yasası çıkardık. Bu yasa şiddet ve tecavüzü engellemede yararlı oldu. Türkiye de böyle bir yasa çıkarabilir'' diye konuştu.