Nihat Ergün'den İhracatçıya müjdeli haber

Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Makine Sanayii Buluşması"nın açılışında, ihracatçılara Eximbank kredisinin 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolar'a yükseldiği haberini verdi.

Nihat Ergün'den İhracatçıya müjdeli haber
Nihat Ergün, "Eximbank'ın ihracatçılarımıza kullandırdığı orta ve uzun vadeli kredileri 2010 yılında 10 kat artırarak 150 milyon dolardan 1 milyar 450 milyon dolara çıkardık. Ülke alıcı kredilerini de 27 milyon dolardan 1 milyar dolara yükselttik." dedi. Önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Eximbank'ın yeni finansman yöntemi üzerinde durduklarını hatırlatan Ergün, şunları söyledi: "2009'da sadece 150 milyon dolar orta ve uzun vadeli kredi verilmiş, 2010'da 1 milyar 450 milyon dolara çıkarılmış olacaktır. Bunun ülke alıcı kredileri bölümü 27 milyon dolardır geçen yıl. 2010'da ülke alıcı kredisi 1 milyar olarak kullanılacaktır. Bu 5 yıldan daha uzun vadeli krediler şeklinde gerçekleştirilmiş olacak. Ağırlıklı olarak makine sektörünün bu kredilerden yararlanması görüşü de orada kabul edildi. Her yıl bu alanı daha da genişletmekte kararlıyız."dedi.

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise makine sektörü ihracatının 10 yılda önemli bir yol kat ettiğini ve toplam ihracat içinde yüzde 10'luk payı bulunduğunu söyledi. Teknoparkların makine sanayicilerine uygun olmadığını ve sektöre uygun düzenlemeler yapılması gerektiğini aktaran Dalgakıran, Ar-Ge payının milli gelire oranının binde 7 olduğunu ve bu payı yüzde 2'ye çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. Alarka Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Türkiye'nin dünyada bir numara olabileceğini ancak kısa sürede daha yüksek seviyelere çıkması için özel sektör-devlet işbirliğinin şart olduğunu söyledi. Alaton, 1950'li yıllarda İsveç'te sanayi grubuna, hükümetin özel teşvikler verdiğine ve kısa sürede Ericsson cep telefonları, SKF rulmanları, Atlas kompresörlerinin bu teşviklerle büyüdüğüne dikkat çekerek, "Ben burada büyük firmalara Sabancılara, Koçlara özel teşvikler verelim demiyorum. Benim mesajım, Türkiye içinde makine satmayı aklınızdan çıkartın. Türkiye artık sizin pazarınız değil. Sizin pazarınız dünya." dedi. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Türkiye'de makine sanayiinde teknolojik olarak eksiklerinin olduğunu ancak daha iyisini yapması için sektörün cesaretlendirilmesinin önemi üzerinde durdu.