Klon Fidanlar Büyük Rağbet Görüyor

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Mürselköy'de kurulu bulunan DKL Fidancılık'a ait işletmede klonlamayla elde edilen fidanlar büyük rağbet görüyor.

Yıllık 1,5 milyon adet fidan üreten firma, piyasanın taleplerine yetişememekten şikayetçi. İşletme sahiplerinden Yurdakul Yılmaz, doku kültürü ve klonlamanın çok meşakkatli ve maliyetli olduğunu belirterek daha ileri teknolojiyi kullanıp fidan üretmek için devlet desteği beklediklerini söyledi.
25 personeli bulunan işletmelerinde steril ortamda yetiştirdikleri fidanları bu yıl yapılan anlaşmayla İran'a ihraç edeceklerini bildiren Yılmaz, "İranlı firmaya teknolojik danışmanlık yaparak bu konuda destek vereceğiz. Karşılığında teknolojik bilgilerini paylaşıp işletmemizi güçlendireceğiz" dedi.
Ziraat Mühendisi Türker Tarık Kısa ise yaptıkları işin çok zor olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de fidancılık konusunda bir çığır açıldı. Sağlıklı donörlerden elde ettiğimiz kökleri laboratuvar ortamında çoğaltarak sağlıklı ve verimli fidanlar elde ediyoruz. Özellikle meyve fidanları üretiyoruz. Ağırlıklı olarak şeftali ve erik fidanları var. Aynı zamanda peyzajda süs bitkisi olarak kullanılan kırmızı erik ve kırmızı şeftali fidanı üretiyoruz. Yakında müşterilerimize lisanslı ve belgeli ürünler sunacağız"
diye konuştu.