Kapatılan Müze Tamirat İçin 6 Aydır Bakanlık Onayı Bekliyor

Bursa'da milattan önceki dönemlere ait bir çok kıymetli eserin bulunduğu Kültürpark'taki Arkeoloji Müzesi, 6 aydır kapalı duruyor.

Geçen yıl Eylül ayında bakanlık talimatı ile "tamir yapılacak" diye eserleri toplatılan müze, bakanlığın restorasyon ihalesini yapıp yer teslimini gerçekleştirmediği için tamir edilmeye başlanamadı.
İnşaat mevsiminin girdiği şu günlerde halen yer teslimi yapılmayan binaya gelen yabancı ve yerli ziyaretçiler kapıdan geri dönüyor.
Bursa Valiliği kongre ve kültür turizmini geliştirmek için Almanya'dan Dubai'ye kadar birçok uluslararası fuara katılarak şehrin tanımıtımını yapıyor. Ancak bu faliyetler neticesinde şehre gelen yabancı turistlerin en fazla ilgisini çeken Arkeoloji Müzesi kapalı tutuluyor. Ankara'daki bürokrasinin her zaman olduğu gibi çok yavaş ve hatalı ilerlemesinden dolayı, 6 aydır hiçbir çalışma başlamayan müze kapalı tutuluyor.
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Mimar Zafer Ünver, şehrin en önemli birinci müzesinin tamir öncesi bu kadar kapalı tutulmasının yanlış olduğunu beliriterek, "Kültür Bakanlığı Bursa Röleve Müdürlüğü'nün Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonuna ilişkin projeleri hazırlayarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu'nun onayını aldığını biliyoruz. Gerekli izinlerin alınarak evrakların ihale için Ankara'ya gönderdiği bilgisini aldık. Ancak Ankara'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 6 aydır hiçbir haber gelmiyor. Tamirat ihalesine ilişkin Bursa'da proje ve kurul onayı tamamlanınca, bakanlık Arkeoloji Müze Müdürlüğü'ne eserlerin toplanmasına ilişkin
talimatı da göndermiş. Geçen yıl Eylül ayından bu tarafa ziyaret yapılamayan müzede tamirat işinin bir türlü başlamaması ve 6 aydır müzenin kapalı tutulması bürokratik bir ayıptır. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanımızdan destek ve ilgilerini bekliyoruz. Tamirat yaz döneminde tamamlanarak, esas kültür turizmi için, müzeye ilgi gösteren turistlerin yoğun geldi Ekim ayında müze kapılarını açmalıdır. İhalenin de süre sınırlaması ile bir an önce yapılmasını, yer teslimi ile işe başlanmasını istiyoruz" diye konuştu.