Doğa Derneği Türkiye'yi Temsilen Bolivya'ya Gidiyor

İklim Değişikliği ve Doğa Ana Hakları Dünya Konferansı 20-22 Nisan tarihlerinde Bolivya Cochabamba'da gerçekleştirilecek.

Doğa Derneği Türkiye'yi Temsilen Bolivya'ya Gidiyor
Doğa Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada hayal kırıklığına neden olan Kopenhag sonrasında çözüm için umutların bağlandığı İklim Değişikliği ve Doğa Ana Hakları Dünya Konferansı'na, Türkiye'den Derneği Başkanı Güven Eken katılacak.

Kopenhag'da birkaç ülke arasında sıkışıp kalan görüşmelerin ardından önemi daha da artan Bolivya Konferansı'nın temel amacı, tüm dünya insanlarının katılımıyla küresel üretim ve tüketim modelinde yapısal bir değişim yaratmak.

Konferansta, iklim değişikliğine köklü çözüm üretmek amacıyla dünyada ilk defa "Doğa Ana Hakları" konuşulacak ve doğa hakları konusunda evrensel bir beyanname oluşturmanın ilk adımı atılacak. Konferansta ayrıca Birleşmiş Milletler bünyesinde doğa hakkı ihlallerinden sorumlu olacak bir mahkeme veya başka mekanizmaların kurulması tartışılacak.

Bolivya'daki İklim Değişikliği ve Doğa Ana Hakları Dünya Konferansı'na katılacak olan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken yaptığı açıklamada "Yeryüzündeki tüm haksızlıkların odağı, doğaya yapılan haksızlıktır. İnsanoğlu, doğayı gözden kaçırdığı sürece haksızlığa dair hiçbir sorununu çözemeyecek. Kadınlar, çocuklar, azınlıklar, güçsüz ve fakirler ezilmeye devam edecek. Savaşlar son bulmayacak. İklim adaleti gibi konuların, atmosferdeki karbondioksit oranını düşürmek gibi yüzeysel yaklaşımlarla ele alınması mümkün değil. Bu nedenle Bolivya'daki toplantı insaklık için büyük önem taşıyor. Burada, insanlığın doğanın haklarını tanıması için ilk uluslar arası girişim gerçekleştirilecek. Toplantının çıktıları, hem Birleşmiş Milletler'e iletilecek, hem de bundan sonraki küresel iklim değişkliği tartışmaları için altlık oluşturacak" dedi.