Bakkal Esnafının Büyük Market Tepkisi

Van'da son yıllarda şehir merkezinde artış gösteren süper marketlerden dolayı iş yapamadıklarını söyleyen bir grup esnaf, sorunlarını dile getirmek için Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı ziyaret etti.

Van-Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, beraberinde odaya üye yaklaşık bin kişiye yakın bakkal esnafı ile birlikte son yıllarda şehir merkezinde artış gösteren süper marketlerden dolayı iş yapamadıklarını ileri sürerek ilk önce Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu'nu ziyaret ederek sıkıntılarını dile getirdi. Ardından VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ile birlikte Belediye Başkanı Bekir Kaya ile görüşmek üzere Van
Belediyesi'ne gittiler. Başkan Kaya'nın toplantıda olması nedeni ile grup, görevliler tarafından toplantı salonuna alındı. Toplantıyı yarıda keserek bakkal esnafının yanına gelen Başkan Kaya sorunları dinledi. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, bir haftadan beri tüccar ve esnafların ciddi şekilde büyük bir rahatsızlık duyduklarını söyledi. Kandaşoğlu, memleketin büyük göç almasından dolayı esnafın Van'ın bütün semtlerinde ile yakışır şartlar ve teknolojiye uygun bir yatırım yaptıklarını
belirtti. Mahalle ortasındaki küçük bir bakkalın bile son teknoloji ile Van halkına hizmet verdiğini ifade eden Kandaşoğlu, "VATSO ve Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası ile birlikte yaptığımız araştırmaya göre bu bölgede, bu mücavir alanda şuanda market ve bakkala kesinlikli ihtiyaç yoktur. Bizim sizden ricamız şuanda ilimizde yeterliyiz. Küçük orta ölçekli olsun yeterli sayıda iş yeri var. Biz oda olarak bundan sonra Vanlı dahil olmak üzere hiçbir firmanın, bir market şubesinin tescilini yaptırmayacağım.
Kimse yanlış anlamasın biz Van'a yatırım yapmasınlar demiyoruz. Van-Erciş arası, Organize Sanayi Bölgesi ve Van-Gevaş arasında kaç tane market, kaç tane fabrika yapmak istiyorlarsa gelsinler başımın üstünde yerleri vardır. Onların bütün evraklarını ben tamamlayacağım. Ama gece kondu türü markettir, bakkaldır ve lokantadır kesinlikle hiçbir şekilde 10 yıla kadar bunlara ihtiyacımız yoktur. Bizim tek amacımız budur. Yoksa diğer yatırımlar için ciddi bir şekilde üretime yönelik ihtiyacımız var" dedi.
Ardandan bir konuşma yapan Başkan Kaya, "Belediye olarak kesinlikle Vanlı esnafı mağdur edecek mali açıdan, zor durumda bırakacak hiçbir girişim ve hiçbir teşebbüse izin v ermeyeceğiz. Şu mu biz yatırıma karşı mıyız, biz sermayenin kente akışına karşı mıyız, kesinlikle değiliz. Bunu biz sermaye akışı olarak görüyoruz nede yatırım olarak görüyoruz. Van'ın potansiyelini sömürmeye karşı olarak görüyoruz. Bu firma yetkilileri belediyeye geldiklerinde Van'da bir market açmak istediklerini, bizde söyledik
yasal prosedür gereği bir market nasıl açıyor işletiyorsa sizde ona tabisiniz. Ama bir hafta 10 gün içerisinde Van'ın dört bir köşesinde aynı hızla yayılmaları şüphesiz bizi de düşündürdü. Şüphesiz yasalar ve kanunlar vardır. Ama bu kadar esnaf ve işverenimiz mağdursa da hiçbir gerekçe bunu meşru göremez. İz her zaman sizin yanınızdayız" dedi.
Van-Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge de, ilde işsizliğin had sahada olduğunu, şuan odalarına kayıtlı 3 bin 700 esnaflarının olduğunu söyledi. Berge, "Yani bu ne demektir toplam 40 insan buradan ekmek yiyor. Bunun marketlerin çoğalmasında durumunda bu 40 bin insanın yeşil karta muhtaç olacağı anlamına geliyor. Bu konuda belediye başkanının bizlere destek vermesinden dolayı teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum" dedi.
Yapılan görüşmenin ardından grup belediye binasından ayrıldı.