İzmir'de Carmina Burana Şöleni

Fransa'nın dünyaca ünlü Honegger Korosu Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda Carl ORFF'un Carmina Burana adlı yapıtını seslendirecek

İzmir'de Carmina Burana Şöleni
Fransa'nın dünyaca ünlü Honegger Korosu Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda Carl ORFF'un Carmina Burana adlı yapıtını seslendirecek. Nicolas Pommier'in şefliğini yaptığı Koro'yu oluşturan kişilere Piyanist Jean-François Bouvery eşlik edecek. SKSF'deki ücretsiz konser 12 Nisan Pazartesi günü saat 20.00'de sahnelenecek.
40. yılını Türkiye'de kutlayacak olan Fransa'nın dünyaca ünlü Honegger Korosu Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda Carl ORFF'un Carmina Burana adlı yapıtını seslendirecek. Nicolas Pommier'in şefliğini yaptığı Koro'yu oluşturan kişilere Piyanist Jean-François Bouvery eşlik edecek. Pasteur Dron tarafından 1969 yılında kurulan Honegger Korosu Klasik müzik dalında çok sayıda eseri seslendiriyor. Koro son yirmi yılda orkestra eşliğinde ağır eserlere yönelmiştir. Geçen 40 yıllık süre zarfında, kadrosunu devamlı yenileyen koro, yetenekli genç müzisyenlere mükemmel bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Paris Müzik Okulu ve Orleans Konservatuarı'ndan iki büyük ödül alan Koro'nun repertuvarı Rönesans akapellaları ve dini eserlerden oluşuyor. Koro halinde şarki söylemeyi yaygınlaştırmayı misyon edinen Koro'nun asıl işlevinin Blois Katedralinde Orleans Konservatuarının senfoni örkestrası eşliğinde klasik eserlerin hazırlanması ve sunulması olduğu belirtildi.
Günümüzde 55 kişilik kadrosuyla çalışmalarını sürdüren koro, Fransa'nın muhtelif kentlerinde, müzik festivallerinde konserler veriyor. Korodo Tenor olarak koristlik yapan Türk vatandaşı Orta Fransa Türk Dernekleri Birliği Başkanı Yavuz Atıl'ın önerisi üzerine 40. yılını ülkemizde kutlayacak olan koro, bu konserin en iyi biçimde icra edilebilmesi için yaklaşık bir yıldır çalışmalarını sürdürüyor.
CARMİNA BURANA CARL ORFF
Carl Orff'un yazdığı en meşhur oratoryosudur. çok geniş bir orkestra, büyük bir koro, çocuk korosu ve solist olarak soprano, tenor ve bariton içindir eser. 25 bölümden oluşur. o fortuna ile başlar ve biter. Carl Orff'un kendini ölümsüz yapan bu eseri, dinledikçe bir daha dinlemek isteyeceğiniz melodileri film müziği ve pop şarkıları eşliğinde günlük hayatımızda arka planda çalınmaktadır.Carmina Burana ilk kez 1937'de Frankfurt'da, 1958'de San Fransisco'da, 1960'da Londra'da konser seslendirilmiş ve daha sonra da en popüler konser seçeneği olmaya devam etmiştir. Çoğu bölümleri ortaçağ latincesi, bazı bölümleri ise ortaçağ almancasıyla yazılmış olan Carmina Burana 13. Yüzyılın kültürel ve toplumsal yaşamını yansıtan sevda, içki, kumar şarkılarından ve ahlak dersi veren taşlamalardan oluşur. Carl orff' un yorumuyla üne kavuşan örneği az görülmüş bu şarkıların hangi koşullar altında ve kimler tarafından yazıldığı konusunda somut bilgiler bulunmamaktadır.
Carmina Burana Orff'un Trionfi üçlemesinin ilkidir. Diğerleri Catulli Carmina ve Trionfo di Afrodite'dir.