Şeker-iş Sendikası'ndan Danıştay Kararıyla İlgili Açıklama

Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sendika tarafından Danıştay'da açtığı iptal davasına Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı itirazın reddedildiğini açıkladı

Şeker-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sendika tarafından Danıştay'da açtığı iptal davasına Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı itirazın reddedildiğini açıkladı.
Şube Başkanı Murat Karamoçu, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında Danıştay'ın 6 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin verdiği karara Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan itirazın 25 Mart 2010'da reddedildiğini söyledi. "Bu önemli hukuk kararı Şeker-İş'in şeker pancarı ve fabrikalarımızın geleceği için ortaya koyduğu kaygılarında haklılığı bir kez daha ortaya çıkarmıştır" diyen Karamoçu, "Danıştay kararının gerekçesinde şeker sektöründe art talep dengesinin bozulmaması, istikrarlı
işleyişin sürdürülmesi, dışa bağımlılık yaratılmaması, şartnamede fabrikalarda üretimin sürdürülebilirliği için yeterli önlemlerin alınmadığı ve koyulan teminatın yeterli olmadığına karar verilmiştir. Bu mahkeme kararında bazı güçlerin ülkemizi pazarları haline getirmelerine ABD patentli şirketlerin üretici konumunda olduğu ve korkunç karlar elde ettiği nişasta bazlı tatlandırıcı cenneti olması engellenmiştir" dedi.

"AB ÜLKELERİNE GÖRE ÜLKEMİZ ŞEKER ÜRETİMİNİ PAHALI ÜRETMİYOR"
Türkiye'de üretilen şekerin AB ülkelerinden pahalı olmadığını savunan Karamoçu, Türk halkının pek çok AB ülkesi vatandaşından daha ucuza şeker tükettiğini söyledi. Karamoçu, "Sayın Başbakanımıza şeker fabrikalarının sağlıklı ve doğru bilgileri iletilmemektedir ve yanlış bilgi verilmektedir" şeklinde konuştu.
Çarenin özelleştirmede olmadığını savunan Karamoçu, çiftçilerin Avrupa'daki gibi desteklenmesi ve mazot, gübre gibi girdilerde sübvanse edilmeleri gerektiğini vurguladı. Karamoçu, "Diğer Avrupa ülkeleri gibi mazotu daha ucuz ya da özel tüketim vergisi alınmadan verilmelidir. Çünkü Türk çiftçisi dünyanın en pahalı mazotunu kullanmaktadır. Fabrikalarımıza teknolojik yatırımlar ve Avrupa standartları yakalanıp çiftçimize pancar ekimi kotaları serbest bırakılmalıdır" diyerek konuştu.