İsveç Büyükelsici Asp, Kütahya Ticaret Ve Sanayi Odası'nı Ziyaret Etti

İsveç Büyükelçisi Christer Asp, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (KÜTSO) ziyaret ederek, bilgi alış verişinde bulundu

İsveç Büyükelsici Asp, Kütahya Ticaret Ve Sanayi Odası'nı Ziyaret Etti
İsveç Büyükelçisi Christer Asp, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (KÜTSO) ziyaret ederek, bilgi alış verişinde bulundu. Asp'nin ziyaretine Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmet Özotraç, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Öncel ve Salih Çetiner katıldı.
Büyükelçi Asp, Kütahya'nın sosyal ve ekonomik koşulları, sanayisi hakkında bilgiler istedi ve ticari işbirliği imkanlarının artırılması konusunda önerilerini dile getirdi.
İsveç Büyükelçisi Asp, konuşmasında şunları söyledi: "4 yıl önce Türkiye'ye geldim ve dört yıldır Türkiye'de bulunmaktan çok mutluyum. Kütahya'nın çini sanatının gelişmiş olduğunu düşünüyorum. AB genişleme sürecinde çalışmalarım olduğu ve bu konuda deneyimli diplomat olduğum için, İsveç hükümetinin Türkiye'nin AB'ye girmesine çok güçlü destek vermesi sebebiyle Türkiye'ye gönderildim. Ben de genişleme sürecine ilişkin Türkiye'nin AB üyeliğine çok destek vermekteyim. Ekonomik ve politik olarak Türkiye'nin AB'ye çok katkısı olacaktır. Türkiye'nin Asya, Ortadoğu ve Kafkaslara coğrafi yakınlığının olması ve bölge ülkeleri ile olan iyi ilişkileri, AB açısından da önemlidir.
Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevini de yürütmekte olduğunu ifade ederek, "1965'te insanlarımız, Türkiye'den İsveç'e gitti. Siyasi netice olarak 12 Mart ve 12 Eylül döneminde de gittiler. Orada 70 bin civarında insanımız olduğunu tahmin ediyoruz. Bunlar arasında 4 bin kadar firmamız bulunuyor ve bu firmalar İsveç ekonomisinde 4 milyon dolar değer yaratıyorlar. Bu firmalar daha çok restaurant, konaklama tesisi gibi hizmet sektörü ağırlıklı firmalardır. Türkiye'ye baktığımızda ise İsveç firmalarından farklı bir çok sektörün Türkiye'de yerleşik firmalar olduğunu görüyoruz. Örneğin, Ericson, Ikea, Marshall, Tetrapak gibi, bunlardan başka temsilciliği olan Volvo gibi işletmeler de var, bu firmalar da ciddi anlamda Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor."

"YATIRIMCILARA BEDELSİZ ARSA TAHSİSİ YAPIYORUZ"
Güral, Kütahya ekonomisi hakkında da şunları söyledi: "Kütahya, Türkiye'nin genel dinamiğinin üstünde bir ortalamaya sahip bir ildir. 2008-2009 yıllarında krizin devam ettiği ile ilgili yazıldı, çizildi. Fakat biz bu yılları karşılaştırdığımızda çıkan tabloya göre, enerji tüketiminde yüzde 17'lik, vergi dilimlerinde yüzde 20'lik artış olduğunu görüyoruz. Kütahya yatırım anlamında, coğrafi konum açısından çok uygun bir yer, yatırımcılara uygun tüm kriterlere sahip bir il. Gemlik Gümrüğü'nün yakınlığı da bir avantaj. Kütahya'ya gelecek yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapıyoruz. Sadece alt yapı hizmetleri için katkı payı alıyoruz.Bu da elektrik ve gaz ulaştırma bedeli olarak metrekare başına yaklaşık 10 dolar gibi. Kütahya'da yabancı ortaklı iki-üç firma var. Birisi endüstriyel ekipmanlar, birisi de otomotiv yan sanayi sektöründe, bir de İtalyan firması var. Makine sektöründe faaliyet gösteriyor."
İsveç Büyükelçisi Christer Asp ise, KÜTSO Yönetim kurulu Başkanı Nafi Güral'a, verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etti.