Şirketlere vergi ödemede kolaylık geliyor

Genel vergi yapılandırmasının gündemlerinde olmadığını söyleyen Maliye Bakanı Şimşek, 'Vergi alacağının reel değerinin altına düşmemesi koşuluyla, firmanın mali bünyesinde ödeme kapasitesi ve düzeni dikkate alınarak taksitlendirme konusu İdare'ye bırakılabilir' dedi.

Özellikle küçük ve orta boy işletmeleri vuran küresel kriz, bu şirketlerin vergi ve sigorta primlerini ödeyememelerine neden oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kesinlikle bir genel af olmayacağını vurguladıktan sonra, "Ancak bazı prensipler çerçevesinde şirketler bazında yeniden yapılandırma olabilir.Vergi alacağının hiçbir şekilde reel değerinin altına düşmemesi koşuluyla, firmanın mali bünyesinde ödeme kapasitesi dikkate alınarak taksitlendirme konusu İdare'ye bırakılabilir" dedi.
E-FATURAYLA 243 MİLYAR AVRO

Bakan Şimşek, Maliye Bakanlığı'nda Elektronik Fatura Projesi'ni tanıttı. Elektronik faturanın maliyeti düşüreceğini ve verimliliği arttıracağını aktaran Şimşek, Avrupa Birliği çerçevesinde projenin hayata geçmesi durumunda yıllık 243 milyar avro tasarruf sağlanacağını dile getirdi. Elektronik faturayla kağıt kullanımının azaltılacağını kaydeden Bakan, "Elektronik fatura uygulamasını ödeme sistemleriyle entegre etmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

REFERANDUM ORTAMI ZEDELEMEZ

Anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmesinin ekonomik istikrarı etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Şimşek, "Ortam ekonomik istikrarı etkileyecek nitelik kazanırsa etkili olabilir. Zedeleyecek kanısında değilim. Türkiye'nin demokratikleşmesi ekonomik kalkınma kadar belki daha önemli diyebilirim" cevabını verdi.


Stopajda son söz EKK'da

Maliye Bakanı Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin bazı yatırım araçlarında yerli ve yabancılara farklı stopaj uygulamasını iptal kararı çerçevesinde başlattıkları çalışmaları bakanlık olarak tamamladıklarını ve seçeneklerin bu hafta içinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) görüşebileceğini söyledi. Düzenlemelerin içeriğiyle ilgili fazla bilgi vermeyeceğini belirten Şimşek, "Çalışanlardan kesilen gelir vergisi konusunda geriye yönelik iadeyi ortaya çıkartmayacak sistemi düzenleyeceğiz" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son açıklanan enflasyon rakamlarının çift haneli çıkmasının üzücü ama sürpriz olmadığını söyledi. Şimşek, yıl başında yapılan vergi artışlarından dolayı enflasyonda artış olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.