Erü Hastaneleri'nde 'Mavi Ve Pembe Kod' Uygulamalarına Geçildi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde 'Mavi Kod' ve 'Pembe Kod' uygulamalarına geçildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 29 Nisan 2009 tarih ve '27214' sayılı resmi gazetede yayımlanan "Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanması ve Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Tebliği" gereğince oluşturulan 'Mavi Kod' uygulamasıyla, hastanelerde temel yaşam fonksiyonları risk altına giren veya temel yaşam fonksiyonları durmuş olan bireylere anında gerekli temel yaşam desteğinin sağlanması hedefleniyor. 'Pembe Kod' uygulamasıyla da hastanelerde çocuk ve yenidoğan bebeklerin kaçırılma ve kaybolma risklerine karşı gerekli önleyici müdahalenin yapılması öngörülüyor.
ERÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Muhammet Güven, 'Mavi Kod' uygulaması için Gevher Nesibe Hastanesi'nde anestezi doktoru, dahiliye doktoru, hemşire ve güvenlik görevlisinden oluşan 4 kişilik bir ekip; Kalp Hastanesi, Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi ve Onkoloji Hastanesi'nde görev yapmak üzere ise kardiyoloji doktoru, hemşire ve güvenlik görevlisinden oluşan 3 kişilik ayrı bir 'Mavi Kod' ekibi kurduklarını kaydetti.
Yeni doğan bebek, çocuk kaçırılması ve kaybolmasının önlenmesi ile ilgili de Hastane Müdür Yardımcısı, Başhemşire Yardımcısı ve güvenlik görevlisinden oluşan 3 kişilik Pembe Kod ekibi kurduklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Güven, "Mavi Kod ve Pembe Kod ekiplerinde görev yapan personele çağrı cihazları ve gerekli prosedür dokümanları dağıtıldı ve ekipler faaliyete başladı. '111 11' numaralı Mavi Kod ve '111 13' numaralı Pembe Kod telefonlarına gelen ihbarlarda ekiplerimizin çağrı cihazlarına anında mesaj düşmekte ve çağrıyı alan ekiplerimiz en kısa sürede olay yerine intikal ederek, vakaya gerekli müdahaleyi yapmaktadır. Mavi ve Pembe Kod ekiplerimiz hastanelerimizde 24 saat hizmet vermekte" dedi.