AYD: Yasa geçerse 'ayva'yı yedik

Ana sayfa > Makro Ekonomi Google Facebook Favorilerim Digg Del.icio.us Yasa geçerse 'ayva'yı yedik AYD Başkanı Hakan Kodal, komisyondan geçen borçlar kanunu düzenlemesinden endişe duyduğunu bildirdi.

AYD: Yasa geçerse 'ayva'yı yedik
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal, kiralarda artışın önünü kesen yeni Borçlar Kanunu düzenlemesini işaret ederek, “Komisyondan geçmiş; genel kurula gelmek üzere. Yasa geçerse, sektör olarak ayvayı yedik” dedi. AYD Genel Kurulu’nun ardından basın
mensuplarına açıklama yapan Kodal, sektörün Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı, Borçlar Kanunu düzenlemesi ve otoparkların ücretsiz hale gelmesi konularında üç taraftan sıkıştırıldığını belirterek, “Elimizi kolumuzu bağlayan yasalar bunlar. Yan yana çok alışveriş merkezi (AVM) açıldı. Sektöre düzenleme getirilebilir. Ancak bu planlar, serbest ekonomiye aykırı” diye konuştu. Kodal, Borçlar Kanunu’nun yeni düzenlemesine göre konut ve ticari gayrimenkullerin bir değerlendirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

‘CİROYA ENDEKSLİ KİRALAMA YAPAMAYIZ

“Her gayrimenkule aynı kira kontratını öngörüyor. Buna göre, döviz bazlı kiralamada artış yapamıyorsunuz. TL’de de yalnız enflasyon kadar yapılabiliyor. Artış yapılamadığı için ciro bazlı kontratlarda da limit koymak gerekiyor. Böyle bir piyasa gerçeği yok. Yağmur gibi yasalardan endişeleniyoruz. Pazar günleri kapatmayalım derken, bu yasa geçerse sektör olarak ayvayı yedik. Bu kadar yatırım yapıyorsunuz, istihdamı teşvik etmeyen, serbest piyasa ekonomisine kısıtlama getiren, yatırımın mantığını değiştiren, kimi koruduğu belli olmayan yasalar geliyor.”

Alışveriş akşam yapılıyor, 12.00’den sonra açalım!

Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün AVM’lerdeki mağazaların pazar günleri 18.00’den sonra kapatılmasını; ancak yeme-içme yerleri ve eğlence birimlerinin açık bırakılmasını öngören taslağı açıklamasının ardından “Burada görüşümüz kesinlikle olumlu değil” diyen Kodal, şöyle devam etti: “Araştırmalarımıza göre, 18.00’den sonra kapatırsak, haftalık giriş çıkışın yüzde 10’u etkileniyor. Cironun 3’te 1’i bu dönemde gerçekleşiyor. Tüketicilerin yüzde 98.8’i AVM’lerde pazar günleri 12:00’den 22.00’ye kadar alışveriş yapıyorlar. O zaman 10.00’da değil, 12.00’de açalım ama 18.00’den sonra kapanmasın. Mağazaların kapanması, aslında AVM’nin kapalı olması demek. Bir süre sonra, kafe sahipleri ‘Ciro yapamıyoruz, biz de kapatalım’, perakendeciler ‘Açık olmadığım zamanın ortak giderini ödemiyorum’ der. Biz o saatte kapatsak, bakkala fayda mı sağlayacak?”

‘Anahtarları veririz mumla yatırımcı ararlar’

- Hakan Kodal, yatırım kredilerinin geri ödenmesi için kira artışının kritik önem taşıdığını vurgulayarak, “Bunu kaldırırsanız, geri dönüş şansı yok olur. Para kazanmak için tek şansımız ciroların artması ve buna bağlı kira artışları” dedi.

- Kodal, Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün ‘Sektör görüşü alındı’ demesine rağmen kendileriyle görüşmediğini belirterek, “AVM’lerle ilgili dernek biziz ama bizle konuşulmadı. Yazılı görüş ilettik; ancak henüz randevu talebimiz cevaplanmadı” diye konuştu.

- Kodal, “Perakendecilere sesleniyorum: Kiralama şirketlerinden alınan kira projeksiyonlarına güvenmesinler. Piyasa kötü gidince, o seviyeler tutturulamaz” uyarısını yaptı.

- AYD Başkan Yardımcısı ve Corio Türkiye CEO’su Koray Özgül de, “Bu yasaları çıkarırlarsa mumla yatırımcı ararlar” dedi. Özgül, perakendecilerin kepenk kapattığı günlerin hatırlatılması üzerine, “Bu defa biz anahtarları veririz” diye konuştu.

Tüketici Mehmet Nane açılış-kapanış saatlerine karışılmasını istemiyor!

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, alışveriş merkezlerinde çalışma saatlerinin düzenlenmesine ilişkin, ‘’Ben tüketici Mehmet Nane olarak saat konusuna karışılmaması taraftarıyım’’ dedi. AVM’lerin pazar günü 18.00’de kapanmasının
gündeme gelmesiyle ilgili Nane, ‘’Orada nüanslar olur. 18.00’de kapanmanın bir mantığı var. Bumantık tüketici lehine mi aleyhine mi buna bakmak lazım. Bizdeki veriler tüketici lehine olmadığını gösteriyor. Ayrıca cirolarda da minimum yüzde 10 düşüş olur. Tüketici dar bir zamanda çalışıp 18.00’den sonra AVM’lere gidebildiği için AVM’lerin, tüketici gözünden, kapanması olumlu değil. Biz tüketici ekseniyle baktığımızda Sayın Bakan da aynı paralelde, tüketici merkezli hareket etmek tarafından” diye konuştu. Nane, ‘’Haftanın 6 günü çalışıp alışverişlerimi genelde hafta sonu pazar günü yaptığım için ben tüketici Mehmet Nane olarak bu saat konusuna karışılmaması
taraftarıyım. AVM’lerin 18.00’den sonra kapanmasının istihdama getireceği sıkıntılar, negatif etkiler de olacaktır. Pazar günleri tam gün kapanırsa bizim söylediğimiz yaklaşık yüzde 17-18 civarında bir
işgücü kaybı olacaktır. Bunu da mevcut çalışanlara oranladığımızda 80-81 bin kişilik bir iş kaybı demek. Ama belli bir saatin çalışmasını ise henüz yapmadık’’ dedi.

Perakende sektörü krizden çıkmış görünüyor

AYD’nin hazırladığı AVM Endeksi’nde Şubat 2010’da ciroların önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttığına dikkat çeken Kodal, ziyaretçi sayısının ise yüzde 4 gerilediğini kaydetti. Kodal, “Bu gerilemeye rağmen ciro artıyorsa, tüketici harcama eğilimine girdi, krizden çıkış trendi sürüyor. Hatta tamamen çıkmış görünüyoruz. Ancak bu yüksek artış, geçen sene bu dönemlerde ciroların dipte olması nedeniyle oldu. Asıl reel sonuçlar ikinci çeyrekte alınır” dedi.

Kaynak: Habertürk