Geleceğin en önemli 5 otomobil teknolojisi

Filmlerde gördüğümüz kendi kendine giden, konuşan, şekil değiştiren arabaların çok yakında yollarda boy göstermesine az kaldı.

Geleceğin en önemli 5 otomobil teknolojisi
  1980 ' lerin başında milyonları televizyonların başına toplayan Kara Şimşek dizisindeki sahibinin ' KITT ' ismiyle ç ; ağırdığı siyah renkli Pontiac Trans Am ' i hatırlarsınız . Kendi kendine gidebilen , konuşan ve yapay zekasını kullanarak ortağının yolunu kesebilen aracın gerç ; ek olabileceğini kim dü ; şü ; nü ; rdü ; ? How Stuff Works isimli sitede yer alan haberde , kimisi zaten kullanımda olan , diğerlerini ise henü ; z yollarda gö ; remediğimiz 5 ö ; nemli araba teknolojisini bulabilirsiniz . İşte bu teknolojiler :

1 . Kendi kendine giden arabalar : Arabalarınız kendi kendine gidebilseydi ne olurdu? Gideceğiniz yeri arabanın bilgisayarını girdiğinizi ve gü ; venilir , yapay zekalı taşıtınızın sizi gü ; venli ve hızlı bir şekilde gö ; tü ; rdü ; ğü ; nü ; dü ; şü ; nü ; n . Siz de bu arada istediğiniz kitabı okur ya da iki elinizi de kullanarak gü ; zel bir yemek yiyebilirsiniz .

ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı ( DARPA ) , bağımsız saha taşıtı geliştirmeleri iç ; in ekiplere milyonlarca dolar hediye etti . Başka bir ifadeyle , kendi kendine gidebilen bir araba geliştirdiler . 2007 yılındaki ' DARPA Urban Challenge ' isimli yarışmada , trafikte yö ; nü ; nü ; ve diğer engelleri başarılı bir şekilde bulmak iç ; in mevcut sensö ; rleri , GPS ' i ve bilgisayar kontrollerini kullanabilen araç ; ü ; retildi .

2 . Daha akıllı teknolojiler :
Dü ; nya kalabalıklaştıkç ; a ve karmaşıklaştıkç ; a , kullandığımız taşıtlar daha da akıllı olmaya başladı . Dü ; nya yö ; rü ; ngesindeki kü ; resel konumlandırma uydularının sisteminde gelen verileri kullanan GPS cihazı bir ç ; oğumuzun zaten yıllardır kullandığı ö ; rneklerden biri . Teknoloji firmalarının desteğini arkalarına alan otomotiv devleri son yıllarda yorgunluk belirtileri iç ; in gö ; zlerinizi ve yü ; zü ; nü ; zü ; takip eden sistemler ü ; zerinde ç ; alışıyor . Bu sistemler , gü ; nlü ; k kullanım iç ; in henü ; z ç ; ok pahalı ve karmaşık . Bir başka teknolojide ise tü ; m elektrikli arabalar , gü ; ç ; şebekesiyle iletişim kurabilecek ve en iyi şarj zamanını hesaplayacak . Arabanızı elektriğin en ucuz olduğu anda ya da sadece yenilenebilir kaynaklardan ü ; retilen enerji olduğunda şarj etmeye programlayabilirsiniz .

3 . Gü ; ç ; lü ; ve hafif materyaller : Otomobillerin motor gü ; ç ; leri her geç ; en yıl artarken , ağırlıkları daha da hafif olacak . Araç ; ları hafifletmenin bir yolu gö ; vdeyi karbon-fiberle gü ; ç ; lendirilmiş plastik ( ya da polimer ) gibi daha hafif malzemelerden yapmaktır . Bu madde metal alaşımdan yü ; zde 50 daha hafif . Ancak ç ; ok pahalı ve seri ü ; retim otomobillerde yaygın değil . Ö ; rneğin , BMW M3 spor otomobillerinin tavanında karbon fiber kullanıyor .

4 . Ç ; arpışmayı ö ; nleyici sistemler :
Arabalar da kaza yapabilir ve insanların can kaybına neden olabilir . Gü ; nü ; mü ; zde kullanılan araç ; lar emniyet kemeri , hava yastıkları ve standart gü ; venlik ö ; zellikleriyle daha gü ; venli .

Ancak , bü ; tü ; n bu teknolojilere rağmen dü ; nyada her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybediyor veya yaralanıyor . Birkaç ; şirket bunun ü ; zerinde ç ; alışıyor . Otomobilde gü ; venlikle deyince ilk akla gelen markalardan biri olan Volvo , XC60 modelinde uyguladığı dü ; şü ; k hızda ç ; arpmayı ö ; nleme sistemiyle bu yolda ilk atımı atan firma olarak gö ; rü ; lü ; yor . ' CitySafety system ' adı verilen , otomobillerin ö ; nden yaptığı kazaları engellemeyi amaç ; layan teknoloji kısaca şö ; yle ç ; alışıyor : otomobilin dış tavanına yerleştirilen bir lazer algılayıcı sayesinde 35 kilometrenin altında seyreden otomobilin ö ; nü ; ndeki araç ; la mesafesi saniyede 50 kez hesaplanıyor . Sistem , ö ; ndeki aracın anı bir durma veya aracın gereğinden fazla yaklaşması durumunda otomatik olarak otomobilin yavaşlamasını ve durmasını sağlıyor .

5 . Alternatif yakıtlar : Bugü ; n birkaç ; teknoloji , ç ; evreci olmayan fosil yakıtların yerini almak iç ; in yarışıyor . Biodizel ve etanol gibi yenilenebilir yakıtlar daha baskın gö ; rü ; nü ; rken , aynı zamanda da halen tartışılır olmayı sü ; rdü ; rü ; yor . Gıdadan ç ; ok bu besin ü ; rü ; nlerinin yakıt olarak kullanılması etik aç ; ıdan tartışılıyor . Mısır etanol yapımında kullanılırken , soya fasulyesi ise biodizel iç ; in ham madde sağlıyor . Hibrid arabalar , dü ; şü ; k yakıt verimliliği sağlamak iç ; in elektrik motoruyla geleneksel iç ; ten yanmalı motoru birleştiriyor . Elektrikli otomobillerin yollarda sö ; zü ; nü ; n geç ; mesiyle birlikte , hibridlerin zamanla daha sık kullanılması umuluyor . Elektrikli araç ; lar ' 0 ' emisyona sahip , ü ; retici firmaların bunların kolayca şarj edilebilmesini sağlamak iç ; in ise otomobilleri evinizdeki prizden şarj edilebilme yeteneğine kavuşturdular .