Yeşil Camii'nin Gümüş Kakmaları Paslarından Arındırılıyor

Bursa'da erken Osmanlı döneminin eşsiz mabetlerinden Yeşil Camii'ndeki restorasyon çalışmalarında birbirinden ilginç kıymetler gün yüzüne çıkartılıyor.

Yeşil Camii'nin Gümüş Kakmaları Paslarından Arındırılıyor
  Caminin arka odasında toz boya altından ç ; ıkan eski kalem işi sü ; sleme ve hatlardan sonra pencere parmaklıklarının ü ; zerindeki gü ; mü ; ş kakma nakışlar da ü ; zerindeki boya ve paslardan arındırılarak fark edilir hale getiriliyor .

Uludağ Ü ; niversitesi tarafından 2003 yılında baskısı yapılan arkeolog Bedri Yalman ' a ait ' Yeşil Cami Pencere Parmaklıklarındaki Gü ; mü ; ş Kakma Motifler ' kitabına konu olan yaklaşık 17 bin gü ; mü ; ş kakma motif , yapılan temizlik ç ; alışması ile gö ; zle gö ; rü ; lü ; r hale gelecek . Harput Grubu ' nun sponsorluğunu ü ; stlendiği restorasyon ç ; alışmalarında camiye ait ziynetler bir bir temizlenerek ortaya ç ; ıkartılıyor . Vakıflar Bö ; lge Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n keşfinde yer alan ancak bu kadar teferruatı bilinmeyen gü ; mü ; ş kakmaların ortaya
ç ; ıkartılması işi iç ; in ö ; zel bir ekip kuruldu . Konusunda uzman restoratö ; rler , ü ; zerine daha ö ; nce boya atılan ve paslanma sebebiyle de oksitlenen pencere parmaklıkları ile lokmalardaki katmanları ö ; zel bir usulle temizliyor . Yer yer gü ; mü ; ş kakmaların ortaya ç ; ıkmaya başlamasıyla ç ; alışma daha da heyecan verici bir hal alıyor . Ü ; zerine kitap yazılan , Tü ; rkiye ' de başka bir ö ; rneği olmayan bu gü ; mü ; ş kakmalar iç ; in daha hassas bir ç ; alışma yapılması hedefleniyor .

CAM YÜ ; NÜ ; FIRÇ ; ALARLA TEMİZLENİYOR
Araştırmayı yapan Bedri Yalman ' ın kitabında yer alan bilgilere gö ; re , ç ; erç ; evelerdeki motif adedinin 17 bin 832 olduğu tahmin ediliyor . Parmaklıkların dikey ve yatay kesimlerinin birleştiği , topuz şeklindeki lokmalarda Allah-ü ; Teala ' nın isimleri yer alırken , parmaklıkların iç ; lerinde mekik şeklinde ve her biri farklı geometrik şekiller bulunuyor . Yalman ' ın kitap iç ; in araştırma yaparken demir ü ; zerindeki kalın toz ve pas tabakasını nemli bir bezle silerek temizlediği ve altında rastladığı desenleri kayıt
altına alarak kitaba kaydettiği ö ; ğrenildi .

Restorasyonu yapan Usra İnşaat ' ın sahibi Ramazan Uslu , Yeşil Camii ' nde bü ; tü ; n detayların muhteşem bir inceliğe sahip olduğuna dikkat ç ; ekerek , ' Erken Osmanlı dö ; neminin muhteşem bir eserinin restorasyonunu yapmakla iftihar ediyoruz . Ç ; inisi , kalem işi , mermer ve ahşap oymaları muhteşem camide dış cephedeki demir parmaklıklarda bile insanı hayrete dü ; şü ; ren bir işç ; ilik ortaya ç ; ıkması , ecdadımızın sanatkarlığının zirvesini gö ; steriyor . Dış cephedeki pencere parmaklıklarında nakşedilmiş gü ; mü ; ş kakmaları , ö ; nce nemli bir bezle kaba kirinden arındırıyoruz . Ardından ö ; zel fırç ; alarla ü ; zerindeki pas ve tozları alıyoruz . Hiç ; bir kimyasal kullanmadan mekanik olarak cam tü ; lü ; nden elde edilmiş fırç ; alarla pasları gidererek motiflere ulaşıyoruz ' dedi .

PARMAKLIKLARDAKİ KAKMALARIN BAŞKA BİR EŞİ YOK
Kitapta yer alan bilgilere gö ; re , Tü ; rk ve İslam maden sanatı konusunda bir cami parmaklığında ilk ve tek olan nakışların dö ; nemin ü ; nlü ; nakkaşlarından Nakkaş Ali bin İlyas Ali ' ye at olduğu tahmin ediliyor . İlk defa Yeşil Camii ' nde gö ; rü ; len ve sayısı onbini aşan gü ; mü ; ş kakma motiflerin bir benzerine başka yerde rastlanmadığı ifade edildi . Uludağ Ü ; niversitesi ' nin bastığı katalogda yer alan dö ; rtgen , ü ; ç ; gen , ç ; ok kö ; şeli yatay ve dikey , eşkenar dö ; rtgen , oval ve mekik ç ; erç ; eveli motiflerin ç ; ok sert olan demir ü ; zerine gü ; mü ; ş kakma olarak tatbik edilmesi bü ; yü ; k bir titizlik ve sabır gerektiriyor .

Caminin inşaatı 1420 yılında Sultan Ç ; elebi Mehmet tarafından başlatıldı , 2 . Murat dö ; neminde Ağustos 1424 yılında tamamlandı . 14 pencereden 10 tanesi demirden yapılırken , 4 pencere korkuluğu bronzdan yapıldı . Parmaklıkların bezemesinde ise gü ; mü ; şü ; n dışında altın ve civadan faydalanıldı .