'Top Gun' okulu kapılarını açtı

Marmara Depremi'ndeki havadan sıhhi tahliye faaliyetiyle, 2'nci Dünya Savaşı sonrası bu alandaki en büyük hava köprüsüne imza atan Kara Havacılık Komutanlığı, dün kapılarını basına açtı

'Top Gun' okulu kapılarını açtı
Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün Kara Havacılık Komutanlığı'na bir basın turu düzenledi. Tur çerçevesinde, komutanlığın faaliyetleri, bir tanıtım filmi ve brifingle basın mensuplarına tüm detaylarıyla anlatıldı. Daha sonra, komutanlık bünyesindeki Kara Havacılık Okulu, 5'inci Ana Bakım fabrika Komutanlığı tanıtıldı. Basın turu, 4 helikopterin katıldığı arama kurtarma tatbikatıyla sona erdi. Basın turu sırasında, okulda kullanılan yüksek teknoloji, askerlerin eğitim düzeyi kadar, okulda görev yapan 17 kadın pilot da hayli ilgi çekti.

DEPREMDE TARİH YAZDILAR

Terörle mücadelenin yanı sıra doğal afetlerde de görev yapan Kara Havacılık Komutanlığı, Marmara depreminde havadan sıhhi tahliye faaliyeti gerçekleştirdi. 2 bin vatandaşı hastaneye taşıyan Kara Havacılık Komutanlığı bu başarısıyla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan en büyük sıhhi tahliye faaliyetini de imza atmış oldu. Kara Kuvvetleri'nin her türlü hava platformu ihtiyacını karşılayan Kara Havacılık Komutanlığı'nın bünyesindeki Kara Havacılık Okulu'nda diğer kuvvetlerle sivil kurumlara helikopter pilotları, helikopter teknisyenleri yetiştiriliyor. Ayrıca yerleşke içinde bulunan 5'inci Ana Bakım Fabrika Komutanlığı'nda helikopter ve uçakların fabrika bakımı düzenine kadar tamirat ile onarımları da gerçekleştiriliyor.

GÜNEYDOĞU'YA GÖRE EĞİTİM

Kara Havacılık Okulu'ndaki eğitimlerin büyük bölümü Doğu ile Güneydoğu'nun iklim ve coğrafi koşullarının birebir canlandırıldığı simülatörlerle yapılıyor. Pilot adayları Cudi ve Gabar dağlarının simülatördeki görüntüleri üzerinde uçarak eğitim yapıyor. HAVELSAN'ın ürettiği simülatörler sayesinde kaza riskleri sıfıra indirgendiği gibi eğitim maliyeti de oldukça düşürüldü. Bir Skorsky helikopteriyle bir saatlik uçuş eğitimi 1300 dolara mal olurken bu rakam simülatörler sayesinde 103 dolara kadar indi. Pilotlar, uçuş eğitimini tamamladıktan sonra GATA'da hayatta kalma eğitimi, Dağ Komando Okulu'nda da olağanüstü koşullarda sağ kalma eğitimleri de alıyor. Basın turu kapsamında gösterilen tanıtım filmine göre, Kara Havacılık Okulu bünyesindeki helikopterler ücra yerlere yetişiyor. Bu kapsamda hamile kadınları da götüren Kara havacı pilotlar, zaman zaman helikopterde doğuma da tanık oluyor. Son olarak Siirt'te bir hamile kadın, hastaneye yetiştirilmek üzereyken helikopterde doğum yaptı.

'ATAK' GECİKMEZ

Gezi sırasında Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, geçtiğimiz günlerde test uçuşu sırasında düşen Atak helikopterine ilişkin açıklama da yaptı. Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu programda hiçbir gecikme yaşanmayacağını bildirdi.