Bilinçsiz Hafriyat Dökmeye İzin Yok

Diyarbakır'da 2 ton ve altı tonajdaki hafriyat ve küller, Mardin Yolu 5. kilometre üzerinde belirlenen yere dökülecek. Buna uymayanlara ise cezai yaptırım uygulanacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından kentte hafriyat dökümü yapan traktör, pikap ve motosiklet sürücülere yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Muhsin Uyanık'ın yönettiği toplantıda Çevre Koordinatörü Deniz Kıraç, hafriyat taşıma işlemine ilişkin yol ve yöntemleri anlatan bir sunum yaptı. Kıraç öncelikle gelişigüzel dökülen hafriyatların kentte sebep olduğu kirli manzaraları belgeleyen fotoğrafları gösterdi. Kıraç,
Mardin yolu 5. kilometre üzerinde bir alanı katı atık aktarma istasyonu olarak belirlediklerini ve etrafını yeşil alanla kapladıklarını söyledi. Belediyenin aslında buraya hafriyatları ücret karşılığında döktürmesi gerektiğini söyleyen Kıraç, "Ancak biz idari karar gereği, hepsi gelecekse ücret almamaya karar verdik. Yeter ki kentte kirlilik oluşmasın. Biz ücret almıyorsak, sizler de lütfen kuralları ihlal etmeyin" dedi.
Kimi araçların aktarma istasyonuna bir kilometre kala hafriyatlarını döktüğünü söyleyen Kıraç, daha önce bu şekilde davranan traktörlerin sürücülerine ceza verdiklerini, amaçlarının ceza vermek olmadığını, bu nedenle kurallara uyulması gerektiğini söyledi. Kül ve hafriyatların tamamının bu aktarma istasyonuna dökülmesi gerektiğini söyleyen Kıraç, torbasız kül taşıyanların mutlaka atıkların üzerine çadır örtmesi gerektiğini vurguladı. Kıraç "Aksi takdirde taşınan küller etrafa saçılarak yeni bir kirliliğe
neden oluyor. Çadırsız olan atıkların dökülmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Toplantıya katılanlara katılım belgesi verileceğini söyleyen Kıraç, bilgilendirme toplantılarına katılmayan ve belgesi olmayanlara hafriyat dökümü için izin verilmeyeceğini ifade etti.
Çevre Zabıta Müdürü Şerivan Yasak ise, Çevre Koruma Daire Başkanlığı ile birlikte hareket ettiklerini, 24 saat çalışan çevre ekibinin olduğunu ifade ederek, "Buna rağmen yollara dökülen hafriyatı temizlemekte güçlük çekiyoruz" dedi.
Kurallara uymayanlar hakkında Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntıları Atıkları Kontrol Yönetmeliği ve 2872 Sayılı Çevre Kanunu'na göre gerekli cezai işlem uygulanacağını söyleyen Yasak, ceza kararlarının encümen kararı ile alındığını da sözlerine ekledi.