36 yıl sonra yeni bir flört mü başlıyor?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'Saadet Partisi ile koalisyon yaparım' sözü, Milli Görüş'ün devamı olan Saadet Partisi ile CHP arasında, 36 yıl sonra yeni bir flört mü başlyor? Sorusunu akla getirdi. Baykal 36 yıl önce de, Ecevit kabinesinde SP'nin manevi lideri Erbakan ile çalışmıştı.

CHP lideri Deniz Baykal’ın ‘’Saadet Partisi ile koalisyon yaparım, AKP ile asla’’ sözleri, CHP ile Milli Görüş'ün devamı olan Saadet Partisi arasında, 36 yıl sonra yeni bir flört başlattı. Deniz Baykal, 1974’de Ecevit kabinesinde, Saadet Partisinin manevi lideri Necmettin Erbakan ile birlikte yer almış ve Maliye Bakanlığı yapmıştı.

Baykal önceki gün katıldığı bir TV programında ‘’AK Parti ile olası bir seçimden sonra koalisyon yapıp yapmayacakları’’ sorusuna, ‘’Biz tek başımıza gelmek istiyoruz. Ama AKP ile koalisyon yapmaktansa Saadet Partisi ile koalisyon yapmayı tercih ederim’’ cevabını verdi. Baykal SP lideri Numan Kurtulmuş için de ‘’Düzgün bir insan, güven veriyor’’ yorumunu yaptı.

Baykal'ın bu sözlerine, Saadet Partisi Genel Başkan Numan Kurtulmuş'tan da teşekkür cevabı geldi. Kurtulmuş, "Sayın Baykal'ın şahsım, arkadaşlarım ve partim hakkındaki görüşleri için kendisine teşekkür ediyorum. Böyle bir aritmetik ortaya çıkarsa kişisel görüşlerimiz değil programımız ve prensiplerimiz çerçevesinde değerlendiririz’’ dedi.

‘’SAADET YÜKSELİRSE, İKTİDAR ZAYIFLAR’’

Baykal’ın SP’ye gönderdiği bu mesaj Ankara kulislerinde ‘’ Baykal, Saadet’in oylarının artmasının, AKP’yi zayıflatacağını düşünüyor’’ biçiminde yorumlandı. SP ile AKP’nin geçmişte aynı tabana hitap ettiğini hatırlatan siyaset bilimciler, ‘’ SP’nin oylarının bir bölümü son iki seçimdir AKP’ye gidiyor. Bu oylar geri dönerse Saadet güçlenir, AKP oy kaybeder’’ dediler.

Son genel seçimlerde AKP 16 milyon oy alırken, Saadet’in oyu 2.34 puan ve 820 binde kalmıştı. Recai Kutan’dan sonra Genel Başkanlık koltuğuna oturan Numan Kurtulmuş, partisinin oylarını arttırdı. Kamuoyu yoklamalarında SP’nin yüzde 5 civarında oyu olduğu belirtiliyor. Ancak SP’nin barajı aşıp TBMM’ye girebilmesi için en az 5 milyon oya ihtiyacı bulunuyor. AKP kurmaylarının politik rakip olarak çekindiği bir isim olan Numan Kurtulmuş geçmişte Başbakan Erdoğan’dan AKP milletvekilliği teklifi almış ancak kabul etmemişti.

ERBAKAN İLE KABİNEDE ÇALIŞTI


Baykal, 26 Ocak 1974 günü kurulan ve 17 Kasım 1974’e kadar devam eden CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev almıştı. Bülent Ecevit’in Başbakan, Necmettin Erbakan’ın da Başbakan yardımcısı olduğu bu hükümette, CHP kanadından Orhan Eyüpoğlu, İsmail Hakkı Birler, Turan Güneş, Hasan Esat Işık, MSP kanadından ise bugün de SP’de olan Şevket Kazan, Oğuzhan Asiltürk gibi isimler yar almıştı.