Ordu'da Yaylalar Beton Tehdidi Altında

Ordu'da yayla ve meraların yapılaşma tehdidi altında olduğu açıklandı

Ordu'da Yaylalar Beton Tehdidi Altında
Ordu'da yayla ve meraların yapılaşma tehdidi altında olduğu açıklandı. Buna göre yayla ve meraların kalıcı yapılaşmalar ile çevrildiği, bunların hayvancılık ve turizm açısından kötü sonuçlar doğuracağı vurgulandı.
Ordu'da turizmin gelişmesi için doğal yapının korunması, hayvancılığın gelişmesi için mera, yaylak ve kışlakların korunması, yaylalara yapılması planlanan kamu yatırımlarının değerlendirilmesi amacıyla toplantı yapıldı. Toplantıda İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, yaylaların hukuki durumları, kullanım amaçları ve hali hazırdaki durumlarıyla ilgili slayt sunumu eşliğinde bilgi verdiler. Barkovizyon sunumunda özellikle meralarda kalıcı yapılaşmanın arttığı, Ordu ili genelinde mera alanı içinde 25 bine yakın kalıcı bina tespit edildiği, bunun yanında yaylalarda vatandaşlarca tel, kazık ve çitlerle çevrilerek ekim-dikim yapılan alanlar oluşturulduğu, mera alanlarında yasaya uygun olmayan yapılaşmanın ve çevriklerin mera alanlarını kısıtladığı ve amacının dışında kullanılır hale getirdiği, bunun da hem hayvancılık hem de turizm açısından çok kötü sonuçlar ortaya çıkaracağı kaydedildi.
Yaylalardaki kaçak yapılaşmayı ve yasal olmayan çevrikleri önlemeye yönelik çalışmalar hakkında da bilgi verilen sunumda, yaylalarda mera alanlarına gelişi güzel kalıcı bina yapılmasını, dikenli tel, kazık ve çitlerle çevrik yapılarak ekilip dikilmesini önlemek üzere Ordu Valiliğince 'Ordu İli Mera ve Yaylakları Kullanma, Kiralama ve Koruma Usul ve Esasları Yönergesi' adıyla bir yönerge hazırlandığı hatırlatılarak, "Bu yönerge ile yaylalarda gelişi güzel kaçak yapılaşmanın bir nebze önüne geçildi. Yönerge yayımlandıktan sonra yaylalara, mera alanlarına barınak yapmak üzere 400'e yakın müracaat yapıldı. Bunlardan sadece 4'üne yönerge kapsamında barınak yapmak üzere izin verildi" denildi.
VALİ: "KAÇAK YAPILARI ÖNLEYİN"
Yapılan slayt sunumunun ardından Vali Orhan Düzgün, toplantıya katılan ilçe kaymakamlarından, daire müdürlerinden ve teknik personelden mera alanlarının korunması, yaylalardaki kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, mera alanlarının çevrik haline getirilerek ekilip dikilmemesi için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken çalışmalar hakkında görüş ve önerilerini dinledi. Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Vali Orhan Düzgün, "Turizm kenti olma hedefindeki Ordu'nun geleceği açısından tabiat harikası doğal güzelliklere sahip yaylalarımızın mutlaka korunması gerekir. Turizmle birlikte Ordu'da hayvancılığın gelişmesi için mera, yaylak ve kışlakların mutlaka korunması ve ıslah edilmesi gerekiyor. Onun için de mera olarak nitelendirilen yaylalarımıza gelişi güzel kaçak yapılar yapılmasına kesinlikle izin verilmemesi gerekir. Yaylalardaki kaçak yapılaşmayı önlemek için kolluk güçlerimizle işbirliği içinde etkin kontrol ve denetim yapılmalı. Diğer taraftan, yaylalarımızda ihtiyaç duyulacak yapıların 4342 Sayılı Mera Kanununa ve Ordu Valiliğince hazırlanan yönerge esaslara uygun olarak yapılmasına özen gösterilmelidir" dedi.
Toplantıda, Çambaşı Yaylasına yapılması planlanan kayak tesisleri için ilgili kurumlarca yapılması gereken çalışmalar gözden geçirildi. Vali Orhan Düzgün, kayak tesislerinin yapımı için kurumlarca yapılacak çalışmaların hızlandırılması istedi.
Vali Orhan Düzgün başkanlığında yapılan toplantıya, Gölköy Kaymakamı ve Mesudiye Kaymakam Vekili Ediz Sürücü, Kabadüz Kaymakamı Dede Musa Çatal, Korgan Kaymakamı Enver Yılmaz, Aybastı Kaymakamı Mustafa Güngör, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, İl Tarım Müdürü Sadi Sadıkoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü Selahattin Aydın ve teknik personeller katıldı.