'Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin' Kampanyası Bursa'dan Başlatıldı

Tetra Pak'ın Bursa, Manisa, Hatay, Isparta ve İstanbul olmak üzere 5 ilde yürüteceği 'Sağlık için sağlıklı süt için' kampanyası Bursa'dan start aldı.

'Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin' Kampanyası Bursa'dan Başlatıldı
Kampanya dolayısıyla Buttim'de düzenlenen seminerde davetlilere süt ikram edilip, sütün faydaları anlatıldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, enfeksiyon ve bakterilerin dış etkiler ve beslenme yoluyla bulaştığına dikkat çekerek, "Bulaşıcı hastalıklar genellikle dışarıdan aldığımız mikroplar ve beslenme alışkanlılarıyla ortaya çıkıyor. Bu mikropların her birinin vücuda olumsuz etki yaptığı söylenemez, fakat vücudun savunma mekanizmalarını aşan mikroplar insanı hasta edebilir. UHT denilen sistem sayesinde hem sütte katkı maddesi bulunmuyor, hem de süt uzun ömürlü oluyor. Açık sütte barınan mikropları kırmak için kaynatmak gerekiyor. Sütün 10-15 dakika kaynatılmasıyla içindeki mikroplar ölür, ancak faydalı özellikleri de kaybolabilir. Bu sebepten UHT sütü tercih etmeli. UHT süt belli sıcaklıkta kaynatılarak hem içindeki mikropların ölmesi sağlanıyor, hem de katkı maddesi katılmasına gerek kalmıyor. UHT süt hem sağlıklı, hem de uzun ömürlü. Fakat kapağı açıldıktan sonra mutlaka üç gün içinde tüketilmeli ve buzdolabında saklanmalı. Sütün uzun ömürlü olması içinde katkı maddesi olduğunu göstermez" diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler ise, "Türkiye'de suni bir fiyat yükselmesi var. Açık süt fiyatları da yükseldi. Kutu süt fiyatlarının şu anda yükseldiğine bakmayın, 2 ay sonra düşer. Tabii 6 ay sonra yine yükselir. Ne yapalım, serbest piyasa böyle" diye konuştu.
Öğretim üyeleri davetlilerin sorularını cevaplarken, pastörize sütün faydaları hakkında broşür dağıtıldı.