Cumhurbaşkanı Gül Afrika'da temaslarına başladı

Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarına başladı.

Cumhurbaşkanı Gül Afrika'da temaslarına başladı
İlk olarak Kongo Dışişleri Bakanı Alexis Thambue Muwamba'yı ikamet ettiği Grand Oteli'nde kabul eden Gül, Cumhurbaşkanı Joseph Kabila tarafından resmi törenle karşılandı.

Karşılama töreninin ardından iki cumhurbaşkanı önce ikili görüşme gerçekleştirdi, daha sonra da heyetler arası görüşmelere katıldı. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında ''Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı'' imzalandı.

İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında ise iki ülkenin sıcak ilişkileri üzerinde duruldu. Türkiye'nin Afrika açılımının devam ettiğini söyleyen Gül, “Kongo ile ilişkileri güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

''Türkiye, dünyanın Afrika'ya karşı borcu olduğuna inanıyor'' diyen Gül, Türkiye'nin gerek BM'de gerek diğer uluslararası kuruluşlarda ''Afrika'nın sesi'' olduğunu ve bu çağrıyı tekrarladığını vurguladı.

Ülkesinin Türkiye ile olan ikili ilişkisine önem verdiğini belirten Kongo Cumhurbaşkanı Kabila ise, Kongo'nun Türkiye'de büyükelçilik açacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Gül, Kinşasa'daki temaslarının ardından Kamerun'a geçecek.