Tarihi Konaklar İlgi Bekliyor

Bursa'da, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde inşa edilen tarihi konaklar, mirasçı sayısının fazlalığı ve

Tarihi Konaklar İlgi Bekliyor
  yeni neslin eski evleri kullanmak istememesi yüzünden yıkılacakları günü bekliyor .
Bursa ' da eski evlerde oturan çok az sayıdaki ailenin son fertleri de artık bu binaları terk ediyor . Şehrin en eski mahalleleri olarak bilinen Hisar , Reyhan , Kayhan , Yeşil ve Muradiye ' de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenen 200 civarındaki büyük ev veya konak , içinde ikamet eden insan kalmadığı için çökme tehlikesi ile karşı karşıya . 5 yıl kullanılmayan ve çatısının bakımı yapılmayan binalar , üstten su almaya başlayıp harabeye dönüyor . Bursa ' nın eski semtlerinde çok güzel sağlam binalar , kimse tercih etmediği için satılık veya kiralık pankartları ile yeniden kıymetlerinin bilineceği günü bekliyor .
Toplu Konut İdaresi ' nin kredi vermesine rağmen bazı büyük konakların restorasyonu için öngörülen 100 bin liralık meblağ yeterli olmuyor . Ayrıca TOKİ ' nin birçok formalitesi de bazı kişileri bu krediyi kullanmaktan vazgeçtirtiyor . Ancak Bursa ' da TOKİ kredisi ile restorasyonlar yapılması dikkati çekiyor .
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Mimar Zafer Ünver , bu tip ayakta kalan eski yapıların Valilik İl Özel İdaresi öncülüğünde çeşitli kurumlar tarafından satın alınarak misafirhane , butik otel , iş yeri olarak kullanılması için kampanya başlatılmasını istedi . Bursa ' nın merkezi semtlerinde bulunan binaların çok hissedarları olduğu için sahiplerinin yüksek fiyat istediğini , ancak satılamayan binaların çökme tehlikesine maruz kaldığını hatırlatan Ünver , " Bu konuda valiliğimiz bir ekip oluşturdu ; mahalli idarelerle iş birliği yaparak bu binaların mal sahipleri ile görüşebilir . Fiyatlarını makul hale getirdikten sonra , şehrin önde gelen firmalarına ve turizm yatırımcılarına bu yerler restorasyon projeleri hazırlanarak satılabilir . Böyle bir sinerjinin oluşması ile eski güzel binalar çok kolaylıkla kurtarılır . Aksi halde kullanılmayan tarihi yapıların çöküşü çok hızlı oluyor . Oysa günümüzde bu eski mahallelerde o kadar sağlam , o kadar güzel , manzarası harika , kullanımı rahat binalar var ki . Bunların her geçen gün göz göre göre yok olması eski eser severleri üzüyor " diye konuştu .
Eski binaların yüksek tavanlı olması ve iç sofalarının bulunması eski hayat tarzını da gündeme getiriyor . Birçok binanın çok sağlam olması tekrar kullanım imkanı için fırsat olarak görülüyor .