Chp Milletvekili Yalçınkaya'dan Soru Önergesi

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, TBMM'ye verdiği soru önergesinde, deneme sınavlarında yer alan sorularda AK Parti'nin logosu olan ampul simgesinin niçin yer aldığını sordu.

Chp Milletvekili Yalçınkaya'dan Soru Önergesi
CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdiğini belirtti. Milletvekili Yalçınkaya, soru önergesinde şunları sordu: "Ankara Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün izniyle, bölgede bulunan bütün İlköğretim Okullarında özel bir şirket tarafından hazırlanmış olan soru kitapçıklarıyla, deneme sınavı yapıldığını ve sınav maliyetlerinin okullar tarafından ilgili firmaya ödenmiş olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Bu sınavda, 8. Sınıf A kitapçığının 12. sayfasında yer alan 10. soru büyük dikkat çekmektedir. Soruda 'Aşağıdaki fikir akımlarından hangisi Osmanlı Devleti'nin yıkılmasına neden olurken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlamıştır?' denilmekte ve cevap şıklarında, a) Osmanlıcılık b) Milliyetçilik c) İslamcılık d) Batıcılık şıkları yer almaktadır. Ancak, bu cevap şıklarının hepsinin üzerinde Adalet ve Kalkınma Parti'nin logosu olan ampul yer almaktadır. Bu sınav hangi amaçlar doğrultusunda yapılmıştır?"

Devlet okullarına özel firmalar sokularak bu tür sınav uygulamalarının yaptırılmasının doğru bir anlayış olup olmadığını da soran Yalçınkaya, diğer sorularını şöyle yöneltti: "Bu sınav kaç okulumuzda, hangi şirket tarafından uygulanmıştır? Bu uygulamanın toplam maliyeti ne kadardır? Firmaya yapılan ödemeler okullar tarafından mı yoksa velilerden toplanan paralardan mı karşılanmıştır? İlgili şirket başka bölgelerde hatta başka illerimizde de bu tür uygulamalar gerçekleştirmekte midir? Uygulanan sınavın sonuçları firma tarafından mı yoksa okul müdürlükleri tarafından mı değerlendirilerek açıklanmıştır? Yukarıda tanımlanan 10. sorunun cevap şıklarının üzerine neden AK Parti'nin logosu olan ampul konulmuştur? Bu soru kitapçıkları Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından incelenmemiş midir? Bu soruda yer alan logonun eğitimle ilgisi nedir? Bu soruyu hazırlayanlar ve sorulmasına müsaade edenler hakkında bir inceleme başlatılacak mıdır? Sorunun şıkları olan Osmanlıcılık, Milliyetçilik, İslamcılık ve Batıcılık akımlarının her birinin üzerine AK Parti'nin logosu olan ampul yerleştirilerek öğrencilere bu akımları AK Parti'nin temsil ettiği mi vurgulanmak istenmektedir? Veya çocuklarımızın zihinlerine AK Parti mi empoze edilmek istenilmektedir? Soru bu amaçlar doğrultusunda kasıtlı olarak mı hazırlanmıştır?"

CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, sorularının Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istediğini sözlerine ekledi.