Mimarlar Odası Muğla Şubesi 3. Dönem 1. Birimler Toplantısı

Mimarlar Odası Muğla Şubesi Başkanı Ertuğrul Aladağ, büyük sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, 'Yani gündem sürekli değişmekte' dedi.

Mimarlar Odası Muğla Şubesi 3. Dönem 1. Birimler Toplantısı
Mimarlar Odası Muğla Şubesi'nin 3. Dönem 1. birimler toplantısı Bodrum'da başladı. Odanın Muğla Şubesi ve ilçe temsilcileri yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek toplantıda mimar ve mimarlığın mesleki çatı içerisinde ve diğer kurumlarla olan ilişkilerinin ele alınacağı, sorunların tartışılarak çözüm önerileri sunulacağı kaydedildi.
Odanın Bodrum temsilciliğinin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya katılan Mimarlar Odası Muğla Şubesi Başkanı Ertuğrul Aladağ, "Biz her şeyden önce büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Yani gündem sürekli değişmekte. Gerek siyasal açıdan, gerek küresel iklim değişikliği, gerekse doğal felaketler açısından, ekonomik krizler açısından sürekli bir gündem değişikliği var. Bu gündem değişikliğinden bizim mesleğimizde doğrudan bağlantılı olarak etkileniyor. Kanunlarda değişim var. Bu belirsizlikler ortamında suların nereye doğru aktığı, rüzgarın nereden estiği belirsiz bir denizde küçük yelkenler olmak yerine bir büyük gemi olmayı istiyoruz. Birlik istiyoruz, güç istiyoruz ve dertlerimize çare bulmaya çalışıyoruz" dedi.

"Yani ani bir depremle birden bakıyorsunuz, hiçbir çalışma programınızda öyle bir şey olmadığı halde birden ilgi alanları, çalışma programları, yasalar yönetmelikler hemen değişiyor" diyen Aladağ, "Birden statik bakımdan önemli bir insan grubu aranıyor. Tabii bu, o olay devam etmezse yakın bir zamanda yine unutuluyor. Veya ani sel basıyor, fırtına oluyor yine değişiyor. Bu kadar belirsizliklerin olduğu ortamda hazır olmalıyız" diye konuştu.
Turizm bölgesinde görev yapan mimarlar olarak turizm konularında büyük sorunlar olduğunu savunan Başkan Aladağ, "Bodrum gibi güzel ilçelerimize sahip çıkılması lazım" dedi.

"EN ÇOK DAVA MUĞLA'DA KAZANILDI"
Mimarlar Odası Muğla Şubesi Bodrum Temsilciliği Başkanı Mahmut Yıldırım ise, Türkiye genelinde imar planlarıyla ilgili en çok davanın kendi bölgelerinden açıldığını ve en çok davanın da kendi bölgelerinde kazanıldığını söyledi. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Muğla'da da çok özel çevre koruma bölgeleri, turizm kültür gelişim bölgeleri, çok yoğun doğal ve arkeolojik sit alanları ve orman alanları bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Bütün bunlara baktığınız zaman gerçekten burada başka bir efor sarf etmek ihtiyacı hasıl oluyor. Zaten geçmişten bu yana hepimizin izlediği gibi Türkiye'de en çok plan burada yapıldı, en çok planlara itiraz burada yapıldı, en çok dava burada açıldı ve ne yazık ki üzülerek söylüyorum en çok davayı da burada kazandık. Kazanmak çok ironik bir durum. Çünkü biz aslında o durumlara gelmek istemiyorduk. Hep beraber bir plan yapmak ve ne itiraz nede dava konusu olmasını, nede biz bu davaları kazanalım istiyorduk. Dolayısıyla böyle bir yapılanma var" dedi.
Görev yaptıkları bölgedeki sorunların yanı sıra kendi sorunlarını, örgütlenme ve mesleki sorunlarını da toplantıda masaya yatıracaklarını anlatan Yıldırım, "Uzun vadeli çözümlerin adımlarını atmak istiyoruz. Çevrede yapılanlardan sorumluyuz. Sorunlu olduğumuz için zaman zaman karşı duruşlarda bulunuyoruz. Aksi takdirde mimarlığı ticari bir iş gibi görmek istemiyoruz. Çünkü bir ayakkabıyı alırsınız eskir ve ömrü tükenir. Ama 5 bin yıl önce yapılan halen ayakta olan bir mirasa sahip çıkmalıyız" diye konuştu.