KKTC Cumhurbaşkanı olmak için 8 aday var

18 Nisan 2010 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için KKTC Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 8 siyasi isim başvuruda bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı olmak için 8 aday var
18 Nisan'daki seçim yarışı hazırlıkları başladı . Seçimler KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında süren Kıbrıs barış müzakerelerinin akıbeti açısından hayati önem arz ediyor

 Seçimlerin favori adayları, Talat ile KKTC Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu. Sürpriz bir şekilde önceki gün aday olacağını açıklayan UBP Lefkoşa Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu'nun da seçimi üçüncü sırada tamamlayacağı tahmin ediliyor.

Kamuoyu yoklamaları, Başbakan Derviş Eroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor. Ocak ayında yayınlanan bir ankette Eroğlu'nun oyların yüzde 40'ını, Talat'ın ise yüzde 27'sini alacağı görülürken, 6 Mart'ta açıklanan son kamuoyu yoklamasına göre Talat, Eroğlu'nun sadece 6 puan gerisinde. Ancak Ertuğruloğlu'nun sürpriz adaylığının dengeleri değiştireceği belirtiliyor. Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti'nin (DP) Tahsin Ertuğruloğlu'nu desteklemesi bekleniyor. DP, geçtiğimiz yıl yapılan milletvekili seçimlerinde yüzde 10 oy almıştı. Siyasi gözlemciler, UBP tabanında sevilen bir isim olan Ertuğruloğlu'nun alacağı oylar ile Eroğlu'nun oylarını bölerek seçimin ikinci tura kalmasına yol açabileceğini düşünüyor. Başbakan Eroğlu, Ertuğruloğlu'nun, kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda başbakanlık için yazılı garanti istediğini, bu talebi geri çevrilince adaylığını açıkladığını iddia etmişti.

Bu üç aday dışındaki diğer adaylar ise şöyle: Emekli Kurmay Albay Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, akademisyen Zeki Beşiktepeli, Ayhan Kaymak, Serap Tezcan.

Seçime bağımsız olarak giren Talat, başvuru için YSK'ya gelişinde iddialı konuşarak, seçimini ilk turda kazanmayı hedeflediğini söyledi. Talat, "Kıbrıs halkını dünyaya bağlayacağız." sloganıyla seçmenlerden oy istiyor.

KKTC Başbakanı ve UBP lideri Eroğlu da seçimlere dıştan yapılacak müdahalelerin, KKTC demokrasisine müdahale olacağını belirterek, "Bizi dıştan gelen müdahaleler değil, halkımızın desteği ve iradesi ilgilendirir.'' diye konuştu. Hakkındaki "müzakereleri bitirecek çözüme engel olacak" iddialarını şiddetle reddeden Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinin devam edeceğini, Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini korumak için müzakere masasına oturacağını söyledi.

"Halka gerçek seçenek sunmak için aday olduğunu'' açıklayan Tahsin Ertuğruloğlu, "UBP üyeliğiniz düştü mü?'' sorusuna, "gerçek UBP'li olduğunu'', partisinden istifa etmeyeceğini ve "UBP'yi başka formasyonlara sokanlara karşı mücadelesine sonuna kadar devam edeceğini'' ifadeleriyle cevap verdi.

Economist: AİHM'nin kararı Talat'ın elini güçlendirdi

İngiliz Economist dergisi, Talat ile Eroğlu arasındaki farkın kapanmasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Kıbrıslı Rumların mülkiyet başvuruları için KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nu yasal iç hukuk organı olarak tanıma kararının etkili olduğunu yazdı. Dergi, konuya ilişkin haberinde "AİHM kararından sonra, seçim anketlerinde Talat zemin kazandı. Talat, sadece 6 puan Eroğlu'nun gerisinde, bu birkaç ay öncesinde 20 puandı. Talat'ın yenilgisi artık kaçınılmaz gözükmüyor. Talat tekrar seçilirse, barış görüşmeleri yeni bir hız kazanır." görüşüne yer verdi