MHP'den Anayasa değişikliği girişimine destek gelmedi

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti iktidarını Anayasa değişikliği konusunda dürüst ve samimi bulmadıklarını belirterek, 'Kendileriyle hiçbir şekilde bir işbirliği anlayışı içinde olmayacağız' dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, AK Parti iktidarını Anayasa değişikliği konusunda dürüst ve samimi bulmadıklarını belirterek, "Kendileriyle hiçbir şekilde bir işbirliği anlayışı içinde olmayacağız" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine Başbakan Erdoğan'ın, 'Anayasa değişikliği Mart ayı sonunda Meclis'e gönderilecek' yönündeki sözlerini değerlendirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin haftalar önce bu konuda bir teklifte bulunduğunu ve TBMM'de Anayasa değişikliği uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiğini hatırlatan Şandır, Bahçeli'nin bu komisyonun mutabakata varacağı metnin, yeni seçilecek Meclis tarafından kanunlaştırılması teklifini de ortaya koyduğunu belirtti.

"7 yılını tamamlayan AK Parti iktidarını, Anayasa değişikliği konusunda samimi ve dürüst bulmuyoruz" diyen Şandır, bugüne kadar topluma, TBMM'ye sunulmuş bir AK Parti Anayasa değişiklik teklifi taslağı olmadığını hatırlattı. Seçime yaklaşılan bir dönemde AK Parti'nin kendiliğinden bir dayatmayla, bir meydan okumayla Türkiye'ye Anayasa değişiklik teklifi yapmaya hakkı olmadığını vurgulayan Şandır şunları kaydetti: "Bir uzlaşma arama niyeti de olmadığı kanaatindeyiz çünkü referandum yasasını, Anayasa değişiklik teklifinden daha önce getirip Meclis'e sunuyorlar. Anayasalar bir toplumsal uzlaşma, mutabakat belgesidir. Toplumsal uzlaşmayı temin etme arzusu olsa referanduma sunmak gibi bir önşartı toplumun önüne getirmezler. Bu sebeple biz AK Parti'yi bu konuda dürüst ve samimi bulmamaktayız ve kendileriyle hiçbir şekilde bir işbirliği anlayışı içinde olmayacağız."

Şandır, Ağustos-Eylül aylarında referandum sandığının Türkiye'nin önüne gelebileceği yönünde öngörüler bulunduğunun hatırlatılması üzerine gelişmeleri birlikte izleyeceklerini söyledi. Bu konunun bugüne kadar sürekli konuşulduğunu ama ülkeyi Türk milleti adına yöneten siyasi iktidar tarafından bir tek müşahhas, net, somut adım atılmadığını dile getiren Şandır, "AK Parti'nin, toplumun aklıyla alay etmesine biz katkı vermeyeceğiz. Zamanı geldiğinde partimiz yetkili kurullarında bu konu değerlendirilecektir. TBMM'nin, dönemin sonuna geldiği bu süreçte, AK Parti'nin dayatmasıyla bir Anayasa değişikliğini görüşmesi, ancak MHP'nin teklif ettiği gibi bir uzlaşma komisyonu marifetiyle mümkün olabilir. Bu komisyonu kurma görevinde olan TBMM Başkanı, öncelikle Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri bu komisyona eşit sayıda üye vermeye ikna etmelidir ki böyle bir çalışma yapılabilsin. Bir mutabakat metni temin edilebilsin" şeklinde konuştu.

Şandır, varsayımlara dayalı olarak konuşmayacaklarını ve eylem kararı vermeyeceklerini belirterek, şu anda net olan tek şeyin, MHP Genel Başkanı'nın Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma komisyonu kurulması teklifi olduğunu söyledi. Şandır, TBMM Başkanı'nın, kendisine ulaşan en net teklif olan MHP teklifini hayata geçirmeye çalışması ve bu yönde adımlar atması gerektiğini dile getirdi.