İstanbul'a 10 bin derslik gerekiyor

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, uluslararası standartlara ulaşmak için İstanbul'a 10 bin derslik yapılması gerektiğini açıkladı.

İstanbul'a 10 bin derslik gerekiyor
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, uluslararası standartlara ulaşmak için İstanbul'a 10 bin derslik yapılması gerektiğini belirterek, ''Büyük bir rakam gibi gözükse de zaten kente her yıl ortalama 2 bin derslik yapılıyor. Buradaki asıl sorun nüfus artışı'' dedi.

Muammer Yıldız, İstanbul'da öğretmen açığı, derslik sıkıntısı ve eğitim alanındaki sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili açıklama yaptı.

İstanbul'un temel sorununun fiziki altyapı olduğunu dile getiren Yıldız, okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının ortalama 45 olduğunu belirtti.

''Ancak kentte öyle yerler var ki sınıf ortalaması 60'a çıkıyor. Ama Beşiktaş ve Bakırköy gibi yerlerde 15-20'ye düşüyor'' diyen Yıldız, kentte uçlar sorunu olduğunu, en iyi okulların yanı sıra dezavantajlı kurumların da bulunduğunu kaydetti.

Özellikle Sultanbeyli, Esenler, Esenyurt ve Sultangazi gibi ilçelerdeki okullarda fiziki altyapı eksikliklerini daha çok hissettiklerini anlatan Yıldız, kentte 3 bin 136 okul bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl 52 bin olan derslik sayısının 54 bine ulaştığını dile getiren Yıldız, 86 bin 446 olan öğretmen sayısının 93 bin 161'e yükseldiğini aktardı.

Yıldız, 2 milyon 355 bin olan öğrenci sayısının da 2 milyon 456 bine ulaştığını söyledi.

DERSLİK SIKINTISI

İstanbul'un sürekli göç aldığını, bu durumun öğrenci sayısının sürekli artmasına neden olduğunu belirten Yıldız, ''Örneğin, sınıf ortalamalarını 44'e çekelim desek, ilk etapta 1200 derslik yapmamız gerekiyor. Derslik, okul, öğretmen sayılarında her yıl artış olmasına rağmen sınıf ortalamaları halen 45, Uluslararası standarda ulaşmamız için ise İstanbul'a 10 bin derslik yapmamız gerek. Büyük bir rakam gibi gözükse de zaten kente her yıl ortalama 2 bin derslik yapılıyor. Buradaki sorun nüfus artışı'' şeklinde konuştu.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yıldız, özellikle yeni kurulan ilçelerde sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, buralarda da devlet ve hayırseverlerin iş birliğiyle derslik sorununu çözeceklerini anlattı.

Temel bir sorun olan derslik açığının, her yıl derslik yapılarak da çözülemeyeceğini dile getiren Yıldız, bu noktada farklı bir bakış açısının getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yıldız, bunun için farklı yol ve yöntemler üzerinde çalıştıklarını, özellikle ve öncelikle okul öncesinden başlamak üzere kiralama yoluyla sorunu çözebileceklerini belirtti.

KAMULAŞTIRMA SORUNU

''İstanbul'da okul alanı bulmakta zorluklar yaşıyoruz'' diyen Yıldız, arsa bulunsa bile kamulaştırma bedellerinin çok yüksek olduğunu söyledi.

24 derslikli bir okul için yaklaşık 10 milyon TL kamulaştırma bedeli istendiğine işaret eden Yıldız, bu noktada belediyelerden büyük oranda destek aldıklarını, özellikle belediyelere ait arsaların bağışlanmasıyla Müdürlük olarak büyük bir külfetten kurtulacaklarını belirtti.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE İSTANBUL GERİLERDE

Türkiye'de okul öncesi ortalamasının yüzde 45, ancak İstanbul'da yüzde 23 olduğunu belirten Muammer Yıldız, okul öncesi eğitimde Bakanlığın son yıllarda çok önemli çalışmalar yaptığını aktardı.

Yıldız, okul öncesi eğitimi çocuğun gelişimi üzerinde önemli katkılarının olduğunun altını çizerek, en kısa zamanda İstanbul'daki okul öncesi oranını yukarı çekeceklerini anlattı.

Bazı ilçelerde bağımsız anaokulu bulunmadığını, sadece ana sınıflarının olduğunu kaydeden Yıldız, İstanbul'da resmi ve özel olmak üzere 643 bağımsız anaokulu ve 2 bin 91 ana sınıfında 7 bin 849 anaokulu öğretmeninin görev yaptığını dile getirdi.

Yıldız, bahçeleri uygun olan okullara prefabrike bile olsa anaokulu yapacaklarını ifade etti.

ÖĞRETMEN AÇIĞI

Başarıdaki temel etmenlerin başında sınıfların kalabalıklığı ve öğretmen eksikliği geldiğini dile getiren Yıldız, 39 ilçeyi akademik başarısına göre sıralandığımızda, sosyoekonomik seviyesi yüksek ve öğretmen açığı olmayan bölgelerin başarıda üst sıralarda olduğunu kaydetti.

İstanbul'un ÖSS'de toplu yerleştirme yüzdesine göre ülke genelinde 6, lisansa yerleştirmede 27, ön lisansta ise 26'ıncı sırada yer aldığını aktaran Yıldız, SBS'de 62'inci sırada olduğunu dile getirdi.

Kentte, 93 bini örgün öğretimde olmak üzere 113 bin öğretmenin görev yaptığını söyleyen Yıldız, ''10 bin öğretmen daha ihtiyacımız var'' dedi.

İstanbul'da okullaşma oranının yüzde 98.6 olduğunu, ancak 10 binin üzerinde okullaştırılması gereken bir nüfus bulunduğunu anlatan Yıldız, söz konusu okullaştırılması gereken nüfusun Müdürlük olarak yürüttükleri projelerle eğitime kazandırıldığını belirtti.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI YAZIN YAPILACAK

İstanbul Valiliğinin, kentte depreme karşı yürüttüğü çalışmaları kapsayan İSMEP çerçevesinde, son yıllarda okullarda güçlendirme çalışması yapıldığını anlattı.

Son 10 yılda 401 okulda güçlendirme çalışması yapıldığını, 177 okulun da yıkılarak yeniden yapıldığını belirten Yıldız, şunları kaydetti:

''Yıkılmayacak durumdaki okullarda uzmanlar tarafından güçlendirme çalışması yapılıyor. Ancak bazı okullarımız çok eski olduğundan yıkılarak yeniden yapılıyor. Aynı zamanda kapasite artırmış oluyoruz. Bu yıl yaklaşık 159 okulumuzda güçlendirme çalışması yapacağız. 60 okulun bu yıl içerisinde yıkılıp yeniden yapılması planlanıyor. Güçlendirme çalışmaları yaz ve kış olmak üzere 2 dönemde yapılıyordu. Bu, birtakım sıkıntılar oluşturuyordu. Yıkılıp yeniden veya güçlendirmesi yapılan okulların başka okullara taşınmasından dolayı hem maddi sorunlar yaşanıyor hem de öğrencilerin akademik başarıları olumsuz etkileniyordu. Bundan sonraki deprem güçlendirme çalışmalarımız yazın okulların tatil olduğu dönemde yapılacak. Böylelikle okullar öğrenim döneminde boşalmayacak.''