İMKB'de şok düşüş

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) Ulusal-100 Endeksi'nde kayıp 2 bin puanı aştı.

İMKB'de şok düşüş
İMKB'de bugün 51.960,19 puandan açılan bileşik endeks, 51.337,00 puana geriledi.

Borsadaki düşüş saat 14.50 itibariyle yüzde 3,87 olarak kaydedildi.
Dış borsalar madencilik, petrol ve bankacılık hisselerine gelen satışlarla gerilerken, İMKB düşüşe kayıtsız kalmadı. Dış borsalardaki sıkıntılar kar satışlarıyla birleşince endeks yüzde 3.15 oranında gerileyerek 33 bin 655 puandan günü tamaladı. IMF ile ilgili görüşmelerin belirsizliğini koruması da İMKB'nin dış borsalardan daha hızlı geri çekilmesinin nedenleri arasında sıralanıyor. Letonya’da devam eden sıkıntılar ve emtia ve petrol fiyatlarında düşüş beklentisi satışların nedeni olarak gösteriliyor. Dolardaki artışın etkisiyle petrol 67 dolara gerilerken, altın 947 dolardan satılıyor. Altın fiyatlarının 941 dolardaki desteğini aşağı kırmasıyla 920 dolar seviyesine kadar geri çekilmenin süreceği tahmin ediliyor.
Yıl sonuna doğru merkez bankalarının faiz artıracakları beklentisi tahvil faizlerini yukarı çektiği için hisse senetlerinde kar satışlarının arttığı belirtiliyor.

ABD BORSASI DÜŞÜŞLE AÇILDI

Bu haftaki işsizlik verileri öncesinde dolar ve ABD devlet tahvili faizlerindeki artışın Fed'in gelecek haftaki toplantıda faiz oranlarını artıracağı spekülasyonlarına sebep olmasıyla ABD borsaları güne yüzde 1 oranında kayıpla başladı.
DOLAR YÜKSELİYOR

Bu arada, hisse senetleri piyasasında yaşanan düşüşler ve dış piyasalarda güçlene dolar iç piyasada doları 1.56 liraya çekti. Euro ise uluslararası piyasalarda gerilese bile iç piyasada hafif yükselerek 2.16 liraya çıktı.
İRLANDA’NIN NOTU DÜŞTÜ

Kredi derecelendirme kuruluş Standard & Poor's İrlanda'nın uzun dönemli kredi notunu "aa+" seviyesinden "aa" seviyesine düşürdü. Notun görümümü ise negatif olarak belirlendi.
S&P'nin açıklamasında İrlanda hükümetinin ülke bankalarını desteklemeye yönelik planının maliyetinin S&P'nin önceki beklentisinden çok daha fazla olacağının görüldüğü ifade edildi. S&P bir önceki beklentisine bağlı olarak 2009 Mart ayında İrlanda'nın kredi notunu düşürmüştü. S&P ayıca genel olarak hükümetin borçlarının da orta vade de yine beklentilerin üzerinde olacağını dile getirdi.
DIŞ PİYASALARDA DALGALANMA NEGATİFE DÖNDÜ
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, Türkiye'nin özellikle borsa yönünden, uluslararası piyasalardan negatif anlamda ayrıştığı görüntüsünün olduğunu söyledi.
Salar, bu hafta piyasalara ilişkin yaptığı açıklamada, son dönemde uluslararası piyasalarda da algılamanın negatife döndüğünü belirterek, uluslararası piyasaların 'Esasında her şey fiyatladığımız kadar pozitif mi' durumunu sorguladığını bildirdi.
''Türkiye'nin özellikle borsada negatif anlamda uluslararası piyasadan ayrışıyor görüntüsü var'' diyen Salar, şöyle devam etti:
''Temel nedeni, uluslararası piyasalarda emtia bazlı birtakım yükseliş hareketleri var. Bu yükselişler, Türkiye'nin makro dengelerini negatif etkileyen gelişmeler. Türkiye enerji ithalatçısı konumunda. Rusya ve Brezilya gibi ülkelerle kıyasladığımız zaman, onlar daha çok enerji ihracatçısı konumundalar. Enerji fiyatlarının, emtia fiyatlarının yükseldiği noktada, bunu ihraç eden ülkelerin pozitif fiyatlanması, Türkiye gibi ithal eden ülkelerin de negatif bir şekilde fiyatlanması son derece doğal.''
Salar, özellikle emtia bazlı yükselişlerin orta vadede enflasyonun mevcut seviyesini etkileyebileceğini ifade ederek, buna bağlı olan beklentilerden dolayı da bono faizlerinin yukarı yönlü tepki verdiğini vurguladı.
Bono faizlerindeki yukarı yönlü tepkinin, önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün karlılığını ilk 3 aydaki boyutunda devam ettirememesinde etkili olabileceğine dikkati çeken Salar, borsa üzerinde bankacılık sektörünün etkisinin çok yüksek olduğunu, bu yüzden bankacılık karlarının endeks üzerinde baskı yaratabileceğini dile getirdi.
Salar, IMF ile bir anlaşmanın hala gerçekleşemediğinin altını çizerek, ''Geçen hafta bir teşvik paketi açıklandı. Teşvik paketi veya ÖTV indirimleri olsun, kamu maliyeti üzerindeki etkilerinin ölçülmesi gerekiyor. Bunun için de bir programa ihtiyaç var. O yüzden IMF bu kadar önemli'' şeklinde konuştu.