7 yılda alınamayan kazanımlar karara bağlandı

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Isparta'da yaptığı konuşmada, 7 yılda alınamayan birçok kazanımın, Eğitim-Bir-Sen'in Milli Eğitim Bakanlığı'nda yetkiyi alarak girdiği Kurum İdari Kurulu Toplantısı'nda karara bağlandığını söyledi.

7 yılda alınamayan kazanımlar karara bağlandı






Gündoğdu, Isparta’da çeşitli toplantı ve ziyaretler gerçekleştirdi. Isparta Şubesi'nin Öğretmenevi’ndeki İl Divan Toplantısı’na katılan Gündoğdu, Türkiye’nin kirlerinden arınma süreci yaşadığını, bunun için bazı sancılar çekildiğini kaydetti. Değerlerin öne çıkarılmasının Eğitim-Bir-Sen için önemli olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Değerlerimizi koruyamazsak, yitip gideriz. Adanmışlığımız yoksa, hiçbir şey değiliz” dedi.

Genel yetkinin çok önemli olduğunun altını çizen Gündoğdu, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda yetkili olmamız dolayısıyla Kurum İdari Kurulu’nda, 7 yılda alınamayan birçok kazanımı, iyileştirmeyi karara bağladık ama genel yetkili olarak toplu görüşme masasına oturamadığımız için mahcubiyetimiz var. Eğitim çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi için Eğitim-Bir-Sen genel yetkili olmalıdır. Bu amaçla çalışmalarımızı yürütmeliyiz” şeklinde konuştu.

Mevcut Anayasa’nın değişmemesi durumunda toplu sözleşme hakkının elde edilemeyeceğini dile getiren Gündoğdu, şöyle devam etti: “Bu Anayasa değişmezse, toplu sözleşme hakkını elde edemezsiniz. Ekmeğinizi büyütemezsiniz, özgürlükleri genişletemezsiniz. Toplu sözleşmesiz sendikacılık yapmak; bir siyasi partiye, ‘teşkilatını kur ama seçime katılma’ demek gibidir.”

Amacımız, Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulamasını Bitirmektir

Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi konusunda Hüseyin Çelik ile başlattıkları mücadelenin devam ettiğini belirten Gündoğdu, “Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ikinci sınıf bir istihdam biçimidir. Amacımız, sözleşmeli, vekil öğretmenlik uygulamasını bitirmektir. Çünkü iş güvencesiz öğretmen verimli olmaz. Çözüme kavuşturacağımız konulardan biridir sözleşmeli öğretmenlik uygulaması” diye konuştu.

Öğretmen ve hizmetlilerin hak ettiği ücreti almadığına dikkat çeken Gündoğdu, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı’nda çalışan bir hizmetli, başka bir bakanlıktakinden daha az ücret almaktadır. İkisi de aynı saatlerde işe başlıyor ve aynı işi yapıyor. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki hizmetli bin 200 lira, Sağlık Bakanlığı’nda çalışan hizmetli bin 500 lira maaş alıyor. Hal böyle olunca da, hizmetliler maaşı yüksek olan bakanlıklara geçmek için can atıyor. Aynı işi yapanlar arasındaki ücret dengesizliğinin izahını yapmak çok zor.”

Milletin Değerleriyle Yüzde 100 Örtüşen Bir Sendikacılığın Temeli Attık

Ahmet Gündoğdu, daha sonra Memur-Sen Isparta Temsilciliği’nin İl Divan Toplantısı’na iştirak etti. “Bizi farklı kılan, sendikacılık anlayışımız ve hedeflerimizdir. Biz kavga için değil, kardeşlik için varız” diyen Gündoğdu, şöyle konuştu: “Milletin değerleriyle yüzde 100 örtüşen bir sendikacılığın temelini attık. Sendikacılığın birinci şartı, şeffaflıktır. Toplu sözleşme hakkı en önemli eksiğimiz. Devlet, işçisiyle toplu sözleşme yapıyor, memuruyla ise toplu görüşüyor. Çok önemli işler yapmamıza rağmen bir ilerleme kaydedemiyoruz. Uzlaştırma Kurulu’ndan kurtulup, Yüksek Hakem Kurulu’na işi götürürsek, çok daha iyi durumda olacağız.”

Özelde üyelerinin haklarını korurken, genelde insanlığın dertlerini dert edinerek sendikacılık yaptıklarını ifade eden Gündoğdu, “Bürokratik oligarşinin darbe yapma hastalığı depreştiğinde, biz farkımızı, darbesavarlığımızı ortaya koyarak gösteriyoruz” ifadesini kullandı.

Sendikalı kamu çalışanlarının avantajlı oldukları konulara da değinen Gündoğdu, “Burada, birçok önemli avantajdan birini örnek vermek istiyorum. Disiplin cezası… Sendikalıya, sendikasının temsilcisi olmadan soru bile sorulamaz. Yüz kızartıcı suçlar dışında ceza verilemez. Bu, sendikalı olmanın güzel yanlarından sadece biri” değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıdan sonra bir yemek verildi. Yemeğe, Isparta Milletvekili Mehmet Sait Dilek, AK Parti İl Başkanı Mehmet Uğur Gökgöz, Memur-Sen İl Temsilcisi Osman Akçil, Şube Başkanı İhsan Arıcı ve Şube Yönetim Kurulu üyeleri, İlçe temsilcileri ile Memur-Sen’e bağlı sendikaların yöneticileri katıldı.

Ahmet Gündoğdu, yemek sonrası düzenlenen “Sivil Toplum ve Kuşatılmış Demokrasi” konulu konferansında, Memur-Sen’in bağımsız ve halktan yana, milletin ve milli iradenin tarafında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Memur-Sen, ilkeleri ve hedefleriyle ülkemizi, insanımızı ve insanlığı ilgilendiren her konuda ve olayda bizatihi taraftır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş, kuruluş ve var oluş temelini oluşturan ‘Egemenlik bila kayd-u şart milletindir’ ilkesini önceleyen ve önemseyen bir sivil toplum örgütü olarak ülkemiz ve insanlarımız adına en önemli talebimiz, çağdaş demokrasinin bütün kuralları ve kurumları ile tam ve koşulsuz bir şekilde hayata geçirilmesidir. Bunun ön şartı ise, demokratikleşmeye dönük adımlarımızın sayısını ve hızını artıracak sivil idare ve irade ürünü yeni bir anayasaya sahip olmaktır.”

Askeri Yargı kararı Demokratikleşmeye Frendir

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması düzenlemesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Gündoğdu, “Bu düzenlemeyi demokratikleşme ve sivilleşme adına son derece önemli görüyoruz. Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi, demokratikleşme konusunda frene basanları bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Askeri mahkemelerin barış zamanında sivilleri yargılayamaması kadar önemli bulduğumuz bu düzenlemenin iptali, beklentilerin aksine demokratikleşme ve sivilleşme konusunda gelecek dönemde karşılaşacağımız engelleri bertaraf edecek motivasyonu üretmelidir” diye konuştu.

Özgürlükler, Demokratikleşme Testidir

Düşünce ve kanaat hürriyeti ile din ve vicdan özgürlüğünün demokratik hukuk devleti testinde vazgeçilmez ölçme araçları olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, bu iki temel hakkın düzenlenmesinde ve teminat altına alınmasındaki her eksikliğin devletler açısından ‘Demokratik Devlet’ sıfatını kullanma hakkını kaybetme sonucu doğurduğunu belirtti. Başta Alevi açılımı olmak üzere, toplumun farklı kesimlerine yönelik diyalog sürecini desteklediklerini de kaydeden Gündoğdu, oldukça geniş bir kitleyi ilgilendiren başörtüsü sorununun halen devam etmesini de kaygı verici bulduklarını ifade etti. Kuran eğitiminde 12 yaş yasağının onuncu yılında bulunulduğunu kaydeden Gündoğdu, bu sınırlamanın her türlü uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı.

Gündoğdu, daha sonra, Memur-Sen’e bağlı sendikaların başkanlarıyla birlikte Isparta Valisi Ali Haydar Öner ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ı ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.