Bakan Ergün'ün Adana Ziyareti

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tarımsal üretimde üst düzeyde yer alan Türkiye'de bazı ürün borsalarının dünya çapında fiyatların belirlendiği yerler haline gelmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Ergün'ün Adana Ziyareti
Adana Ticaret Borsası'nı ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ATB Başkanı Muammer Çalışkan ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. Bakan Ergün'e Adana Ticaret Borsası hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, 97 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını belirterek geçmişte pamukta söz sahibi olan Liverpool borsasından telgrafla alınan verilerin radyo vasıtasıyla üyelere duyurulduğunu ifade etti. Bugün de teknolojik imkanlardan yararlanarak pamukta New York, hububatta Chicago
borsalarından alınan verileri üyelere anında duyurduklarını kaydeden Çalışkan, Adana Ticaret Borsası'nda numune bazlı satışların yapıldığını anlattı.
Borsaya yeni bir kompleks kazandırmak için harekete geçtiklerini ve Ceyhan yolu üzerindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait 190 dönüm arsayı almak istediklerini kaydeden Çalışkan, Bakan Ergün'den bu konuda yardım ve destek istedi. Çalışkan, lisanslı depoculuk konusunda da çalışma yaptıklarını anlatarak sanayicilerin bir talebini de Bakan Ergün'e iletti. Çalışkan, ihracat için ithal edilen ürünlerde olduğu gibi ihracat için üretim yapan firmalara het ihracatı kadar gerek elektrik gerekse istihdam
desteği sağlanmasını istedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de Adana Ticaret Borsası'nın Türkiye'nin önemli borsalarından biri olduğunu belirterek, "Özellikle tarım ürünlerinin burada yoğun bir şekilde üretiliyor olması, mısırda, pamukta, narenciyede çok önemli bir merkez olması borsanın güçlü ve daha iyi noktada olmasını gerektiriyor. Borsanın üretici ile satıcıyı biraraya getirmesi ve ürünü ortaya koyması, elektronik ortamda veya yüz yüze görüştürebilmesi lazım. Bazı borsalar var, hiç işlemi yok. Kağıt üzerinde yürüyen
işlemlerle borsacılık yapılmaz. Hem borsalar hem de lisanslı depoculukla ilgili önemli gelişmeler var. Biz kanunları çıkardık ama örnek bir lisanslı depo kurulması gerçekleşmedi. Şirketi yeni kuruldu. İçinde TOBB, TMO, borsalar, bankalar var. Bölgelerin ürünlerini öne çıkaracak lisanslı depoculuk tarım sektöründe önemli bir gelişme olacak" dedi.
Bakan Ergün, "Tarımsal ürün üretiminde çok önemli ülkeyiz ama borsacılığımızı bu kadar geliştiremedik. Bu kadar önemli bir merkez olan Türkiye'nin bazı ürünlerde o ürünün dünyada işlem gören en önemli merkezi olması gerekir. Bundan sonraki projeksiyonumuz, bazı ürünlerde borsalarımızı dünya çapında fiyatların oluştuğu, herkesin gözünün orada olduğu noktaya getirebilmektir" diye konuştu.
Yönetim kurulu üyeleri ve bazı sanayicilerin sorularını da cevaplayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e günün anısına Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan tarafından çini tabak hediye edildi.
(AB-EA-Y)