2010 Yılı Mavi Bayrak Ulusal Jüri Toplantısı

2010 yılı Mavi Bayrak Ulusal Jüri Toplantısı, Muğla'nın Bodrum ilçesinde yapıldı

2010 Yılı Mavi Bayrak Ulusal Jüri Toplantısı
2010 yılı Mavi Bayrak Ulusal Jüri Toplantısı, Muğla'nın Bodrum ilçesinde yapıldı. Toplantıda, mavi bayrak kriterlerindeki değişiklikler arasında engellilerin denize girmelerinin sağlanmasının da yer aldığı bildirildi.
2010 yılı mavi bayrak ödülü için başvuruların değerlendirildiği Ulusal Jüri Toplantısı, Bodrum'da gerçekleştirildi. Turgutreis beldesindeki bir otelde gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Toplantının açılış konuşması bölümünde söz alan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Başkanı Rıza Epikmen, "Geçen sene kaybettiğimiz üçüncülük yerini bu sene tekrar kazanarak, mavi bayrakta 3. ülke olma unvanını geri alacağız. Bayrağımızın peşindeyiz. Çünkü bu bayrak, o
yörenin denize, çevreye, eğitime verdiği önemin göstergesi. Mavi bayrak projesi ülke için sadece turizm açısından değil, kendi insanımız açısından da önemli bir proje" dedi.
Muğla Vali Yardımcı Recep Yüksel ise, konuşmasında TÜRÇEV'e değinerek, "TÜRÇEV kurulduğu 1993 yılından bu yana gerçekten turizmimizin dünya pazarına ulaştırılmasında, taşınmasında ve değerlerimizin markalaştırılmasında, toplam kalitenin plajlarda, marinalarda öne çıkartılması için çok önemli aşamalar kaydettirdi" diye konuştu. Vali Yüksel ayrıca, "Mavi bayrağa kavuşan herhangi bir işletme onu kaybetmeyi, emin olun çok onur kırıcı saydığı için elinden geldiğince onu korumaya çalışıyor" ifadesini
kullandı.

"ENGELİLERİN DENİZE GİRMELERİNE OLANAK SAĞLANMALI"
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almına Kından, mavi bayrak ödülünde kriter değişikliği olduğunu kaydetti. Kından şunları söyledi:
"Deniz suyu analizleri ile ilgili değişiklik var. Bugüne kadar geçtiğimiz yıl, yani bir önceki yılın deniz suyu analizi sonuçlarına bakılırken, artık 2012 yılından itibaren son 4 yılın analiz sonuçlarına bakılacak. Dolayısı ile plajlarımızın mavi bayrak ödülü alabilmesi için 4 yıldır temiz olması gerekiyor olacak. Engelliler için olan kriterlerde de, sadece tuvalet ve rampa bulunması değil, engellilerin denize girmeleri için de olanakların bulunması gerekiyor. Özellikle halk plajlarında. En önemli
değişikliklerimiz bunlar. Tesislerimizde engelli tuvaleti bulunuyor. Ancak engelli bireylerin de denize girebilmelerine olanak sağlanmalı."

"MAVİ BAYRAK SAYIMIZI ARTIRIYORUZ"
Toplantının ikinci bölümünde ise "Turizmde mavi bayrağın yeri" konulu bir panel düzenlendi. Toplantı arasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje-İnşaat Daire Başkanı Cihangir Cihangiroğlu, uluslararası jüriye hazırlık olmak üzere toplantıda Türkiye'den 250'nin üzerinde müracaatın değerlendirme altında olduğunu kaydetti. "Mavi bayrak bir çevre ödülüdür" diyen Cihangiroğlu, "Sadece denizin temizliği değil, kumsalın, plajın kalitesini de ortaya koymaktadır.
Uluslararası düzeyde olması dolayısıyla, işletmenin belirli bir kritere sahip olduğunun göstergesi olması dolayısı ile yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. Her geçen sene mavi bayrak sayımızı artıyoruz. İlk üçe girme çabalarımız var. Dünyadaki çevreye olan bilincin artmasına paralel olarak, 2010'da kriterlerimiz artırılıyor. Bu konuyla ilgili eğitimlere de devam ediliyor. Önemli olan bu kriterlerin uygulanması, titizlikle takip edilmesi" dedi.
Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk ise, "Turizmde birçok alanda Avrupa ile rekabet edecek düzeye gelmemişsek zaten turizmden bahsetmemiz yanlış olur. Avrupa ülkelerini geziyoruz. Orada görmüş olduğumuz tesislerden bizim fazlalılığımız var, noksanlığımız yok. Burada bize, belediyelere düşen en büyük görev, denizlerimizin temiz olması, tesislerimizin yeterli seviyeye gelmesi ve tanıtım. Belediyeler olarak altyapıya önem vermeliyiz. Belediyelere, ilgililere bu konuda görev düşüyor" şeklinde
konuştu.
Toplantının yapıldığı otelin koordinatörü Fatih Can Ekşi, mavi bayrağın turizm anlamında öneminin büyük olduğuna işaret ederek, "Uluslararası bir örgüt tarafından böyle bir değerlendirme yapılması ve Türkiye'de sayının fazla olması Türkiye'nin çevre dostluğu anlamında çok önemli" dedi.

"MAVİ BAYRAKLI PLAJLARI TERCİH EDİYORLAR"
Konuşmasında mavi bayrak ödülünün turizme etkisinden söz eden TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, "Etkisi tartışılmaz. O bakımdan tatile gidenler mavi bayraklı plajları tercih ediyorlar. Turizm pazarında çok önemli" diye konuştu.
Toplantıda mavi bayrak ödülüne aday plaj ve marinaların değerlendirildiğini hatırlatan Güngör, "Biliyorsunuz önce TÜRÇEV'e başvuru yapılıyor. Biz ön değerlendirmenin sonunda mavi bayrağa aday olabilecekleri belirleyip ulusal jürimize sunuyoruz. Burada adaylığı netleşenleri uluslararası jüriye gönderiyoruz. Uluslararası jüri değerlendirmesini yaptıktan sonra Mayıs ayında bu yıl için ödül alan plaj ve marinaları belirlemiş oluyor" dedi.
Mavi bayrak uygulamasında değişen kriterlerle ilgili soru üzerine "Deniz suyu analizleri açısından önemli boyutta değişiklikler var" diyen Güngör, şöyle devam etti:
"Ancak 2013 yılına kadar da opsiyonu var. 2013'e kadar bu duruma hazırlanmamız gerekiyor. Geçen yıl 286 plaj, 14 marinamız ödüllü idi. Ama biliyoruz bu artık bitti. Önümüzdeki yıl bunun artmasını bekliyoruz. Dünyada 2009 yılında 4. sıradaydık. Bir önceki yıl 3. sıradaydık. İnşallah bu sene üçüncülüğü yakalarız diye ümit ediyorum."
(OU-CC-Y)